Het Woldmeer/Meerstad

      5 Reacties op Het Woldmeer/Meerstad

Het Woldmeer 2019

(door B. Dries)

Vroeger lag er in de buurt van Opwierde, nu een wijk van het huidige Appingedam, een meer genaamd Woldmeer. Dat meer is al lang verleden tijd, van het meer hebben ze een polder gemaakt! Nieuw is het Woldmeer nabij Groningen plus een nieuwe Groningse wijk die eigenlijk in de gemeente Slochteren ligt en Meerstad heet. De plannen voor al dit nieuwe lagen er aan het eind van de vorige eeuw en zo’n 10 jaar geleden is men begonnen met de ontwikkeling daarvan. Van de Harksteder polder werd een meer gemaakt! Een nieuw water dus en (pas) sinds dit jaar ook opgenomen in de grote vergunning. En het gebied is nog niet af. Er komt nog uitbreiding maar het loopt niet zo hard als de plannenmakers hadden gehoopt. Die beoogde uitbreiding hangt af van de verkoop van kavels en dat viel, zeker in het begin, nogal tegen. Er wordt nu wel volop gebouwd. Hoe en wanneer het uiteindelijk af is zal de toekomst uitwijzen. Maar goed, er is dus water genoeg…………! Iets over het water zelf. Het gebied zelf is afhankelijk van gebiedseigen (regen)water hoewel er een sluisverbinding is met het Slochterdiep. En het geheel en wordt qua waterkwaliteit zeer regelmatig getest, elke 2 week. En die kwaliteit mag er wezen. Mooi helder en met veel waterplanten. Eigenlijk teveel want er moet regelmatig gemaaid worden in verband met de recreatie, voornamelijk zwemmen en varen. Maar dat gebeurt zodanig dat de kwaliteit hoog blijft. Ook houden ze rekening met “het broedseizoen” van de vissen. En iets over de aanwezigheid van vis………..? Uit een visserijonderzoek van 2016 bleek dat dat wel goed zat maar het aantal kilo’s per hectare nog laag was. Ook bleek dat baars, vooral kleine, de meest voorkomende soort was. Dit heeft uiteraard alles te maken met het feit dat het een nieuw water is en dat de migratie door de sluis, die toen nog maar net gerealiseerd was, niet hard gaat. Maar ja, baars is ook een mooie vis om te vangen en ze zijn nu 3 jaar gegroeid.

 

Afgelopen Hunzepalmer visavond, donderdagavond 1 augustus, gingen we er dus met de club heen. Ondaks de vakantieperiode toch een man of 7 of 8 of meende ik. En baars zat er. Weliswaar vooral veel kleine maar ook een paar van tegen de dertig. Ook een paar voorntjes werden onthaakt.

 

Voor mij en een aantal anderen redenen genoeg om er daarna nog een paar keer heen te gaan. En als de duvel er mee speelt, zoals de eerste keer is het niet meer geweest. Maar toch mooi genoeg om er in de toekomst vaker heen te gaan. Wat betreft vis(bare)plekken is het nogal divers. Daar waar bebouwing is, de westkant, mag je het terrein niet betreden (privé) of je loopt op een soort steiger met achter je een nieuwbouwwijk, dat geniet niet mijn voorkeur! Een aantal percelen is zo bij zo afgesloten omdat daar “nog ontwikkeld wordt”. Blijft over het gebied vlak bij de sluis (Tersluis) aan de noordkant en een gebied ter hoogte van “strand Meeroevers” aan de zuidkant. Het woord “strand” zegt het al, er wordt gerecreëerd en in het weekend kan je er frikadellen of een ijsje kopen. Maar met mooi weer of in het weekend is het mij te druk alhoewel een frikandelletje er zo nu en dan wel ingaat.

Je kan ook helemaal omlopen langs de rustige oostkant maar daar hebben ze overal paaltjes in het water staan om de oevers te beschermen.

Op het grootste deel daarvan staat een rietkraag. Je kan er hier en daar in om te waden maar met mijn waadlaarzen (maat 44) vond ik het wat “tricky”, hier en daar wat zacht. Misschien wil het gemakkelijker met maat 60………! Al met al toch best een mooi nieuw water waar je je momenten moet (of kan) pakken. Misschien is het ook wel omdat door het heldere water ik een beetje “een Denemarken gevoel” krijg. Zo nu en dan kan je een schooltje zien jagen en als je een grotere aan de lijn hebt zie je alle actie, van begin tot eind. Al met al (voor mij) dus toch een mooi nieuw water…………….!

Voor alle duidelijkheid: je mag hier niet in het water vallen 😉

5 thoughts on “Het Woldmeer/Meerstad

  1. Gerrit Boonstra

    Idd mooi kijkje op het nieuwe viswater voor de thuisblijvers, heb het inmiddels ook even bekeken, maar ivm badgasten en mn gezelschap niet gevist. Bedankt voor het inkijkje Bert, en de waarschuwing voor waar vooral NIET te water te gaan. Geloof dat Siebe daar het nodige veldwerk had verricht , dus ook Siebe bedankt voor zn tomeloze inzet, is in mijn ogen meer dan je van een activiteiten commissie mag verwachten, …….top!!!!

  2. Menno Siemensma

    Voorzover gezien was het water overal ongeveer 1,5 diep, overal wel waterplanten in meer of mindere mate. bij de sluis zal het iets dieper zijn maar weet men ongeveer hoe diep te vissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.