Verslag Zeeforel trip 24-27 oktober 2019

Het is er toch weer van gekomen, de zeeforelkoorts komt men niet zo snel vanaf blijkt maar weer. Zo ook dit jaar zijn er een aantal leden, Harald, Harjo, Marten en Menno afgereist naar een mooi stukje Denemarken voor het vissen op deze mooie maar soms schijnbaar onzichtbare vissen. Dit keer dichterbij dan Funen, het schiereiland Als was de locatie om het te proberen.

Ik was in verband met andere afspraak in het weekend er eerder en ben op vrijdag al teruggegaan. Zondag 20 oktober stond ik daarom al rond de klok van 16:00 aan het water bij de camping Augustenhof met mijn riante 1 persoons tent. Het water was een spiegel, er was geen zuchtje wind en voorzover die er was werd die door de klif tegengehouden. Het bleek niet erg te zijn met als eerste vis een boterkleurige zeeforel van 54 cm. De dag kon ik afsluiten met nog 3 kleinere vissen van rond de 25-30.


De volgende dag was totaal anders, de wind gedraaid en stond nu schuin op de kust. Dit keer was ik een stuk hogerop de kust gaan vissen tusen Hellesøgård (1) en Augustenhof (24). Een redelijk stuk kust, maar veel zand, afgewisseld met partijen rotsen. De ochtend leverde nog een mooie vis van 42cm op die later op de dag het avondeten zou worden en nog een kleintje erbij. Toch weer vis maar de middag veranderde de wind met wk5 de kust in één troebele bende waar geen forel in rond zwom. Ook bij de Stegvig (2 en 3) inham was het niet veel en andere vissers hadden ook geen actie van welke vis dan ook.

Dinsdag was de wind wederom gedraaid en kwam weer uit het zuid westen dus de oostkant was weer bevisbaar. Omdat de kust voor de camping nog troebel was bij Himmark, Traneodde (23) gestart. Een mooie stek en veel potentieel. Opeens hoorde ik een band leeglopen, of zo klonk het kort. Dat kan niet en gelijk besef ik mij dat dit natuurlijk bruinvissen zijn, en ja hoor daar komt een koppeltje vlak langs de kant, meter of 10-15 langs met een dikke boeggolf! Prachtig om te zien al betekent dit dat de zeeforel waarschijnlijk geen zin zal hebben op die plek.


Ik ben toen maar de linkerkant gaan bekijken, een stuk van ongeveer 1,5km afgevist, in het begin nog een kleintje gevangen, een aantal volgers en missers gehad en genoeg vis gezien. Ook bot zwemt daar op de kalmere stukjes ondiepe zandgrond en zag ik af en toe wegschieten, maar helaas niet zo veel als in het Oostvoornse meer dat je er ook gericht op kan vissen met de vlieg.  De zeeforel leek heel inactief, tot stilliggen in een klein gat in het zeewier. Ook zag ik een hele school zwemmen van een stuk of 15 mooie vissen maar of die waren al verjaagd door mij of de bruinvissen die voor een 2de keer langskwamen, of de vis had gewoon niet echt zin meer.

Tijd om te verkassen om nog even het eerste stuk te bevissen maar daar bleek nu een zeehond rond te zwemmen.

Dag drie was verhuizen van camping naar het huisje en gelukkig was het nu ook droog genoeg om de boel in te pakken. Dit keer wat verder weg gaan kijken bij Mommark, Bert had dit ook als een goede stek aangegeven dus na een 20 minuten stond ik op wederom een mooie plek iets ten noorden van Mommark.  Deze dag was vrijwel visloos qua actie, 2x vis zien draaien achter de vlieg aan maar niks pakte de vlieg. S’middags dus maar het huisje bekeken en de spullen uitgeladen. In de avond nog even geprobeerd vlak bij het huisje maar na een knoop in de leader en donker worden teruggegaan en op de rest gewacht. Die kwamen zoals gepland rond de klok van 23:45 aan. Een paar nachtmutsjes erin en op naar de volgende dag.

De wind was weer eens gedraaid, nu oostenwind, daarom besloten we om dan maar rond Nordskov te beginnen, later in de dag zou de wind draaien naar het zuid en zuidwesten. Harjo en ik gingen links en Marten en Harald rechts van de parkeerplaats. Beide kanten niet veel actie, een paar aanbeten en 1 kleine zeeforel voor mij, die ik zag draaien. We verkassen naar Traneodde (23) maar dat bleek nog troebel te zijn, dus snel weer weg, nu een stuk links van Augustenhof (24) geprobeerd. Dit bleek in ieder geval wat vis op te leveren, Harjo en Harald mochten de eerste vangsten van de trip landen.


Er werd nog een visje hier en daar gemist maar verder ook hier weer niet veel actie meer.  Bij Augustenhof zelf was het heel druk dit keer, er werd door niemand wat gevangen en we zijn vrij snel teruggegaan naar het huisje om daar te kijken of het wat is maar bleek helaas ook troebel water te zijn door de wind. Na een prima pasta door chefkok Harjo gemaakt, werden de ervaringen besproken onder het genot van een drankje.

Vrijdag, alweer de laatste dag voor mij, maar de rest heeft nog wat dagen te gaan. We begonnen bij een nieuwe stek rechts van Mommark, om eventueel vrij snel naar een andere stek te kunnen gaan. Helaas had niemand een enkel spoor van vis kunnen opmerken hier. De aantrekkende wind zorgde ook voor beperkte mogelijke stekken. De volgende stek op het schiereilandje Kegnæs (14) leverde behalve een dikke bui op de kop ook niks op. Wel heel veel prachtige oranje/lila kwallen.


Het leek goed weer om bij Traneodde (23) te kijken en de stek zag er goed uit maar ook hier was geen actie te vinden. Voor mij zat het er helaas op en toen de mannen nog even naar de kust gingen bij het huisje begon ik aan de rit terug.

Harald heeft de dag nog kunnen redden met een leuk forelletje daar maar toen was het toch tijd om de innerlijke mens te verzorgen. Zoals het gaat op een DK trip super gezond.

Zaterdag werd gekozen om nogmaals de omgeving van Mommark (17, 18,19) te proberen. Toch was het wederom een taaie dag met maar een paar aanbeten maar geen vis die kon worden geland.

Zondag was de dag dat er ook aan deze trip weer veel te snel aan een einde kwam. Ook deze dag was helaas visloos op de stek bij de camping, op een bruinvis na die ondanks zijn bezoek wel zorgde voor wat actie met wat aanbeten. Gelukkig zijn er mindere manieren om geen vis te vangen.
Al met al is Als als locatie geweldig mooi, prachtige stekken met veel afwisseling en ook zeker wel genoeg mogelijkheden om een zeeforel te vangen. Op naar de volgende trip naar Denemarken! Oh ja natuurlijk wel even het zout er weer afspoelen thuis!

8 thoughts on “Verslag Zeeforel trip 24-27 oktober 2019

 1. Janny De Boer

  Prachtig verslag. Mooie foto’s en filmpjes. Een knap onderkomen. Kan me goed voorstellen dat er een herhaling zal komen van de Denemarken zeeforel tripjes. Waar ik blij mee ben, is het gedetailleerde kaartje , met de diverse visstekken. Misschien in komende jaren eens gebruiken.

 2. Gerrit Boonstra

  Leuk verslag van de visreis, …en zoals het met deze hobby nu eenmaal is,de ene dag is de andere niet, net als thuis…de ene dag plenty aan vis de andere niks noppes nada.
  Oostzee blijft een prachtige omgeving, goed vangen nog daarbij.. helemaal super!!
  Jullie hebben er evengoed ws wel weer geweldig van genoten, en denken stiekem al weer aan het volgende reisje, tenminste dat had ik altijd wel toen ik nog minimaal 2 keer per jaar die kant op ging om te vissen.
  Wellicht bij de volgende keer optimale omstandigheden en ladingen mooie vis, want dat is daar (zeker in het verleden) me/ons meer dan eens overkomen, net zogoed als hele schrale vangsten.
  Wat blijft is een prachtig heldere zee,met ongekende mogelijkheden qua vangst

  1. Menno Siemensma Auteur bericht

   Ik heb ook gezien hoe het ook kan zijn in begin oktober, dus die trip komt er zeker nog wel een keer dat er niet vrijwel alleen maar ‘hunzepalmer’ dagen zijn… Het is ook net even geluk hebben met een schooltje vinden die ook wil vreten. Andere vissers heb ik ook van gehoord dat er weinig gevangen werd in de afgelopen week in verhouding tot ‘normaal’. Het is soms gewoon niet anders. Maar dat weerhoudt de planning van de volgende trip zeker niet, het blijft mooi als je een mooi stuk vindt en denkt daar zit vast zeeforel en 3 strips later knalt er een op 🙂

 3. Bert 3s

  Leuk stukje en t’is zoals t’is. Een aantal dagen vrij nemen waar je ook wat anders mee had kunnen doen, 1500 km rijden, duizenden worpen maken, soms verrekte weinig actie, en toch weer elke keer weer opnieuw voor je kansen gaan. Totaal gek op de visserij op zeeforel in de Oostzee. We noemen het wel eens een virus maar eigenlijk moet je gewoon dus een beetje gek zijn. Ik kan er mee leven, ben ondanks die “gekte” geen gevaarlijk voor anderen, en kijk al weer uit naar volgend jaar. Nieuwe kansen en mogelijkheden.

 4. Foeke Visser

  Mooie foto’s en verslag van deze bijzondere vistrip naar Denemarken, eiland Funen. Visvangsten tijdens het seizoen zijn overal het zelfde op dit eiland, heel matig is ook mijn ervaring, maar de gezelligheid dat je als groep te vliegvissen bent op zeeforel dat maakt de vistrip toch om volgend jaar weer te gaan lijkt mij. Misschien een optie om eens te kijken bij de rivier de Skjern, Zuidwest Jutland, volgend voorjaar derde week april, want dan trekt de zalm/zeeforel weer richting de Noordzee. Schijnt een leuke stek te zijn. Een uitstapje voor iedereen??? Als iemand het magazine Fly Fishing & Fly Tying leest, dan staat er een mooi verslag over de Skjern.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.