Agenda: (zee)forelvlieg binden en de winnaar is……….H

Onder de bezielende leiding van Gerrit gaan we een (zee)forelvliegbinden. Een meerderheid heeft gekozen voor vlieg H, de Muddler Minnow. Op de tweede plek is vlieg G, de Hairwing Chain Bead  Muddler, geëindigd.

Vlieg F, de flash-a-bugger, is te bekijken op het wereldwijde web. Uitgebreide bindvideo is hier te vinden.

Hieronder volgt een beschrijving met foto’s van de Muddler Minnow.

Omdat Gerrit niet de beroerdste is heeft hij ook nog een SBS van vlieg G gemaakt (zie hieronder)

Muddlers.  Hairwing en M.Minnow (G en H)

Nodig:

 • haken #12- 6 , of in 2x of 3x lang van dezelfde maten (is puur persoonlijk).
 • Tinsels goud /zilver plat en ovaal of draad.  Lurex of mylar .
 • Hertehaar, eekhoornstaart en/of kalfsstaart en/of zonker.
 • Indien gewenst, looddraad en kettingogen anders blijven ze lang aan de oppervlakte hangen.
 • Veren, kalkoen/vrouwtjesfazant,  bruin/beige gevlekt of gespikkeld in elk geval voor de M.minnow, evt marabou of zonker voor andere varianten (B)
 • Als je glitter toe wil voegen, ik vind ’t prima.

Bindwijze van de winnaar vlieg H, de Muddler Minnow

evt.looddraad opzetten en “inpakken”, staart inbinden van dubbelgevouwen strip veer en ovaal/draad ribbing vastzetten en inbinden terwijl je de draad naar voren, ca 2/3 van steel wikkelt.

hier zet je medium plat tinsel goud/zilver(eigen smaak) vast en wikkelt dit naar je toe, naar de staart en weer terug, afhechten ,en de rib er tegenin van je af in 4-5 slagen naar voren en afhechten.

N.B. het komt verschuiven van deze toch gladde materialen zeer ten goede om ze even af te lakken (uv bond bv gaat het snelst). In de foto ’s zie je dat ik dit ook verzuimd had en dus de rib mooi op een hoopje voor de staart heb liggen!!!.

Lak droog ?. Nu een dun bosje eekhoornstaart inbinden, evt. drupje lak op wikkeling

Linker en rechter strip veer tegen elkaar leggen en liefst aan weerzijden van bosje haar OP de steel binden (zie op foto de ribbing!!!!, zag het ook pas later, maar dat leert je).

Bosje hertehaar in stacker , kloppen en uitnemen, met punten naar bocht meespinnend in binden, daar het soms daar geen gladde haak meer is ,kan het zijn dat je het een beetje moet helpen om goed rond de haak te spinnen !!

Alles naar achter dwingen en herhalen met meerdere bosjes haar, tussendoor steeds goed in elkaar duwen, tot aan het oog. Afbindknopen leggen.

Al dat haar , behalve dat kraagje van puntjes richting haakbocht, goed haaks op de steel brengen en naar believen in model knippen/snijden met rondgebogen scheermesje. Geeft een bende aan statische haren, dus ik zou er een paar binden en dan evt boven een krant ze allemaal in model maken, hou je de troep wat bij elkaar.

Dan volgt nu voor de “Runner Up” vlieg G, Hairwing Chain Bead Muddler, ook nog een SBS:

Evt. looddraad voor meer diepgang en tinsel /lurex inbinden en van achter naar voor over 2/3 van de steel wikkelen en afhechten.

Haar vleugel naar keuze inbinden (in voorbeeld kalfsstaart) , evt. drup lak/lijm erop.

Eerste bosje hertehaar (stacken!!) inbinden en indien nodig mee rond de haak dwingend inbinden. Einden naar achteren duwen en paar wikkelingen ervoor leggen.

Met achtjes kettingogen strak tegen het haar inbinden, drup lak/lijm erop.

Nu zoveel als nodig bosjes hertenhaar, meespinnend, tot aan oog inbinden. Na elk bosje het haar goed in elkaar naar achteren duwen met je nagels of kop van een pen o.i.d. en afbindknopen leggen.

Vervolgens naar eigen smaak die wilde bos haar bijknippen of bijsnijden. Taps of als een bolletje, wat jij wil, als er maar een kraagje van haarpuntjes naar de haakbocht blijft staan!

Veel plezier, Gerrit

16 thoughts on “Agenda: (zee)forelvlieg binden en de winnaar is……….H

  1. Gerrit Boonstra

   Dank je Marten , voor het plaatsen!.
   Note ; er werd me gevraagd om een forelvlieg als voorbeeld te binden op de/mijn agenda.
   Dat het nu als zeeforel vlieg wordt aangekondigd is buiten mij om gegaan.
   Je zou ze er voor kunnen gebruiken, maar persoonlijk vind ik ze meer voor reservoir en rivieren gebruik op bruine – en regenboog forel.
   Ik heb een selectie voor de laatste als voorbeeld genomen

 1. Gerrit Boonstra

  Had de foto 22/3 op de app gezet als keuzemenu.
  Nu
  staat F sinds 28 maart op Global flyfisher op video !!
  Dus is beetje onzinnig om die te kiezen terwijl hij daar nu te zien is.

  1. Gerrit Boonstra

   Staat als Flash a bugger bij de fly tying video’s. Is een eenvoudig patroon en duidelijker dan op die video kan ik het lijkt me niet maken. Als je deze site kan vinden ,moet Global flyfisher en fly tying video’s met de naam Flash a bugger toch ook te vinden zijn. Slag kleinere haak en dus ook wat minder lood als in de video lijkt me eveneens geen kwaad kunnen.

 2. Menno Siemensma

  Nou ben ik niet helemaal met je eens Gerrit, dat iets online staat is toch geen reden om hem dan niet voor te binden, een filmpje is een, een voorbinder met uitleg is heel wat anders 🙂

  Ik ga in dit geval wel voor optie H

  1. Gerrit Boonstra

   Dit patroon is zo eenvoudig dat de initiatiefnemer er zelfs geen woord aan vuil maakt. Beelden spreken voor zich.
   Jij als groot aanhanger van de Step by Step methode moet dit toch aan spreken.
   Bekijk het filmpje en zelfs jij zult moeten toegeven dat ik daar weinig aan toe kan voegen

   1. Menno Siemensma

    Ik geef alleen aan dat het feit dat die online staat niet hoeft uit te maken of je die wel of niet kan binden, een woolly bugger maken is niet moeilijk, maar er zitten wel een paar kneepjes in, materiaalkeuzes etc wat je niet direct ziet of kan uitmaken uit de vlieg zelf. Maar ik laat de keuze over aan de democratie 🙂

 3. Bert 3s

  Ik vind G ook de mooiste en ieder kan er zijn uitdaging in vinden. Met veel moeite 2 binden of met gemak een doosje vullen. b3s

 4. Gerrit Boonstra

  Harald had ook de muddler !!. Van de gemiddeld 10 man op een bindavond heeft het gros dus voor de muddler gekozen.
  Weet ik wat me te doen staat. Heb ze zelf ook al jaren niet gebonden. Zaten altijd wel in een doos dus was ook niet nodig

 5. Bert 3s

  Omdat de eerste bindavond i.v.m. 4 mei pas volgende week is, en we elkaar voor die tijd niet zien, hebben we misschien wat tijd over voor iets anders. Her en der is de voorn en brasem al paai rijp en meestal ga ik tegen die tijd wel een paar uur vissen op of bij de IJssel. Aanstaande zondag lijkt me een goed moment maar alleen als ik goede berichten uit Zwolle krijg. Dan wil ik halverwege de zondagmiddag die kant op. Zijn er meer gegadigden? Zo ja, dan zouden we kunnen carpoolen vanaf de carpoolplaats Haren om 15 uur. Afhankelijk van de vangsten bepalen we wanneer we terug gaan (uiterlijk zonsondergang!). B3s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *