Vliegvissen op barbeel/roofblei in de Grensmaas (Maasvallei) Limburg

Vorige week maandag 28 juni en dinsdag 29 juni 2021, heb ik gevist in de Grensmaas (De Maasvallei –  Vissersweert) tussen plaatsen Roosteren (Limburg) en Maaseik (België). Mijn doel was vliegvissen op Barbeel. Maandag 29 juni was ik daar om 10.15 uur en het water was laag, de ideale tijd om daar op Barbeel te vissen. Op een klein deel grindbank heerlijk kunnen waden en vliegvissen. De stroming was redelijk. Na een uurtje had ik een barbeel aan de haak die behoorlijk weerstand gaf. Maar helaas voordat ik hem wou pakken, gaf hij effe te kennen ik blijf in het water en dat gebeurde ook. Het vliegvissen op barbeel kun je het beste doen bij laag water en niet te harde stroming, omdat de barbeel beter bij zijn aas kan komen. Aangezien er nog steeds gewerkt wordt aan de vele aanpassing aan de maas, bij Borgharen, begon ineens rond 13.30 uur het water te stijgen en de stroming werd harder. Ook was het water niet meer helder maar werd bruin. Voor je veiligheid moest je uit het water.

Een eindje verder op bij de brug van Maaseik (België) waar meer mooie grindbakken waren en het nog redelijk te vissen was, getracht een barbeel te vangen en met succes, 2 totaal.
Het is een taaie visserij en je moet heel veel geduld hebben en vooral opletten dat je niet verkeerd stapt. Daarom is een waadstok zeker aan te raden om bij je te hebben.
De volgende dag, dinsdag 29 juni, wederom getracht barbeel te vangen, maar het water was nog steeds hoog en een harde stroming meer als maandag. Van een vliegvisser die daar aan het vliegvissen was uit deze streek, kreeg ik heel veel info, gewoon super.
Op het moment dat ik bij hem stond, ving hij een roofblei van wel 60 cm en die waren er heel veel. Harde stroming is voor een roofblei hot om zo zijn maaltje vis te verorberen. Dus snel wisselen van vlieg (vlokreeft/rode worm) voor barbeel naar een roofblei-streamer.
Streamers zoals je ze gebruikt voor het baars vissen, maar dan wel donker van kleur (bruin en zwart) gebonden met zonkerstrips en bij het bruiner wordende water gekleurde streamers (lichtgroen/geel/rood/) niet te grote streamers gebruiken (6-7 cm). In totaal heb ik er 4 gevangen in 3 uur tijd, allen tussen de 55 cm-65 cm. Wat een belevenis en wat een kracht hebben die roofvissen.
Om daar te vliegvissen heb je voor barbeel zeker een #6 hengel nodig met drijvende lijn #6. 3 meter lange leader van fluocarbon 25 dikte en vlokreeft/rode worm vliegen. Verder is het belangrijk, dat je 2 zijlijntjes plaatst op de fluocarbon-lijn en het onderste lijntje, met daaraan een vlokreeft of rode worm. Gebruik geen verzwaarde vliegen (geen lood of beadheads) hiermee vang echt geen barbeel. Door 3 loodjes van 3 gram op je fluocarbon-lijn te plaatsen, elk tussen de zijlijntjes en onderste lijn. Hiermee presenteer je de vlieg op de bodem en dat is nu juist de plek waar de barbeel zit. Als je tegen de stroom in gooit en je laat de lijn mee gaan met de stroming, dan moet je de loodjes voelen stuiteren over de kiezelsteentjes. Voel je dat niet dan zul je wat zwaardere loodjes moet plaatsen op de lijn.
Voor roofblei zou je hetzelfde kunnen gebruiken zoals omschreven voor het vliegvissen op barbeel, maar een Spey Cast-hengel #10/#11 (dubbelhandig) is een aanrader met een shooting-lijn #8 en drijvende-lijn #8 + 3 meter lange leader van fluocarbon 35 dikte en roofblei-streamers.
Mocht je dit een keer willen proberen, gewoon doen, echt een aanrader.

Groet, Foeke

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl

 

6 thoughts on “Vliegvissen op barbeel/roofblei in de Grensmaas (Maasvallei) Limburg

 1. Gerrit Boonstra

  Mooie resultaten idd Foeke, jareneb daar zelf nooit gevist maar vind de beschreven lijnopzet in beide gevallen wat curieus.

  Op een #6 lijn op een 3 meter lange leader 3 loodhagels van elk 3 gram (=9 gram …of meer zoals je adviseert) is volgens mij geen werpen
  gelijk, ..heeft meer van dropshotten met een vliegen hengel , ..maar het blijkt zn vruchten af te werpen !!!!

  En een tweehandige #10/11 pittig onder klasseren met een #8 lijn is in mijn mening ook geen doen.

  Ik ben me ervan bewust dat ik wel vaker negatieve commentaren lever , hier op de site of op de hp apps, …is de aard van het beestje
  moet je maar denken. Ben al jaren een enorme azijnpisser op details, ……kan daar gewoon niet omheen lopen !!!!!??????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.