HP-DK trip najaar 2016

      5 Reacties op HP-DK trip najaar 2016

Een verslag van B3s

Woensdagavond 5 oktober. Mijn werkdag zit erop en na het eten ga ik de auto inpakken voor een lang weekend Denemarken. Niet mijn ½ jaarlijks “in mijn eentje weekend”, dan pak ik alles s’ochtends al in en vertrek direct na het werk om voor middernacht ergens aan een Deens strand in m’n slaapzak te kruipen. Dit keer betreft het een 7-mans HunzePalmer-club-uitje. Dus wordt het dit keer iets ingewikkelder, meer mensen, meer vooruitgeplan en minder ruimte in de auto. Normaal heb ik alles binnen een half uur geroutineerd in gepakt, haast zonder na te denken, nu was het afwegen en overwegen. In m’n VW-bus heb ik ruimte genoeg maar ik wil wel graag alles structureren, handig indelen voor 5 man met heel veel spullen (Jille en Eddie komen een dag later op eigen gelegenheid)! Tegen 21 uur denk ik dat alles klaar is en probeer een paar uur te slapen. Als dat niet wil in ieder geval enigszins uit rusten. Het wordt iets er tussen in. Meest zit ik te piekeren of ik toch misschien iets over het hoofd heb gezien maar soms wordt ik tot mijn verbazing wakker na even in slaap te zijn gevallen. De circa 600 km naar Assens op Fyn rij ik blind maar met 4 passagiers is voor mij een lange tijd geleden, de uitdaging, het avontuur! Ik heb ze het een en ander voorgehouden maar komt het ook zo uit????????

Even voordat de wekker afloopt, 23.45, ben ik klaarwakker, fris als een jong schaapje en maak me klaar voor een lange nachtelijke rit. Zoals gepland zit ik even na middernacht in de auto en Kunny wenst me als altijd een goed weekend toe. Rij voorzichtig………., ja natuurlijk, als altijd!     Eerst is Gerrit aan de beurt en dan Ben. Ben heeft iets meer bagage dan ik verwachte maar met m’n bus moet dat kunnen. In Sappemeer stappen Bram en Harald in. De een heeft wat meer spullen dan de ander en het wordt meer stapelen dan ik dacht. De achterkant van de bus is nu behoorlijk vol maar voorin hebben we ruimte zat!

20161006_031851-kopie

Een goed gevulde bus

Als altijd rij ik rustig aan. De cruise control staat doorgaans op 115 en Funen komt langzaam maar zeker dichterbij. Tijdens het rijden niet roken is nieuw voor mij en met zo nu en dan een tussenstop duurt de rit ook langer dan normaal. Maar we hebben geen haast. Wie wil er s’morgens vroeg om 8 uur al vissen na een dag werken en een nacht zonder slaap en nog 4 dagen over? Ik niet, wat de dag verder brengt zie ik later wel. (PS, vroeger deden we dat wel, stonden we om 6 uur al wel eens te vissen!) Een eindje over de Duits-Deense grens wordt het verkeer flink drukker en begin ik het toch moeilijk te krijgen maar een stevige mee neurie, luchtgitaar en stuurdrum CD helpt me daar over heen. Op Funen/Fyn stoppen we voor de derde rek, strek en rook stop en vergapen we ons aan het ontzettend heldere water van de kleine Belt waar we komende dagen vis willen vangen. De vermoeidheid lijkt voor ieder voorbij, we zijn vlakbij de stekken en willen vissen. Na deze pauze volgen we een toeristische weg naar strandcamping Assens. Even over 9 uur zijn we daar en de twee trekkershutjes die we hier geboekt hebben staan al voor ons klaar. We legen de auto en vullen de huisjes zodat we bij de daadwerkelijke visspullen kunnen komen. Eerst nog een kop koffie en dan klaarmaken om te vissen…………………………….

Eerst iets over alles behalve het vissen zelf;  De 2 huisjes verdelen we in een 3 en 5 persoons onderkomen. Harald, Bram en ik slapen in “de rustige hut”. De 5 persoons wordt dan automatisch onze café, kantine en feestruimte. En elke avond is het feest. Naast veel koffie en fris gaat er ook behoorlijk wat bier en vooral sterke drank doorheen. En zakdoekjes om je ogen droog te houden. Wat heb ik gelachen over oude en nieuwe of vernieuwde moppen en anekdotes en Jille zijn “moves”.

20161007_211438

“Een gezonde maaltijd”

Aan het eind van de visdag, zo tussen 19 en 20 uur, haalden we pizza of chinees en de meegenomen snacks gingen er ook prima in. Maar………… we waren ook best wel serieus. In de ochtend en overdag werd er altijd wel een gezonde kop koffie gezet en tussendoor werden de visspullen zo nodig “gerenoveerd” of ge-updated. Voor 7 feestvierende mannen hebben we dan ook wel behoorlijk veel en serieus gevist en daar ging het uiteindelijk wel om.

img-20161208-wa0006

Bert z’n favoriete zeeforelvliegen

En de zeeforel; Het was een stoere visserij. Ook anderen die we spraken hadden het er moeilijk mee. Weinig vis, weinig actie en vaak ondermaatse vis.

20161007_105504-kopie

Harald, Ben en ik hadden ons donderdag al ingeschreven voor de “Fyns Open” maar ook de rest viste zo fanatiek als mogelijk. Eddie en Jille hebben een dag minder gevist want die kwamen vrijdag pas aan en Gerrit heeft gezien zijn gezondheid ook flink minder uren gemaakt.  We hebben in die 4 dagen zeker een tiental keren van stek verwisseld maar nergens was het echt “bonanza” op een paar kleine momenten na.  De exacte cijfers van ieder weet ik niet maar met in totaal 30 vissen hield het denk ik wel op. Misschien 5 of 6 maatsen en de rest redelijk verdeeld tussen de 25 cm en net niet maats.

20161007_151656-kopie

Glas helder water

Maar ja, dat is en blijft zeeforel vissen en gezien de reacties van andere visser deden we het zeker niet slecht, hebben we een ontzettend gezellig weekend gehad en hebben vreselijk gelachen.

img-20161208-wa0007

De jonge onderzoekers bestuderen de mariene flora en fauna

 

Een aantal bijzonderheden c.q. hoogtepunten op visgebied wat mij betreft;

Op een gegeven moment stonden Harald en ik boven op een klif naar Bram te kijken. Deze stond een paar meter van de kant richting open water te gooien maar wij zagen vis draaien vlak langs de kant. Als een soort gids stuurden we Bram in de richting waar we actie zagen. Bram gooide over de plek en voordat Bram de aanbeet voelde zagen we een zeeforel draaien, jagen…… en de vlieg pakken. Dat had ik in al mijn jaren Denemarken nog nooit zo mooi gezien. Helaas voor Bram loste de vis na een paar seconden maar Bram bleef nog wel een minuut luid schateren en toen………..GVD!

20161007_151323-kopie

Aangekomen bij stek nummer zoveel haakte ik bij een van de eerste worpen mijn eerste mooie en sterke vis van het weekend, in ieder geval een flink stuk zwaarder dan een eerdere 42 er! PS, voor deelname aan de wedstrijd was de minimummaat verhoogd naar 45 cm en deze was dat, naar mijn gevoel, zeker. Een meter of wat voor me zwom hij zich ontzettend vast in een pluk zeewier op een dikke steen. Ik stond een tijd met een kromme hengel af te wachten maar er veranderde niks. Om er toch maar iets van beweging in te krijgen wade ik tot net niet borsthoogte naar de steen en probeerde met m’n schepnet de lijn vrij te maken. Na een aantal vergeefse pogingen ging ik terug naar de kant. Dan maar afwachten wat komen gaat. Ik gaf de vis de ruimte (alles zonder spanning) en net op het moment dat ik dacht dat ik hem kwijt was liep de lijn naar rechts en kromde de hengel zich weer. Even later lag hij in het schepnet en kreeg de bekende klap op zijn kop. Met 49 cm telde hij mee voor de wedstrijd (verloting van een van de hoofdprijzen) en telde ik ook mee!

20161007_164351-kopie

De “mee-teller van Bert”

Onze laatste stek van het weekend zou een eind richting huis zijn. Volgens mijn inschatting konden we ondanks de harde NO wind wel op een mij visgunstige stek op Jutland vissen. Aangekomen op het strand bleek er een behoorlijke pittige branding te staan maar het water was verrassend genoeg wel helder. De optie om alsnog naar een andere stek te verkassen was er niet meer dus we probeerden het gewoon. Op het ene moment in kniediep water staan en een seconde later tot ruim boven de riem was wel heel bijzonder. Je waadmandje gebruiken kon je wel schudden want die stond continu vol. Op zo’n moment denk je……., wat doe ik hier eigenlijk! Het alternatief was stoppen en naar huis gaan maar de eerstvolgende kans op zeeforel (in DK) was pas over 6 maanden! Tegen beter weten in visten we stug door en toen kwam het toch nog. Door de golven lagen er een aantal mooie slingers in mijn lijn en ik zag dat deze, als in een soort slow motion, zich strak trok. Eerst de verste bocht (hee, vast?), toen de tweede en derde (hee, beet?), halverwege (jaaaaaa!!!!), vlakbij, en toen de hengel! Het formaat deed er op dat moment niet toe maar om onder deze omstandigheden toch nog iets te haken was voor mij op visgebied het hoogtepunt van dit weekend (achteraf een 42’er). Ik stond daar in m’n eentje hardop te lachen en begreep ook wel waarom Bram zo’n lol had gehad eerder dit weekend. Het gaat niet om of je wat je vangt maar om de beleving…………….!

Maandagochtend/nacht 1.30, ik ben weer thuis na weer een lange rit. Meestal ben ik dan zo fris als het maar kan, heb veel gevist maar ook veel gerust en geslapen. Dit keer was dat anders, zeker genoeg gevist maar de rest “was wat minder”. Toch een ontzettend, ontzettend mooi weekend gehad maar ook een vermoeide en dat merk je pas als je weer richting huis stuurt. Toch doe ik dit graag nog weer eens maar eerst kijk ik weer uit naar over 6 maanden………, dan ga ik weer alleen. Een stuk minder lol maar helemaal in je eentje je eigen gang gaan en vissen of niet vissen, waar of juist niet waar, meer of minder…………???? Ik weet niet precies waarom ik dat zo leuk vind, kan het mezelf en dus een ander ook niet uitleggen, maar het past mij perfect. Het zal het zelfde zijn als het vissen zelf, het blijft je verwonderen.

5 thoughts on “HP-DK trip najaar 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *