Vliegvis “lanyard”

      6 Reacties op Vliegvis “lanyard”

Na mijn recente trip naar Denemarken ben ik weer helemaal “in to” het vliegvissen. Een van de leuke dingen nu (10 jaar geleden was dat echt minder) is dat je veel leuke films kan kijken op Youtube over vliegvissen.

In een van die films zag ik een vliegvisser met een koord om zijn hals met daaraan alle handige spulletjes van tippet dispenser tot hakensteker. Ik heb ook wel collega vliegvissers gezien die een keycord gebruiken maar dit was echt wel wat uitgebreider. Na wat googlen kwam ik erachter dat men dit een “lanyard” noemt.

lanyard-google

Met deze info ben ik eens gaan zoeken op Youtube. Met al die informatie heb ik zelf ook een lanyard gemaakt, leuk en makkelijk om te doen. Voor degenen die het leuk vinden om ook een lanyard te maken heb ik wat “links” bij elkaar gezocht.

Lanyard

Wat heb je nodig ( verassend weinig) :- Paracord 4 mm , ongeveer 10 meter ( het rode koord ) – Paracord 6 mm, ongeveer 2 meter ( het gele koord ) – S-haakjes of haakjes met een wartel of splitringen, wat je maar makkelijk en mooi vind – Een hol buisjes, maar dit kan ook een houten stokje of koord zijn – Een mes of schaar – Een aansteker

Waar kun je het “scoren” : -Het paracord in een hobbyshop of online – www.paracordshop.nl – S-haakjes o.i.d. in een hobbyshop of misschien heb je ze al wel in je viskoffer – Een hol buisjes ( ik heb de stang waarmee je een ventilatierooster bediend in huis gesloopt )

Hoe maak je het : Tja – daar had ik een blitse video bij kunnen maken maar die zijn er al best wel veel online. Hierbij degene die ik heb gebruikt : https://www.youtube.com/watch?v=_0nTadpl6Lg

De lengte van het binnenkoord moet je zelf even proefondervindelijk vaststellen. Het maken van de salomonknoop vereist even wat oefening maar is vrij eenvoudig. Om lijnspoeltjes te kunnen ophangen heb ik het holle buisje gebruikt. Hier doorheen heb ik het rode paracord gedaan. Dit spul smelt verassend goed aan elkaar en door een lus te maken kun je dit mooi ophangen aan 2 S-haakjes.

Het resultaat :

Lanyard

Lanyard

Lanyard

LanyardLanyard Lanyard

De voordelen : – Je kan een duur vliegvisvest achterwege laten. – Makkelijk aan te passen – Eenvoudig en simpel ( als vliegvisser heb je veel spullen maar liever sleep je weinig mee )

Nadelen : – Heb ik nog niet

Jille Jan Reitsma

6 thoughts on “Vliegvis “lanyard”

  1. Gerrit Boonstra

    mooi gedaan Jille.
    je gaat wel ver voor je hobby, mooi model er voor aangeschaft
    paar vragen;- heb je al je voortanden nog? of bescherm je die met een vliegendoos tussen je tanden?
    -want waar laat je die? ben je bezig zakjes te haken voor vliegendozen om er ook nog aan te hangen?
    – deel je met ons je gebruikservaringen? want persoonlijk lijkt het mij een ramp al die loshangende
    attributen om je lijf
    maar kan het helemaaal mis hebben, dus benieuwd naar ervaringen in het gebruik

  2. Eddie Bouma

    Ik heb ook zo’n door Jille gemaakte lanyard en ik moet zeggen dat het erg goed werkt. Groot voordeel is dat je niks vergeet als je alles wat je nodig hebt er standaard aanhangt. Ik heb er tippet, Gink, beetverklikker, knipper, onthaker, naald en een kurk met standaardvliegen aanhangen en heb niets gemist, zonder dat ik het gevoel had er als BA uit te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.