Orange & Black Bumble

      Geen reacties op Orange & Black Bumble

Geïnspireerd door het boek van George Barron “At the end of the line” (voor een review klik hier) ben ik achter de vise gaan zitten met wat spullen uit mijn steeds groeiende collectie bindmateriaal. Het is een soort Bumble (hommel) geworden. Dit is een natte vlieg die lekker vol wordt gebonden. Door hennenveren te gebruiken krijg je een mooie beweeglijkheid van de vlieg in het water. Dit type vliegen is van origine bedoeld voor de Britse en Ierse meren en/of de daar aanwezige reservoirs om bruine of regenboogforel te vangen. Je kunt het zien als een klein streamertje. Ik heb het grote vermoeden dat in ons land baars en winde er ook niet vies van zijn. Hieronder volgt een bind beschrijving. Hopelijk vind je er ook wat inspiratie in!

Materiaal

 • Natte vliegenhaak #10 of 12 (b.v. Kamasan B175)
 • Binddraad UNI 8/0 zwart
 • Staart: stukje oranje wol en goudfazant tippet naturel
 • Ribbing: plat tinsel pearl
 • Body: hare-ice dubbing rusty orange
 • Body hackle:  2 hennen hackles bruin
 • front hackle: hennen hackles ginger/orange  en zwart

Bindwijze

 • Knijp de weerhaak plat, zet de haak in de vise en zet het binddraad ruim achter de haakoog op
 • Pluis het stukje oranje wol uit en bind het in als staart. Afknippen ter hoogte van de haakbocht. Laat zeker 3 mm vrij voor de haakoog
 • Bind hier boven op een toefje goudfazant tippet ter lengte van de haaksteel
 • Bind vervolgens de ribbing in
 • Dub een lijfje tot 3 mm voor de haakoog
 • Selecteer 2 bruine hennenhackles van de dezelfde grootte. Verwijder de zachte fibers aan de onderkant. Leg de veertjes op elkaar en bind ze samen bij de steel in. Hackle vervolgens in ruime open slagen de veren naar achteren. Pak vervolgens de ribbing en zet de hackles met ruime slagen van de ribbing naar voren vast. Restanten van hackles en ribbing afknippen
 • Bind bij de punt nu een ginger/orange hennenhackle in die net iets groter is dan de bruine hackles. Maak hiermee 3 slagen als front hackle. Vast zetten en afknippen
 • Bind bij de punt nu een zwarte hennenhackle die weer net iets groter is dan de vorige. Maak hiermee 4 of 5  slagen als front hackle. Naar achteren toe vast zetten, afknippen en whipfinishen. Druppeltje lak erop en hopelijk heb je hier dan net zoveel plezier aan beleefd als ondergetekende

Cheers, Marten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *