De Pop-up-popper

      6 Reacties op De Pop-up-popper

Hallo beste poppers…………………………..

Het is alweer even juni en hoera…..…., snoeken mag weer.                                                            Aangezien ik dat snoeken eigenlijk de leukste manier van vliegvissen in ons eigen Nederlandje vind ben ik, zoals elk jaar en zodra het weer mag, weer achter die rovers aan gegaan. Alleen en helaas, tot en met de sluitingsdatum eind maart vang ik altijd leuk maar in de zomerse maanden niet of nauwelijks. Toch zo nu en dan proberen want je weet het maar nooit. Echter, in een aantal wateren waar ik tot maart nog goed stond te vangen staan de waterplanten nu heel erg lastig tot in het oppervlakte of er nog net onder. Dus de plekjes goed uitzoeken en goed uitpeuteren en de streamer zo hoog mogelijk binnenvissen is het parool. Met poppers kan ook maar daarmee heb ik niet zulke goede ervaringen. De drijvende kop is mij vaak te hard (ik houd van “een zachte kop” waar de snoektanden goed grip op hebben) en die popperkoppen vind ik ten opzichte van de haak te groot waardoor de inhaakkans ook nog eens flink verkleind wordt. Daar ben ik dus mee gestopt. Ik heb nu alleen nog maar een aantal “gewone streamers” waar ik wel vertrouwen in heb maar die nu eigenlijk veel te vaak planten haken om het nog echt leuk te vinden. Dan toch maar diepere en schonere wateren opzoeken of me toch maar focussen op witvis en in het najaar het maar weer opnieuw proberen met mijn streamers.

Even een zijsprong maar eigenlijk ook weer niet!                                                                                Een paar weken geleden maakte ik wat tijd vrij om “het kampeer-opslag-gedeelte” van de zolder eens goed op te ruimen. Meer dan 40 jaar kampeerspullen waarvan we meer dan de helft al lang niet meer gebruiken en/of inmiddels vervangen zijn door verbeterde versies. Zo nu en dan heb ik zo’n bui dat ik redelijk rigoureus flink wat spullen weggooi. En om te voorkomen dat ik ze een dag later weer uit de vuilnisbak haal om toch nog even wat langer te bewaren maak ik het een en ander maar direct stuk genoeg zodat die optie uitgesloten is. Zo verging het dit keer ook met wat spul waaronder een soort frisbee-ding. Niet zo’n harde plastic schijf maar gemaakt van een een of ander synthetisch doek met daar omheen een stevigere opstaande ring. Stukmaken, weg doen, over en uit. Het stanleymes ging er enthousiast in en hup, in de vuilniszak. Toch was ik wel nieuwsgierig waar die hardere, maar toch ook wel zachte ring van was gemaakt. Dus weer uit de zak en het mes er nog wat verder in.

Die ring bestond uit een zachte en holle foambuis. Daar kan je niks mee dus toch alles maar in de zak. Uiteindelijk had ik twee volle vuilniszakken die ik in onze “rest-afval-container” dumpte, die werd de volgende dag toch geleegd. Weg is weg. Of toch………? Misschien komt die foambuis nog wel eens van pas, misschien als isolatie voor iets wat ik nog moet bedenken of ter bescherming van iets fragiels wat ik nog tegen moet komen. Om een lang verhaal maar wat kort te houden; alles ging naar de vuilnisbelt behalve dat stuk buis (doorsnede 1 cm. en ca. 60 cm lang)!

Terug naar het begin!                                                                                                                                  De eerstvolgende keer dat ik weer even tijd maakte om te snoeken bedacht ik me opeens dat die “holle foambuis” hierbij misschien wel zeer van pas kon komen. Ik knipte er een stuk vanaf en vertrok naar dat water waar die lastige waterplanten mij het streameren zuur maakten.        Mijn “gewone streamers” zijn best wel ingewikkelde dingen maar ook wel met simpele goede gedachtes erachter! Ik maak ze door een combinatie van “korte game chancer schakels” bekleed met “Chocklett’s body”wrap” plus wat maraboe en het geheel in een “tube fly” uitvoering. Een zachte kop dus met daarin een grote haak zodat je de snoek bijna nooit achterin de strot haakt. Door die “tube fly uitvoering” is het onthaken veel gemakkelijker mocht dat toch eens lastiger zijn dan je wilt (en ook niet goed voor het welzijn van de snoek). Gewoon de streamer voorzichtig over de tube de bek uit trekken en je hebt een mooi uitzicht op de hele situatie! En….., door de “game chance schakels” heeft de streamer een maximum aan bewegelijkheid.

Goed, eerst de leader even los van de onderlijn (Not 2 Kinky), een stukje van circa een centimeter van die foambuis over de onderlijn schuiven en de boel weer aanknopen. En dan de eerste worpen. Het geheel bleef prachtig drijven en het “popte” alsof het ervoor gemaakt was. Die centimeter was prima. Het foambuisje had ik soms gewoon los voor de streamer hangen maar soms ook net “klem” over de kop geschoven maar veel verschil zat daar niet in. Ondanks dat het een zachte foam was, was ook na een uurtje gooien alles nog geheel intact. Ook ving ik weliswaar niks (alweer) en weet dus ook niet wat er gebeurt als een snoek zijn tanden er wel in zet. Ik vond deze simpele toepassing (voor mij) het ei van Columbus. Geen extra streamers mee (met een harde drijvende kop) maar gewoon mijn gewone streamers, indien nodig, gemakkelijk en snel aan te passen met een lekkere zachte kop om lekker te popperen. Een soort “pop-up-popper” dus! Hmmmm, bij deze, “de pop-up-popper”!

Ik wil/moet er nog wel even bij vermelden dat deze foambuis exact bij mijn gebruikte streamer paste. Bij kleinere/slankere streamers moet het mijns inziens ook wel werken maar dat heb ik nog niet geprobeerd. En, er zijn misschien wel meerdere varianten van deze foambuis te verkrijgen maar daar ben ik ook nog niet achteraan geweest……………………………….!

B3S

6 thoughts on “De Pop-up-popper

 1. Gerrit Boonstra

  Vernuftig hoor, Bert.
  En gerecycled materiaal, altijd een goed ding !!!!
  Er is meer spul voor te gebruiken dat anders in de kliko gaat, zoals oude flipflop teenslippers ed ,hebben vaak nog een kleurtje ook. Heb je natuurlijk wel iets meer werk van, maar we hebben niet allemaal de mazzel van zo’n mooi afgewerkt foam buisje bij ons afval aan te treffen 😉
  Heb veel tube flies gebonden, maar jouw opzet van de snoek streamer nog steeds niet, vond het een aardige oplossing , maar bind al een tijdje geen streamer s meer dus is er nog niet van gekomen

 2. Foeke Visser

  Super Bert, deze pop-up-poppers. Dank voor de info om ze te maken. Veel succes met het vangen van baars en snoek.

 3. Siebe Veenstra

  Goed bezig Bert , voor de haak zou je een down hook kunnen nemen , geloof dat Gerrit ze heeft dan met een verlengstukje waar de pop op zit , Gr SB

 4. Gerrit Boonstra

  Als je die haken bedoeld die Harjo voor ons tweeën heeft geregeld, gaat het ws niet op want Bert’s opzet vd tube is ,net als met andere tubes , dat je m over de lijn naar boven kan schuiven om de haak vrij te krijgen, wordt m.i. alleen lastiger met zo’n knikje in de haaksteel.

 5. Siebe Veenstra

  Tuurlijk Tube , dan gebruik je toch gewoon de haak in de bocht wat verzwaring zodat de haak mooi in positie blijft met de haak punt naar boven . haak blijft aan de lijn in de tube na een dril kan de rest schuiven
  Of zie ik dat verkeerd . ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *