Tinsels, metaaldraad en ander body/ribbing materiaal

vlnr: holographic flat gold tinsel, transparent ice blue flat tinsel, flat 2-sided gold/silver tinsel, metal wire red, french oval tinsel gold. Onder: rond body glass red

Er is een verscheidenheid aan materiaal te koop om je vlieg op te pimpen met wat kleur en/of schittering. Je kunt dan dubbing gebruiken met wat flash (ice) of uv fibers er door heen. Maar dit artikel richt zich meer op metaaldraden (wires), tinsels en ander body/ribbing materiaal wat er zo al op de markt is te verkrijgen in een veelvoud aan kleuren. Een beetje flash in je vlieg kan de aandacht van de vis trekken.
Ruwweg gezegd heb je drie manieren waarop je een ribbing of tinsel kunt gebruiken.

1. Als een lichaam op zichzelf, je wikkelt dan met aaneensluitende wikkelingen met de juiste dikte het lichaam (of deels) zoals bijvoorbeeld een Copper John of het lichaam van een intruder steelhead vlieg. Denk aan flat braid tinsel, D-rib, larva lace, body glass.

2. Als een visuele ribbing. Je gebruikt dan de kleur van je ribbing om segmenten te imiteren van een lichaampje van je vlieg. De meeste insecten hebben een gesegmenteerd lijfje waar draad en tinsels mooi voor kunnen worden gebruikt. Denk aan zalmvliegen, nimfjes en de bekende meivliegen. Meestal is dit een licht materiaal om te zorgen dat je geen extra gewicht aanbrengt op een droge vlieg of een wat dunner materiaal wat weinig gewicht aanbrengt.

3. Een functionele ribbing, wat eventueel ook visueel wat extra schittering brengt aan de vlieg. Dit doe je vooral bij natte of droge vliegen/streamertjes met een body hackle of nimfen die vrij fragiel bindmateriaal voor het lichaam is gebruikt. Dit is vaak een eenvoudige koperdraad al dan niet met een kleurtje die past bij de vlieg. Een dergelijke metalen ribbing zorgt dat de body hackles blijven zitten, zelfs als de hacklestam zelf kapot is gegaan is bij het vissen.

Verder zijn er ook wat specifiekere voorbeelden waarin je een ribbing of tinsel gebruiken kunt. Denk hier bijvoorbeeld aan het gebruik ervan om een luchtbelletje te imiteren wat veel insecten bij zich dragen onder water of een thorax op te bouwen.
Hieronder een poging om een en ander wat zo al te koop is te verduidelijken.
(voor de duidelijkheid laten we de toepassing van flash in streamers hier buiten aangezien dat een heel andere toepassing is)

Metaaldraad

Multi colour metal wire

Is meestal van koper gemaakt ivm roesten van ijzer. Koper is vrij zacht en daar door gemakkelijk in het gebruik. Het is in veel kleuren te verkrijgen en de diktes worden vaak aangegeven als XS, S, M en L. In de hobbywinkels kun je ook vaak wel metaaldraad krijgen in diverse kleuren. De dikte hiervan wordt vaak in diameter gegeven. Dit metaaldraad is uitermate geschikt voor het ribben (segmenteren) van een vlieg. Maar je kunt het ook aaneengesloten wikkelen als lijfje (b.v. Copper John).

 

French oval tinsel

Green Highlander by Klaus Woggon

french oval silver tinsel

French oval tinsel wordt veel in klassieke zalmvliegen gebruikt als tag en als ribbing (zie afbeelding hierboven), maar het is zeker niet exclusief voor zalmvliegen te gebruiken. Het is in het algemeen te  verkrijgen in de kleuren goud, zilver en koper, maar als goed zoekt kun je ook al andere kleuren vinden. Het is van metaal gemaakt wat om een stevige kern van textiel draad zit. Het is voorzien van een dun laagje lak waardoor het niet dof kan worden. De te verkrijgen maten zijn XS, S, M en L. Het voordeel van french oval tinsel is dat het wat lichter is dan metaaldraad en een mooie schittering heeft.

Flat tinsel/mylar

twee-zijdig peacock/orange

Van oudsher is flat tinsel in klassieke zalmvliegen van dunne metalen strips en is her en der nog wel te vinden. Het is een vrij bewerkelijk materiaal dat, doordat het van dun metaal is gemaakt snel metaalmoeheid krijgt en vouwen maar vooral bij het vastzetten ook goede kans geeft dat het eindje heel scherp is en je binddraad doorsnijdt. Tegenwoordig is het gemaakt van kunstof (mylar) wat weinig gewicht heeft en geen metaalmoeheid of de scherpe randjes heeft zoals het traditionele tinsel. Te gebruiken voor tags, ribbing, lijfjes, thoraxschildjes, etc. Te koop in diverse breedtes weergegeven in XS, S, M, L of in haakmaten #16, #14, #12 of in gemeten breedte (mm). Het is in de meest uiteenlopende kleuren te verkrijgen al of niet met een UV effect. Rond Kerst in een tuincentrum altijd wel te verkrijgen in de kleuren zilver, goud en rood voor een habbekrats (wel vrij breed materiaal). Een goede optie, in beperkte aantal kleuren, is de dubbelzijdige variant van Uni. Als je 1 klosje koopt heb je 2 kleuren. Te verkrijgen in verschillende maten in de kleurcombinaties copper/blue, peacock/orange, red/green en silver/gold.

holographic flat tinsel

Om nog meer schittering (=reflectie van licht) te krijgen, kun je holographic flat tinsel gebruiken. Te verkrijgen in heel veel kleuren en in verschillende breedtes. Mooi voor tags die een luchtbelletje moeten voorstellen.

Wil je niet heel veel kleuren kopen dan kun je ook transparant flat tinsel kopen al of niet met een zweem van iriscentie (b.v. pearl of ice blue, zie eerste afbeelding van dit artikel). Dit kun je (aan de onderkant, want dan blijft het beter zitten) b.v. met een watervaste stift kleuren. Hierdoor krijg je een transparant effect in de kleur van de stift. Of je varieert in de kleur van je ondergrond (b.v. binddraad). Met transparant flat tinsel kun je ook mooi een ribbing aanleggen over dubbing. Het geeft dan een kleurnuance tussen lijfje (=dof) en ribbing (=glimmend).

D-Rib, body glass, larva lace

body glass rond

Dit zijn transparante vinyl-houdende producten in allerlei kleuren te verkrijgen. Het wordt met name gebruikt om lijfjes van nimfen en buzzers te maken. D-Rib is massief halfrond. Body glass is ook massief en zowel rond als halfrond te verkrijgen. Larva lace is hol en rond. Voordeel hiervan is, is dat het ovaal plat wordt als je het stevig om de haaksteel wikkelt. Een goedkoop alternatief is sieradenelastiek, te verkrijgen op het wereldwijde web en bij de bekende hobby/knutselwinkels. De meeste bovenstaande vinylproducten zijn enigszins elastisch. Wat handig is bij het inbinden is om m.b.v. een vlam het materiaal een beetje te smelten er een dan een punt aan trekken (pas op voor brandwonden!). Zo kun je het mooi dun inbinden en door met de spanning te variëren tijdens het om de haak draaien kun je de dikte variëren. Zo kun je een mooi taps toelopend lijfje maken.

Flat Braid

Flat braid is een vrij los gewoven en relatief breed en plat bindmateriaal gemaakt van een mix van tinsel en textiel draad. Dit maakt het behoorlijk sterk en makkelijk te gebruiken maar door de dikte vooral geschikt om voor grotere vliegen en streamers te gebruiken.

 

 

 

 

 

 

Catgut

https://www.flytying.ro/tying-a-catgut-caddis-nymph/

Het gebruik van catgut geeft zeer realistische effecten. Catgut is een natuurlijk materiaal gemaakt van fibers uit de wanden van de darmen van geiten en schapen. Die fibers worden getwist tot draden. Vroeger werden hier kattendarmen voor gebruikt vandaar de naam catgut. Ooit ontwikkeld om wonden mee dicht te naaien en later ook gebruikt als bespanningssnaren voor tennis rackets.

Het mooie van catgut is dat het opzwelt als het nat wordt en het krijgt dan ook een zekere transparantie wat een zeer natuurgetrouw effect crëeert. Bovenstaande wetende verdient het de aanbeveling om catgut van te voren te laten weken voordat je er mee gaat binden. Niet schrikken als je vlieg er raar uit ziet als hij weer opgedroogd is. Dat komt weer goed als je er mee gaat vissen.

Hopelijk heb je wat aan deze info en zie je door de warboel van tinsels, braid, draad nou juist datgene wat je zou willen gebruiken.

Marten Staal en Menno Siemensma

Links:

 • https://www.oldhatflytying.com/3-working-with-wire-and-tinsels.html
 • https://www.tenkaratalk.com/2012/12/free-tinsel-for-life/
 • https://www.flytying.ro/new-ribbing-tinsel-perfect-perdigon-small-nymphs/
 • https://www.youtube.com/watch?v=0LaNwsEXf5A  (Tying the catgut caddis pupa with Davie McPhail)

3 thoughts on “Tinsels, metaaldraad en ander body/ribbing materiaal

 1. Foeke Visser

  Hallo Marten en Menno.
  Super bedankt voor deze materialen uitleg. Elke keer verbaas ik mij, wat er allemaal te verkrijgen is op dit gebied.

 2. Menno Siemensma

  Klein stukje aangevuld hoor, maar mooi eerste stappen voor het werken met ribbings en tinsel. Natuurlijk zijn er nog 100.000 andere manieren en toepassingen maar dat is aan de binder om mee te experimenteren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *