Schietmotten

      3 Reacties op Schietmotten

Schietmotten, ook bekend in het Engels als caddis fly of sedge fly (zegge vlieg), behoren tot de orde Trichoptera. kenmerkend aan schietmotten zijn de dakvormig over elkaar naar achteren gevouwen vleugels in rust van de volwassen exemplaren. De vleugels hebben meestal een onopvallende kleur.

Bron: https://www.theessentialfly.com/blog/introduction-to-caddis-flies-advice-for-the-fly-fisherman.html

Er zijn meer dan 13000 soorten bekend, waarvan 1271 in Europa en hiervan komen 230 soorten in de Benelux voor.

Levenscyclus

Bron: https://bugasart.weebly.com/caddisfly-information.html

Volwassen vrouwtjes leggen hun eitjes in het water. Sommige soorten zelf op de bodem van het desbetreffende water. Anderen op bladeren boven het water en door de regen worden die eitjes in het water gespoeld.  De eitjes ontwikkelen zich tot larves die ongeveer een jaar in het water leven. Van een aantal soorten maken de larven kokertjes van ter plekke voorkomend materiaal. Dit noemen we dan de kokerjuffers of in het Engels cased-caddis. Andere soorten vormen een soort  vangweb en van weer andere soorten zijn de larven vrijlevend. Uiteindelijk verpoppen de larven zich en in het wateroppervlakte komen de volwassen exemplaren uit (emerger stadium). Na de paring herhaalt zich het hele proces. In tegenstelling tot b.v. meivliegen sterven de volwassen schietmotten niet direct na paring of het leggen van de eitjes.

Voor ons vliegvissers zijn alle stadia van de levenscyclus na te bootsen en succesvol om mee te vissen. Hierna volgt per stadium een aantal voorbeelden van de natuurlijke en nagebootste vormen.

Larve stadium

Links: vrijlevende larve. Rechts: kokerjuffer (Bron: https://ascentflyfishing.com/blog/tag/caddis+pupa)

Imitaties van het vrijlevende stadium hebben de meesten onder ons wel in hun doosjes zitten. van de kokerjuffer versie bestaan ware kunststukjes, zowel de natuurlijke als nagebootste.

Links: vrijlevende larve. Rechts: kokerjuffer

Emerger( en pop) stadium

Links: natuurlijke emergers. Rechts: imitaties hiervan

Volwassen stadium

http://www.troutnut.com/hatch/2696/Caddisfly-Dicosmoecus-gilvipes-October-Caddis

en imitaties hiervan

Zoals je ziet worden de antennes vaak niet mee gebonden. De praktijk leert dat het de vis niet uitmaakt. Maar soms wil je als binder ook wat, toch?!

Voor bindfilmpjes of SBS’s zie het wereldwijde web. Er is te veel om op te noemen op dit gebied.

Vissen

Met de droge en emerger versie kun je bij ons van maart t/m oktober (afhankelijk van de temperatuur) vis vangen. De larve/nimf variant is zeker in de winter een goed vanger, maar in principe het gehele jaar aangezien dit stadium vaak een jaar onder water leeft.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schietmotten

http://www.delawareriverguide.net/insects/caddisflycyc.html

3 thoughts on “Schietmotten

  1. Janny De Boer

    Mijn complimenten voor dit artikel.
    Mooi om te zien, het insect stadium, en de imitaties die daarop gemaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *