Agenda: Ritz-D en “natte Ritz”

      6 Reacties op Agenda: Ritz-D en “natte Ritz”

Mij is gevraagd om voor de maand april een prachtig, maar simpel vliegje voor te binden. Na enig zoeken kwam ik op de Ritz-D uit. Mooi, simpel en ontbrekend in mijn vliegendozen. Vandaar mijn keuze voor de vlieg van de maand april.

Ritz-D,goudkleurige thorax (van boven naar beneden: #8, 10, 12, 14 en 16)

De Ritz-D is een nimf patroontje ontsproten uit het brein van Charles C. Ritz. De heer Ritz stamt uit het beroemde hotellier geslacht Ritz, maar is in de vliegviswereld vooral bekend geworden door zijn boek A Fly Fisher’s Life: The Art and Mechanics of Fly Fishing, met een voorwoord van de Nobelprijs winnaar Ernest Hemingway, ook zelf een verdienstelijk hengelaar. Ritz beschrijft in zijn boek o.a. het prototype van de  “parabolic fly rod” die gemaakt is door Pezon et Michel. Ritz heeft vooral in Amerika en Frankrijk gevist. Met name in de kalkrijke riviertjes van de Pays d’Auge in Normandië met als schilderachtige namen: de Risle, de Charentonne en de Touques, die op slechts 2 uur rijden (onze tijd) van Parijs liggen al waar hij woonde. Nadat hij in 1952 bij Frank Saywer de techniek van het vissen met een verzwaarde nimf had geleerd, ontwikkelde hij een aantal patroontjes voor een verzwaarde nimf getiteld Ritz-A t/m D. Er zijn inmiddels al diverse variaties van deze nimf op internet te vinden. Het mooie is je kunt hem verzwaard en onverzwaard maken zonder hierbij het uiterlijk te veranderen en/of lood te gebruiken.

Ritz-D variaties #12 (van boven naar beneden onverzwaard goud-, goud-, koper-, red tag koper-, rood- en groen-kleurig)

Hierna volgt mijn variatie van de verzwaarde Ritz-D nimf

Benodigdheden

 • Standaardhaak, hier Kamasan B175 #8 – 16 (B170 is ook een optie en is lichter)
 • Fazantenstaart veer naturel
 • Pauwenherl
 • Goudkleurig koperdraad small
 • Bindraad 8/0 zwart

Bindwijze

 • Bindraad op haak zetten
 • Afhankelijk van de haakgrootte fazantenstaart fibers als staart in binden (#16 4 fibers, #8 12 fibers). Lengte staart is een haaksteellengte
 • De fibers niet afknippen maar inbinden tot aan de haakoog. Nog steeds niet afknippen
 • Goudkleurig koperdraad in binden als ribbing
 • Vervolgens Pauwen herl in binden (#16 2 fibers, #8 5 fibers)
 • Wikkel de pauwen fibers tot 2/3 van de haaksteel en afbinden
 • Rib het achterlijf met het koperdraad en wikkel vervolgens met het koperdraad een thorax tot de gewenste dikte en bind af aan de achterlijf-zijde
 • Klap vervolgens de fazantenfibers naar achteren over de thorax en bind dit af
 • Whipfinish, drupje lak en klaar

Varieer er lustig op lus met de kleur van het te gebruiken koperdraad. Wat ook vaak gezien wordt is een stukje rode wol/antron/katoen als tag onder de staart ingebonden.

Voor de onverzwaarde variant oval tinsel gebruiken als rib en thorax. En ook de eerder genoemde lichtere haak (Kamasan B170) is dan handig.

Veel bind- en vis-plezier,

Marten

PS hieronder mijn impressie van de “natte Ritz”

No automatic alt text available.

“natte Ritz” #12 (hackle is Jungle Cock rand veer)

6 thoughts on “Agenda: Ritz-D en “natte Ritz”

 1. Siebe Veenstra

  Mooi Marten …..is bij velen een vergeten vlieg…Deze word toch ook alleen met koperdraad gebonden de originele dan net als de sawyer…

  Mooi tekst trouwens …

 2. Gerrit Boonstra

  Helemaal met Siebe eens. Een ding moet me wel van het hart en dat zijn je verhoudingen van de nimfen in het voorbeeld. Mij is altijd geleerd dat de lengte v.d. staart bij nimf 1/3 tot max. 1/2 van steel is. De abdomen ruim de helft en de thorax kort de helft van de steel is . “Ameisen ficker” waarschijnlijk in jou repliek , maar toch geeft het een heel andere verhouding weer.
  Klik eens de afbeeldingen van nimfen op google aan en beoordeel dan voor jezelf (geldt voor eenieder die dit leest)
  wat jij de mooiste verhoudingen in een nimf vindt. Wil het niemand opdringen ,en smaken verschillen natuurlijk, maar vind wel dat er op gewezen MAG worden !.
  Maar blijft ook staan : Ieder z’n meug !!!

 3. Gerrit Boonstra

  Kan nog makkelijker. Kijk bij Awesome PTN. Daar heeft Eddie , aka “Ide Builder ” de verhoudingen heel aardig ,zo niet perfect voor elkaar. Is mijn mening, iedereen doet natuurlijk wat ie zelf wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *