Swap #9: My Magnificent 3 (deel II)

Hierbij de tweede bijdrage van de kwartaal swap “My Maginificent 3”. Het is weer een prachtige diverse set geworden. Complimenten aan allen!

 

Marten Staal

claret dabbler #12

Hook: kamasan B175 #12
Thread: uni 8/0 black
Tail: bronze mallard
Body: medium tinsel gold
Body hackle: hen claret
Ribbing: wire copper
Head hackle: hen claret
Wing: bronze mallard
Eyes: split jungle cock
Deze vlieg heeft mij al heel veel vis opgeleverd. Een van mijn favoriete plekken is het strand bij Steendam. Al wadend deze al streamerend binnen vissen. menig winde klapte er spectaculair in  ondiep water op. ook baars van behoorlijk formaat ziet er een prooi in. Gevoelsmatig denk ik dat iets wat op een oog lijkt (in dit geval een gesplitse jungle cock veer) het succes op vangen verhoogt.
Jan Albert Bleeker

red tag

haak: TMC 100BL #16
staart: rode wol
hackle: bruin haan
binddraad: 8/0 donkerbruin
Motivatie:
De red tag mag ook niet ontbreken in een vliegendoos.
Het is een klassieke vlieg die ooit ingezet werd voor de vlagzalm, maar in de loop van de tijd ook voor diverse andere vissoorten wordt ingezet.
Het klassieke ontwerp is als droge vlieg met het rode staartje, het lijfje van pauwenfibers en de licht bruine hanenhackle.
Het wordt ook als natte vlieg gebonden en zelfs als streamer.
Foeke Visser

Sandeel

Mijn 2e gebonden vlieg is een soort streamer. De streamer wordt gebruikt voor het vissen op zoutwater rovers die in de zeewateren leven.
Dit keer is het een Sand eel / Sandeel geworden, een natuurlijke imitatie van een spiering, een favoriete snack van veel roofvissen, die in vele kleuren gemaakt kan worden.
Waarom ik deze streamer heb gekozen, omdat in deze tijd, maart/april, de zeebaars weer veel actief is aan de zeekust en met name bij Zuid-Holland, de Nieuwe Waterweg en bij de 2e Maasvlakte/Zeeland bij Westkapelle-Zoutelande. Daar ben ik regelmatig te vissen en met succes, zodoende mijn streamer in deze Swap The Magnificent 3.

De materialen die je gebruikt voor het binden van deze Sand eel/Sandeel:

  • Daiichi X452 X Point zoutwaterhaak #2
  • Loodvrij draad, 2 mm,
  • Binddraad Mohair White, 3 mm
  • Bucktail large white van Poseidon,
  • Northen Bucktail large Fluo Chartreuse van Flies&More,
  • Chrystal Flash Rainbow, QX-55
  • Body van white wollig draad, 3 mm,
  • 3-D Plakoogjes 4 mm Gold
  • UV Bond
Veel succes als je gaat zeevissen op de zoutwater rovers.
Foeke
Bert Dries

garnaaltje

Als enthousiast DK-ganger kies ik voor deze swap de vlieg waarmee ik veruit het vaakst op zeeforel vis, een garnaalimitatie. Eigenlijk heb ik er maar een paar in mijn bescheiden vliegvisdoos. Twee maten (haak 4 en 8), twee kleuren (een in puur zilver/wit glitter zoals nu en een in oranje) en van elk 2 of 3. Voor wat variatie, als het eens niet lekker gaat, wat klein visbroed en enkele zeepier imitaties!

Door de jaren heen heb ik mijn zeeforelvliegen steeds wat veranderd maar er is wel een tendens, steeds kleiner en met weinig of geen staart. Klein is gewoon makkelijker te gooien dan groot (minder luchtweerstand) en weinig of geen staart omdat uit onderwater-video’s blijkt dat je nogal eens last hebt van “staartbijters”. Omdat relatief klein aas van nature langzaam zwemt vis ik ze ook langzaam binnen maar wel met variaties. Zo hoef ik niet zo vaak te gooien en houd ik het gemakkelijk een paar volle visdagen vol. Vergeleken met andere vissers die veel vaker gooien, de boel vreselijk rap naar binnen rossen en alweer moeten gooien vang ik best wel lekker (vaak meer maar uiteraard niet altijd, t ’blijft vissen). Waar ik 1 keer gooi gooien de meeste anderen 2 tot 4 keer (!).

Goed, mijn gebruikte materiaal voor deze meest nieuwe garnaal (het nieuwe zit ‘m in de rattle!). Haak Gamakatsu F-314 #4. Draad Uni mono 004. Voor “staart, kop en lichaam” Ripple Ice Fiber Minnow Mix. Ook in het lichaam; een mini Fly Rattle. Ogen Easy Shrimp Eyes (super fluorisent pink). Verder; Shrinktube clear en UV Reflecting Coating. Ik gebruik enig UV-materiaal omdat de Denen hebben ontdekt dat bij spaarzaam gebruik dit bij zeeforel beter werkt dan zonder.

De haak in de vice zetten en draad opzetten. Eerst een redelijk dikke “staart” maken vlak bij de haakbocht en fixeren met wat lak. Ik zeg “staart” omdat het eigenlijk geen staart is maar wat poten en voelsprieten moeten voorstellen. Maar, een vluchtende garnaal gaat achterwaarts, zijn voorkant wordt dus zijn achterkant! En redelijk dik omdat je er, als de vlieg af is, er altijd nog wat af kan halen. (Dat herhaal ik soms ook tijdens het vissen als ik vind dat het nog steeds iets te veel van het goede is!) Daarna de rattle en de ogen inbinden. Met wat slagen binddraad zorgen dat de ogen “wat hoog in de kop staan” en dan alles spaarzaam fixeren met UV-lijm. De ruimte tussen de rattle en de haakoog vul ik er ook iets mee op om een mooier silhouet te verkrijgen. Vlakbij de haakoog nog eens wat spaarzaam fibers inbinden die, rondom naar voren getrokken, iets over de oorspronkelijke kop en ogen mogen steken. Dan afbinden en een druppie lak erop. De shrinktube over de haakoog tot vlakbij de ogen schuiven en voorzichtig “shrinken”. Voorzichtig omdat je niet de kop, poten en voelsprieten wil wegbranden. Tot slot nog een likje UV-Reflecting Coating over de rug. Dan de kop/poten/voelsprieten goed uitborstelen en wegplukken (vooral niet wegknippen!) wat volgens jouw teveel is. Nogmaals, tijdens het vissen kan je altijd nog wat meer wegplukken omdat een echte garnaal ook zijn “verhoudingen” heeft! Zo, pas gebonden, lijkt alles soms best oké maar eenmaal in het water is het vaak toch net iets anders! Wat betreft het gebruikte UV materiaal; De UV-ogen en het UV-likje over de rug moet de aandacht brengen op “het lichaam zelf” met daarin (hoe gemeen!) de haak. De poten en voelsprieten moeten bijzaak zijn om dat vervelende staartbijten zo veel mogelijk te voorkomen!

Oké, deze vlieg lijkt op twee druppels water op mijn vorige garnaal maar nu zit er een rattle in. Deze is weliswaar aardig “ingepakt” maar toch hoop/verwacht ik dat het enig effect zal/kan hebben. Geen nadelig effect hopelijk maar dat moet de toekomst uitwijzen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Harald Sluiman
Siebe Veenstra

De WP nimf.

Haak 14  deze is Fulling Mill

Body : Caddis green

Rib: Rode floss

Thorax : Pauwerfiber

Simpeler kan het niet. Viste deze bij Westpoort en vaak met succes net als de spiders. Deze is onverzwaard en moet eigenlijk langzaam zinken en rustig binnen strippen ,licht de lijn invetten wil wel eens helpen. Het mooie van is laat de nimph liefst met een plonsje je zult zien dat er vaak actie is en toehappen. Vis deze in helder of goed doorlaatbaar water, waarom omdat de ribbing UV gevoelig is deze licht wat op . Je kan het ook gebruiken als tweede vlieg. Deze is gebonden op 14 maar 16 is misschien nog beter , het is de tijd voor kleine vliegjes naarmate de maanden volgen worden de haakmaat ook wat groter.

Opzet Floss opzetten naar weerhaak hoogte, daarna binddraad opzetten. Boven weerhaak lusje maken, ongeveer 6 tot 8 keer de lengte van de haak. Dubbing tussen zetten en twisten met de lus. Binddraad eerst naar de haakoog brengen. Daarna lijfje opzetten tot 3 mm van het oog, dan afbinden, dan de ribbing en afbinden, dan de pauwerfiber om het binddraad zetten en de thorax opzetten en afbinden…klaar.

Succes

Menno Siemensma

Haak: F314 of vergelijkbare wide gape maar redelijk lichte haak
Staart: fluo groen/geel wol
hackle: zwarte zachte hackle, hen hackle.
lichaam: zwarte seals fur met wat flash dubbing erbij
Binddraad: zwart.

Een van de best vangende winde vliegen voor mij, al heb ik er dit jaar geen enkele kunnen vangen nog. Gelukkig werkt die zoals deze is gebonden, onverzwaard ook prima op de zomerdagen op Lauwersmeer of andere meren waar je ondiep water hebt en wadend op winde kan vissen, of gewoon vanaf het kantje natuurlijk. Overigens lust een forel deze ook zeker wel…

binden is supersimpel, in dit geval is het vrij dunne woldraad dus ik doe een bundeltje van 4 strengen naar achteren inbinden, mm of 5 lang afknippen en even uit borstelen.
Hackle met de punt inbinden. Dan lichaam ruig en niet te dik opzetten, vrij los dubben.
Hackle in open slagen palmeren maar wel zo dat de hackle naar achteren gericht staat. Evt wat dubbing uitkammen. Afbinden en aflakken.

Henk Visser

Haak: A&M caddis pupa #14
glaskraaltje
Lijfje: chenille 2 mm tan
A&M prisma nymph dubbing red
zwarte dubbing
Ik heb 2 jaar geleden een soortgelijke vlieg van Siebe gekregen. Nadat dit een echte vanger bleek te zijn heb ik hier een foto van gemaakt en later thuis in verschillende kleuren nagemaakt.

2 thoughts on “Swap #9: My Magnificent 3 (deel II)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.