Review: At The End Of The Line, George Barron

In een winternummer van Fly Fishing and Fly Tying viel mijn oog op een aankondiging van een boek over klassieke Loch-style natte vliegen. Sinds mijn vistripje naar Lough Corrib, Ierland van 2016 ben ik een beetje verslingerd geraakt aan  dit soort natte vliegen. Uiteindelijk heb ik besloten om het boek te kopen en heb het met zeer veel plezier gelezen.

De auteur, George Barron, is van geboorte een Schot maar woont in Wales. Hij is een internationaal wedstrijdvisser en houdt zich ook bezig op hoog niveau met het binden van vliegen. Zijn favoriete visland is Ierland en met name de grote meren in het Westen van Ierland. Hij vist het liefst op wilde bruine forel in deze wateren. Omdat dit boek over Loch-style natte vliegen gaat is enige voorkennis van de manier waarop men vist in deze meren handig. Vaak wordt er al driftend op de wind vanuit een bootje met en drietal vliegen sub-surface gevist.

Het boek behandelt diverse typen natte vliegen, maar ook onverzwaarde nimfen en een paar kleine streamers komen aan de orde. De hoofdmoot blijft de Loch-style natte vlieg. Het zijn vooral de prachtige foto’s van de vliegen die het boek m.i. geweldig maken. Hier en daar wordt een hoofdstuk met een leuk geschreven tekst ingeleid. Per vlieg worden de benodigde materialen opgesomd. Leuk detail bij het hoofdstuk Dabblers is het feit dat per vlieg er 3 foto’s worden gegeven: van de complete vlieg, onderaanzicht en gebonden lijf zonder vleugel.  Vermeldenswaardig en hilarisch is het hoofdstuk over naamgeving van vliegen. De auteur nodigt vooral uit om je eigen draai aan een bepaald patroontje te geven. En hij is een groot voorstander van levendigheid en beweeglijkheid in zijn vliegen. Hij gebruikt daarom ook liever hennen hackles i.p.v. hanen hackles.

Vliegen die o.a. aan de orde komen zijn Bumbles, May Flies, Olives (nimf, nat en emerger-nat), Welsh Flies, Bibio’s, Sedges, Hobblers.

Het is leuk geschreven (Engels-talig), heeft een prachtige vormgeving en zal daarom niet op zijn of haar salontafel misstaan. Een aanrader voor diegene die van Loch-style natte vliegen houdt

Het boek is in eigen beheer uitgegeven in september 2016 en op diverse internet sites te koop voor 25 pond.  Ook rechtstreeks via de auteur is het boek te bestellen en hij heeft mij laten weten dat hij geen verzendkosten in rekening zal brengen aan lezers van deze review!

Cheers, Marten

 

At the end of the line

George Barron

ISBN 978-1-5272-0191-0

163 p, hard cover

george_barron@btinternet.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.