zoetwater kreeftje SBS instructie

      1 reactie op zoetwater kreeftje SBS instructie
Een zoetwaterkreeftje die goed werkt vooral voor baars, forel en zelfs snoek kennelijk die zich er in vergist hebben.
Een zoetwaterkreeftje die goed werkt vooral voor baars, forel en zelfs snoek kennelijk die zich er in vergist hebben. Een winde of brasem doet er vast ook niet moeilijk over om die te pakken maar nog niet gevangen hiermee.
Benodigdheden:
– F314 of equivalente haak
– 6/0 bruin draad
– Loodvrij draad dun
– Bruine dubbing + bruine spectra dubbing
– doorzichtig of bruin scudback
– Dun nylon voor ribbing
– Rubber legs (bruin of iets in die trant, evt fazantenstaart pootjes ook mogelijk)
– Nylon oogjes opgedikt met uv bond
– 2 fazantenstaart fibers voor de voelsprieten
– 2x stukje (kunst) bont, konijn of nerts, afgeknipt op maat qua haar
Loodvrij verzwaring aanbrengen ongeveer 15 wikkelingen, goed strak tegen elkaar en 2mm voor en achter het lood vrij houden. Vastzetten met binddraad.
In de haakbocht een strak bolletje dubbing opzetten met een mm of 1,5 ruimte tussen looddraad en dubbing, hier bind je de schaartjes, oogjes en antennes op vast, die daardoor mooi blijven uitstaan naar buiten en meer beweging geven.
Ik heb hier een synthetische versie maar ook natuurlijke dunne zonkerstrips werken prima, boven is 2cm lang, onder is bijgeknipt op ongeveer 1cm haar over en de rest kaal zodat het goed in te binden is. Kijk wel goed naar hoe het haar uitsteekt, het mooiste is dat de haarrichting naar achteren staat.
De oogjes zijn nylon, gesmolten, evt zwart maken of mocht je ze in UV willen gebruiken, die kleur UV bond aanbrengen en harden met je lampje. Lengte van de oogjes zou ik op ongeveer 2cm inbinden en ook zo dat ze 5mm verder uitsteken dan de haakbocht, en iets naar buiten.
Stukje nylon voor de ribbing, kan evt ook koper gebruiken uiteraard, ik leg altijd een knoopje erin om het uit trekken te stoppen na inbinden.
Pootjes kun je zelf makkelijk maken, ze zijn ook te koop als garnaal pootjes in setjes die je in 1x kan inbinden. Dit is alleen 10x goedkoper en kun je ze op je gewenste lengte knopen en vastzetten.
Na die voorbereidingen (kan ook voordat je begint natuurlijk) draai je de haak om dus op de kop in de vice en zet je de oogjes op, kruislings vastzetten en dan goed strak inbinden op het stukje tussen looddraad en dubbing bolletje. Hierdoor blijven ze goed uitstaan.
Antennes op zelfde plek vastzetten, 3cm uit laten steken naar achteren is een goede verhouding. Zet nu ook het (bruin gemaakte) scudback en nylon achter vast, laat het afgerond stukje van de scudback voor de kop 3-4mm uitsteken, klap het lange gedeelte naar achteren en wikkel dan een heel klein stukje met binddraad terug erover heen zodat het goed vast zit en niet in de weg zit later (zie foto met begin van dubben).
Nu komt het lastige gedeelte, draai de haak of vice om, en zet de pootjes een voor een zo vast dat ze mooi schuin naar boven en achteren steken (vanuit hoe je er nu tegen aan kijkt). Wat kan helpen als ze te ver naar achteren steken, is een paar slagen binddraad ‘achter’ het pootje te wikkelen en schuin naar het oog strak te trekken, totdat je ziet dat het pootje meegaat, hiermee kun je de stand finetunen. Probeer ze zo dicht mogelijk op elkaar te zetten, maar exact hoeft het niet. Wel max tot de helft van het lichaam zou ik aanhouden voor verhouding van de vlieg.
Als ze goed zitten, is het nu handig om ze bij te knippen zodat de volgende stap, het dubben van het lichaam wat makkelijker te maken, je gaat namelijk tussen de pootjes door dubben.
Maak een blend van 50% bruine dubbing en bruine flashdubbing, trek de fibers een aantal keer door je vingers zodat dat goed gemixt is, en zet een goede dubbing noodle op je binddraad, schuif die tot net tegen je vlieg dat de eerste fibers vast gezet worden met je binddraad, dan kun je na elke wikkeling je dubbing noodle je vingers wat strakker draaien om je binddraad zodat je een mooie compact lijfje maakt, dat van dik naar wat dunner tapered richting het oog. Zorg dat je telkens de pootjes aan de kant houdt zodat je die niet inbind en ook opletten dat ze niet uit hun gewenste positie gedrukt worden door de dubbing, neem je tijd hiervoor en blijf het elke keer checken. Hier zie je ook het nylon en scudback ingebonden.
Dit zou dan het resultaat moeten zijn na het dubben.
Nu het lastigste is gedaan, is het een kwestie van de scudback ribben, een kreeftje heeft een vrij lang rugschild dus ik wikkel 2 slagen nylon tussen de pootjes door, tot dat ik bij het laatste setje ben, dan klap ik de scudback naar het oog en rib dan het achterlijfje richting het oog, met 4-5 slagen. Zet eerst het nylon vast, en klap je scudback nog even richting haakpunt. Knip het nylon af en whip finish de vlieg. Dan trek je de scudback over het oog, iets uitrekken en knip een klein staartje. De vlieg is in principe nu af.
Voor wat extra sterkte voeg ik zelf wat flexibele UV bond toe op het stuk tussen waar het flapje bij de haakbocht uitsteekt en het haakoog, zodat de vlieg niet zo snel kapotgebeten wordt. Evt kan je je dubbing nog wat uitborstelen voor wat ruigere look. Veel succes en vangsten toegewenst.

1 thought on “zoetwater kreeftje SBS instructie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.