Swap #9: My Magnificent 3 (deel I)

      1 reactie op Swap #9: My Magnificent 3 (deel I)

Deze keer een kwartaal swap. Gedurende 3 maanden wordt er iedere maand een favoriete vlieg van de binder ingezonden. Het thema is “my Magnificent 3”. Drie topvliegen waar je niet zonder kunt (en die nog niet zijn ingezonden in een vorige swap).

Hieronder deel I van deze kwartaal swap:

Marten Staal

Wet Bibio #10

Hook: kamasan B175 #10 of 12
Thread: uni 8/0 black
Body: antron dubbing black and red
Body hackle: cock black
Ribbing: medium wire silver
Head hackle: hen black

Voor mij is dit een onderdeel van mijn Magnificent 3, omdat dit een vlieg is waar ik ooit mijn eerste dikke winde mee heb gevangen. Grote donkere ruige zwarte vliegen doen het goed tijdens de windetrek in het voorjaar. Klein toefje rood maakt het misschien nog wel aantrekkelijker. Nog leuker is dat ik met deze vlieg ook succes had op Lough Corrib in Ierland: mooie kilo-plus bruine forel zag er voedsel in (http://hunzepalmer.nl/new/?p=65).

Harald Sluiman

Black Pennel #10

Black Pennel
Hook: kamasan B175 #10
Thread: UTC 70 black
Tail: orange golden pheasant tippet
Body: UNI-Floss black
Ribbing: wire silver 0.18
Head hackle: hen black
Is mijn favoriete natte vlieg voor het vissen in het Lauwersmeer en Schildmeer. Ik bind hem in de maten 10, 12, 14 en in de kleuren zwart, rood en olive. Het staartje kun je vervangen door oranje floss en met een zwarte markeer stift kun je de zwarte punt aanbrengen. Is eenvoudig te binden en een uitstekende vanger. Baars, ruisvoorn en natuurlijk winde. Kortom een natte vlieg die je bij je moet hebben.

 

Foeke Visser

Perdignon

Deze lichtgroene/rode Perdigon heeft mij in Engeland, 2019, bij de river Earn, nadat ik van een Schotse vliegvisser deze had gekregen, veel vis opgeleverd (baarsjes). Sinds ik deze lichtgroene/rode Perdigon heb, gebruik ik hem in deze tijd van het jaar richting het voorjaar en vang hier ook redelijk baarsjes mee.
Heel bijzonder dat je in Engeland deze lichtgroene/rode Perdigon krijgt en dat dit nog steeds een goede vanger is. Zodoende mijn motivatie.
 
De materialen voor het binden van de lichtgroene/rode Perdigon.
  • Haakje #14, pro serie barbless super sedge,
  • Binddraad, Big Fly Thread 8/0, Chartreuse,
  • Binddraad, Big Fly Thread 8/0, rood,
  • Bead Heads 3 mm, goudkleurig,
  • Staart, hackle fazantveer,
  • Vernis.

Jan Albert Bleeker

Pheasant tail

haak: TMC 3769 #14
staart, lichaam en thorax dekje  : 6 – 8 fazanten staart fibers (natuurlijke kleur)
thorax : fijn koper draad rood/oranje hazen dubbing
Motivatie:
De pheasant tail nimf mag niet ontbreken in een vliegendoos.
Het is een eenvoudige doch effectieve imitatie van het larve stadium van diverse onderwater insecten.
Wordt gebruikt in zowel stilstaand als stromend water, en gedurende alle seizoenen.
Siebe Veenstra
haak: fulling mill #10
Kraal: disco 3.3 mm
Staart: groen snollensprei
Body: pupa green dubbing
Ribbing: koperdraad
Thorax: peacock sword fibers met pupa dark green dubbing
Variatie op de dragonfly. Prima vlieg voor winde en baars
Bert Dries

Winter en zomernimf;

*Haak #12 (TMC 3769). *Als staartje 4 stukjes “flash”. *Dubbing “grijze poes” (Voor de poezenliefhebbers, ik verzamel alleen haar dat op een stoel licht!). *Een ribbing van koperdraad. *Een minimale kop van koperdraad-dubbing-folie.

Een van mijn tijdloze nimfen omdat deze het hele jaar en vrijwel overal/altijd inzetbaar zijn. Door enkel de koperdraad-verzwaring net zwaar genoeg voor ondiep water of als tweede vlieg bij dieper water (achter een zwaardere vlieg!). Als ik idee heb dat het geheel iets te lang is , knip ik de staart gedeeltelijk weg!

Binden; De haak in de vice en dun binddraad opzettten. Behalve voor streamers gebruik ik voor bijna al mijn vliegen UNI-MONO-Fine-Clear (.004). Deze is “echt Fine”, dermate dun om bij normaal gebruik geen invloed te hebben op de vorm of silhouet maar zeker sterk genoeg om redelijke kracht op uit te oefenen. Het “Clear” (haast doorschijnend) zorgt ervoor dat het ander gebruikte materiaal de kleur van de vlieg bepaald en niet de draad zelf. Goed, nu maar verder met het binden.

Binddraad doorwikkelen tot de haakbocht en 4 stukjes flash vastzetten (vijf is denk ik iets teveel van het goede en drie kon iets meer zijn. Je kan altijd makkelijker iets verwijderen dan toevoegen!). Dan pak ik het koperdraad, knijp een stukje flink plat (iets minder dan de haaksteellengte) en bind deze ook in, van de haakbocht naar voren (het daarna te gebruiken koperdraad wijst dus naar achteren). Omdat we dan toch al ergens voor bezig ben gelijk maar dat dunne stukje folie vastzetten. Deze steekt dan over de haakoog naar voren! Dan de binddraad weer naar achteren, wat dubbing erop en de hele haaksteel omwikkelen. Met het koperdraad een ribbing maken (maar wel tegendraads wikkelen!) en nog een kleine/dunne kop maken. Dan nog eens wat spaarzame dubbing gebruiken en de reeds ontstane kop omwikkelen c.q. licht bedekken Nu wikkel je vanaf de haakoog iets naar achteren en je laat je binddraad zo’n 2 m.m. van de haakoog hangen. Trek de folie strak naar achteren en deze met een paar wikkelingen vastzetten. Druppie lak d’r bij en ook op die plek afbinden (dus niet afbinden bij de haakoog maar die paar m.m. erachter). Dan pas de resterende folie zeer kort wegknippen.

Succes d’r mee!

Henk Visser

Haak: A&M dry fly standard #12

Draad: uni 6/0 orange

Butt: neon veter orange

Body: pheasant tail

Ribbing: uni mylar #16 pearl

Wing: CDC #2 beige

 

Menno Siemensma

Hare’s ear nimf: Bekend bij vrijwel iedereen, universeel inzetbaar voor vrijwel elke vissoort die op nimfen aast. Ik denk haast vrijwel de meest bekende lijkt nergens op en daarmee op alles vlieg die op elk water en moment vis vangt. Groter is die goed voor winde, forel, baars, grove voorn, brasem etc, vooral in water wat wat grotere eendagsvliegen of meivliegen in voorkomen. kan onverzwaard, verzwaard, met goudkopje of ander kleurtje gecombineerd worden voor de havenvisserij bijvoorbeeld, maar de beste allround versie is deze in mijn optiek. (ja Davie had er net een mooie video van maar ik gebruik de vlieg al veel langer natuurlijk )

Haak nimfhaak 10-18

Draad lichtbruin 6/0

Staart: guard hairs haas

Lichaam: mix van guard hair en underfur haas

Ribbing: koperdraad dun

Thorax: pheasant tail fibers

Legs: punten van de pheasant tail fibers

verzwaring: lichte verzwaring met zelfde koperdraad, 6 slagen vanaf het oog terug richting haakbocht voor thorax.

Binddraad opzetten, staartje inzetten, max halve lengte lichaam nimf.
Koperdraad inbinden, lang genoeg stukje uit laten steken naar achteren om 4-5 slagen te kunnen ribben, langer stuk overhouden (of hele klosje vasthouden) en met aansluitende wikkelingen naar voren wikkelen, tot 1mm voor het oog ruimte houden voor afbinden thorax en kopje, daarna 6-7 wikkelingen terug richting haakbocht voor dikkere thorax.

Binddraad even naar voren en achteren wikkelen zodat het koperdraad goed vast zit. Daarna mix van guardhair en underfur op gewaxte binddraad dubben en inbinden tot thorax. Ribben met stukje koperdraad.

binddraad naar voren toe, punten van pheasant tail fibers halve lengte van lichaam naar voren laten uitsteken (dus over het oog heen laten uitsteken) en naar achteren vastzetten tot begin van thorax en einde dubbing van het lichaam.

Lichaam dubben met zelfde mix van guardhair en underfur. wellicht iets meer guardhair naar smaak.

PTN fiber punten verdelen voor links en rechts en met duim en wijsvinger naar achteren en naar beneden vegen en de uiteindes die vastgezet zijn als thorax cover naar voren klappen. inbinden, voor betere durabiliteit nog even naar achteren klappen en afbinden en aflakken.

1 thought on “Swap #9: My Magnificent 3 (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.