Bibio/heather extended body vlieg

Omdat die tijd er al weer aan zit te komen alvast een patroon dat ik gevonden heb dat mij wel goed leek.  Onderstaande foto is de betreffende vlieg. Nu is dat een vlieg die wellicht wat te ingewikkeld of ‘mooi’ is  maar realistisch is die zeker wel! Ik heb er iets van mijn eigen draai aan gegeven onder andere omdat het lichaam ten opzichte van die echte versie ernaast wat dun lijkt.  Hieronder staat echter een iets vereenvoudigde versie met een zwarte hackle in plaats van fazantenstaart pootjes.

Bind benodigdheden:

  • zwart foam stripje van +/- 2cm en 1 mm dik, 2 mm breed.
  • zwarte pauw of struisvogel fiber
  • zwart binddraad dun
  • kleine droge vlieg haak, in mijn geval kamasan B410 #12
  • witte polywing of equivalent materiaal
  • zwarte hackle
  • * optioneel hackle vervangen met geknoopte fazantenstaartfibers als realistische pootjes of een equivalent soort materiaal
  • redelijk dunne naald
  • optioneel een hackleplier

We beginnen met een naald in de vice, hier zet je het binddraad met een 4-5 slagen op vast en laat het uiteinde een 5 cm uitsteken! Dus niet afknippen.

Daarna zet je met een drie tal slagen het foam stripje met 2mm kant horizontaal vast aan het uiterste puntje, eventueel heel iets taps knippen voor het beeld van het achterlijf wat we hiermee gaan opbouwen. Hierna bind je de pauwen of struisvogel fiber in. Ik bind het liefst de punt eerst in maar dat betekent wel voorzichtig wikkelen omdat die kant veel zwakker is. Wil je zeker zijn dat dit niet losgaat, kan je een miniem drupje lak of lijm op je binddraad doen voordat je de fiber inbindt.

Nu komt er een simpele techniek bij om te zorgen dat je lijfje er goed uit komt te zien, met mooie segmenten, wikkel je vanaf het startpunt, 2x om de plek van waar je het eerste segment wil, ong 1 mm groot. dan wikkel je 2x de pauw of struisvogel fiber erom heen en als je dan onder de naald bent en de derde slag maakt, til je het schuim op en maak je een wikkeling om de naald. Volg dit op met je binddraad. Als je het goed doet heb je geen torsie op je lijfje en hoef je de fiber niet tegen te houden.

Zo ga je door tot je 5 of 6 segmenten hebt, ongeveer 7mm lang en een restant foam, dat gebruiken we nog. Korte whip finish op laatste segment nadat je de fiber hebt vastgezet en stukje draad overlaten zoals de lengte van het beginstukje. Ook de fiber niet afknippen!

Het ziet er nu ongeveer zo uit:

Pak het lichaampje goed vast en trek het voorzichtig van de naald. Doe de haak in de vice en zet  iets voor  het midden de haak het draad vast. Maak een paar mm binddraad laagje naar achteren.

Hierna pak je het lijfje en maak je een wikkeling om beide eindjes binddraad, trek voorzichtig aan BEIDE en zet wanneer dit op zijn plaats zit midden op de haak, de eindjes draad goed vast en wikkel dan weer terug. Bind dan de fiber ook af. Je kan die eventueel ook als onderlichaam extra inbinden maar is bij deze niet echt nodig.

Zet nu het lichaam goed vast met een aantal wikkelingen achter het laatste segment, wikkel een paar wikkelingen weer op de haak zelf en dan weer op de plek waar nu het lijfje vast zit. hier bind je ook de wings op.

Neem een spaarzame hoeveelheid polywing van ong 20mm en bind dit 50% 50% in.

Klap de vooruitstekende helft terug en zet die ook vast. Eventueel iets bijknippen.          Zet nu de hackle met de punt vast direct voor het omhoog stekende stukje foam.Draad naar voren, hackle naar voren, foam naar voren en zet zit 1 mm achter het oog vast.Hierbij mag je best een paar hackle fibers naar voren laten steken, als de voorste set pootjes. Als het goed is heb je nu een dekschild en een loos stukje foam over. Knip dit schuin van onder naar boven af vanaf het haakoog. Dit wordt hiermee het kopje met de kenmerkende ogen (hebben alleen de mannetjes).

Whip finish en klaar!

De originele versie vervang je bij de hackle deze met de pootjes, eventueel met een struisvogel fiber om onder het foam te gebruiken om je draad wat te verbergen en de boel iets mooier eruit te laten zien.

2 thoughts on “Bibio/heather extended body vlieg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.