De Patrijs

      4 Reacties op De Patrijs

De patrijs

De patrijs, een vogel waarvan ik vind dat de veren niet mogen ontbreken in een vliegbindverzameling. Vandaar de rechtvaardiging om er een stukje aan te wijden.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29188349

De patrijs (Perdix perdix (Latijn), grey/English/Hungarian partridge (Engels), Rebhuhn (Duits), perdrix (Frans)) behoort tot de familie van de  fazantachtigen (Phasianidae). Een familie waar nog al wat vogelsoorten in zitten waarvan we de veren gebruiken, zoals hoenders (kippen, hanen), kwartels (quail), fazanten, goud- en lady Amherst fazanten, kalkoenen, Schotse sneeuwhoenders (grouse) en pauw (pea-fowl/cock). De patrijs komt van nature voor in Europa en grote delen van Azië. In Noord-Amerika is de patrijs geïntroduceerd als jachtvogel.

links: mannetje, rechts: vrouwtje

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes aan de buitenkant is niet zo prominent als bij b.v. de fazant. Mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door een prominente bruine “hoefijzer” op de borst. Bij het vrouwtje is dat beduidend minder sterk vorm gegeven.

 

 

Rode patrijs

De veren van een ander lid van deze familie, de rode patrijs (Alectoris rufa (Latijn), red-legged of French partridge (Engels), Rothuhn (Duits), perdrix rouge (Frans)) worden ook gebruikt voor het vliegbinden, met name bij het binden van natte meivliegen. Hierover verder in dit stuk meer. De rode patrijs komt van nature alleen voor in gedeeltes van Frankrijk, Italië en het Iberisch schiereiland. Vandaar de engelse benaming: French partridge.

 

 

Patrijzenveren

Wat maakt de veren van de patrijs nu zo bijzonder om er vliegen van te binden? Dat is met name de segmentatie in kleur van zowel de grijze borst als de bruine nek en schouder veren (zie hieronder). Dit komt heel dicht in de buurt van de kleursegmentaties op insectenpootjes.

 

De rugveren en de kleinere van de vleugels hebben een wat dikkere stam maar zijn nog steeds wel goed te “palmeren”, of te wel om een haaksteel heen te wikkelen. In veel spider-achtige patroontjes wordt gebruik gemaakt van de veren van de patrijs.

https://willingtondistrictanglingclub.com/partridge-and-orange/

 

Een zeer bekend voorbeeld is de Partridge and Orange. Veel simpeler kan het niet: wat oranje binddraad op de haaksteel en achter het haakoog een grijs patrijzenveertje gewikkeld. Het is een typische North Country Spider, voor het eerst beschreven in “The Contemplative and Practical Angler” (1842) door Joseph Wells. Zoals met alles, bestaan van deze vlieg ook talloze variaties (met/zonder ribbing, thorax van wat dubbing, etc.).

 

De slagpennen en staartveren van de patrijs zijn goed te gebruiken voor het binden van vleugels voor natte vliegen. Hiernaast een afbeelding van een natte vlieg met vleugels gemaakt van slips uit staartveren en pootjes uit losse fibers van staartveren. Doordat de staart en vleugels voor het overgrote deel voor het draagvermogen zorgen van de patrijs tijdens de vlucht, moeten de fibers wel goed aan elkaar gehaakt zitten. Voor ons handig om daar slips uit knippen voor de vleugels van onze vlieg.

Je kunt losse veren (grijs of bruin), losse vleugels, en complete staarten van de patrijs kopen. Zowel naturel, als geverfd in allerlei kleuren. The sky is the limit; er is altijd wel weer een nieuw kleurtje wat in de mode is. Het nadeel van losse veren kopen is, dat je geen controle hebt over de grote van de veren. Voor b.v. haakje #16 heb je een kleiner veertje nodig dan voor haakje #10 (maar ook hier zijn oplossingen voor, zie verder in dit stuk). Persoonlijk vind ik de investering van een complete skin zeer de moeite waard. Je hebt niet alleen veren van diverse formaten (van piepklein bij de kop tot fors op de rug), maar ook nog eens verschillende kleuren (grijs en bruin). En de vleugels met slagpennen en de staart zitten er ook aan.  Ik ben al jaren in het bezit van wat was een complete skin. Ik bind redelijk veel en mijn skin begint dan ook wat kale plekken te vertonen, maar is nog lang niet uitgeput. Voor de die-hards onder ons kun je ook nog eens complete geverfde skins kopen. Het is maar dat je het weet.

Alternatieven voor patrijzenveren zijn veren van het schotse sneeuwhoen (grouse). Grouse veren zijn over het algemeen wat groter en alleen naturel in bruin. Kwartelveren zijn kleiner en zie ik niet vaak te koop. Maar als je een beetje zoekt kun je ze vast wel vinden. Nog leuker is natuurlijk van een bevriende jager een compleet beest kopen/krijgen: de inhoud opeten en de skin verduurzamen.

Technieken voor het binden met patrijzenveren

Het wiel is al een keer uitgevonden vandaar dat ik hier ga verwijzen naar filmpjes op het wereldwijde web. Dat scheelt je wat zoek-tijd. Neemt niet weg dat er nog veel meer te vinden is. De eerste 3 links zijn filmpjes die het inbinden en hackelen van patrijzenveren behandelen. Daarna nog een 2-tal filmpjes die laten zien dat je van een grote veer ook een kleine hackle kan maken. Wil je wings maken van de slagpennen of staartveren zoek dan op “tying wing slips” en de digitale wereld ligt aan je voeten wat dit onderwerp betreft.

Hieronder een aantal links naar filmpjes en S(tep)B(y)S(tep) hoe je van een te grote veer een kleinere hackle kan maken.

Techniques to shorten soft hackle fibers: Part One

Techniques to shorten soft hackle fibers: Part Two

 

French partridge

We hadden het al eerder over de rode patrijs, beter bekend als de French partridge.

De typerende veren (zie hierboven: naturel, olive en yellow) van de French partridge zijn vooral geliefd bij de binders van natte meivliegen waaronder ik mezelf ook mag rekenen. Hieronder een aantal natte meivliegen en een filmpje van Davie McPhaill

 

Hopelijk ben je na het lezen van dit stuk net zo enthousiast geworden over patrijzenveren als ik. Dit stuk is bedoeld als leidraad, maar ga vooral buiten de gebaande paden. Trial and Error is de beste leerschool.

Dank aan G. Boonstra voor het geven van advies.

Cheers, Marten

4 thoughts on “De Patrijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.