Veren, een beknopt overzicht, part II: basis technieken

In “Veren, een beknopt overzicht: part I: de basis vogels” zijn de meest gangbare veren beschreven voor het binden van vliegen. In dit stuk wordt een poging gedaan om wat technieken, voor het in binden van deze veren, te beschrijven. Op het wereldwijde web is informatie in ruime mate aanwezig en er zijn zeer instructieve filmpjes te vinden. Compleet zijn gaat dus niet lukken in dit stuk, maar hopelijk inspireert het je, bij onduidelijkheid of bij nog meer honger naar informatie, om verder te gaan zoeken. Het idee in onderstaand stuk is om van achter naar voren toe te werken. Dus als eerste wordt de staart van de vlieg behandeld en als laatste iets met veren bij de kop. Het wiel is al eens uitgevonden dus je zult hier veel verwijzingen vinden naar filmpjes of sites waar één en ander goed (volgens deze auteur) wordt weergegeven. Mocht je iets missen, laat het ons weten. We kunnen altijd een aanvulling geven of er een apart artikel van maken.

Staarten van losse fibers

coq de leon

Losse fibers van diverse veren zijn goed te gebruiken voor staarten. Bekend zijn b.v de fibers van hanen hackles van de coq de leon, een traditioneel in Spanje gefokt hoenderras, verkrijgbaar in vele natuurlijke kleurvariaties. Voor droge vliegen worden vaak fibers uit een hanen hackle gebruikt. Voor natte vliegen en nimfen kunnen deze ook worden gebruikt, maar ook fibers uit ander pluimage zoals b.v. pheasant tail, mallard, marabou, tippet van gold pheasant. Bedenk of de staart strak of juist bewegelijk moet zijn en pas daar de te gebruiken veer op aan. Strijk de fibers dwars op de quill en trek de geselecteerd fibers er in 1 keer af. Zo zijn de puntjes van de fibers mooi gelijk gelijnd. In een kortfilmpje van Tightline Productions demonstreert Tim Flagler hoe dit te doen (klik hier) met een hanen hackle. Maar dit gaat voor alle veren op, waarvan je de fibers als staart wil gebruiken.

Lijfjes van losse fibers en complete veren

Bekende voorbeelden van het binden van lijfjes met losse fibers uit veren zijn de PTN (Pheasant  Tail Nymph) en de Red Tag.

Voor de PTN worden fibers van een hanenveer van de ringnek fazant (onze “gewone” fazant). gebruikt. Hierna volgt een voorbeeld van een gold beaded-PTN, een variant op de  klassieke PTN. Het lijfje wordt gevormd door 5-6 fibers te nemen en die bij de punt in te binden, Vervolgens wikkel je het lijfje naar voren. Omdat de fibers dunner zijn bij de punt creeer je op deze manier een natuurlijk taps lijfje. Een ribbing van koperdraad wordt in tegengestelde richting ook van achter naar voren ingebonden. Hierdoor komt het koperdraad over de fibers heen te liggen en valt er niet tussen (zie onderstaande foto’s of klik hier voor de volledige beschrijving op de site van Trout&Salmon). Op deze manier vergroot je de levensduur van je vlieg aanzienlijk, er van uitgaande dat je er forel (tandjes!) mee gaat vangen.

 

In de Red Tag wordt pauwen herl gebruikt om het lijfje te maken. Dit zijn nogal tere fibers, vooral aan de punt. Verstandig is om de punten eraf te knippen of te trekken om breuk tijdens het binden te voorkomen. Het is aan te raden om net als bij de PTN een ribbing aan te leggen in tegengestelde draairichting. Een andere optie is om de pauwen herl eerst om je binddraad te wikkelen en dan met het geheel het lijfje te maken (zie foto’s hieronder en/of klik hier voor de originele site). Beide varianten geven meer duurzaamheid aan je vlieg.

Een andere losse fiber die wordt gebruikt om lijfjes te maken is een biot of herl van een ganzen/kalkoenenveer. Je kunt de fiber op 2 manieren inbinden. De ene resulteert in een glad, gesegmenteerd lijfje, de andere in een gesegmenteerd lijfje met een opstaand randje (zie foto’s hieronder). Een goede uitleg hierover wordt gegeven op de site van troutline (klik hier).

Nu we het toch over lijfjes hebben: je kunt ook een mooi gesegmenteerd effect krijgen door een quill van een hanenveer te gebruiken. Pak hiervoor een hanenveer en pluk alle fibers eraf. Je houdt de stam over (=quill). Bij de punt inbinden en naar voren wikkelen.  In mei 2018 heeft gastbinder Henk Huising dit gebruikt in 1 van zijn vliegen (zie foto hiernaast).

Ook de quill van een fiber uit het oog van een pauwenstaart veer wordt vaak gebruikt voor een lijfje. Ze zijn in allerlei kleuren te krijgen. Je kunt ze ook zelf strippen met een gummetje of door bleekwater te gebruiken (klik hier voor een instructie video). Het zijn tere quills. Vaak helpt om ze voor het inbinden wat nat te maken. Een beetje spuug kan hier wonderen doen.

Lijfjes kunnen ook gebonden worden van complete veren. Denk hier bij aan veren met redelijk lange fibers zoals CDC en Marabou. Voor deze techniek worden de fibers naar de punt “gestreken” en vervolgens bij de punt ingebonden. Een hackle plier wordt aan de andere kant op de veer gezet en dan wordt de veer gedraaid zodat er een soort getordeerd “touw” van veer ontstaat, waarmee je vervolgens het lijfje kan binden. Voor een voorbeeld met een Marabou veer klik hier voor een video van The Feather Bender.

Vleugelschild (wing case)/thorax schild (shield)

Montage van een wing case (http://www.skip-morris-fly-tying.com/better-wing-cases.html)

Bij een zich ontwikkelend insect in een onderwater-stadium (nymph) zijn de ontwikkelende vleugels verstopt onder een wing case of thorax shield. Als je hier veren voor wilt gebruiken moet je de fibers naast elkaar inbinden zodat, als ze over de thorax heen getrokken gaan worden, ze een aaneengesloten dekje gaan vormen. Pheasant tail is hier heel geschikt voor, maar ook fibers uit slagpennen van diverse vleugels. Die zijn al aan elkaar verbonden door de hooklets aan de barbules. Een soort stelregel is wel dat de wing case donkerder van kleur is dan de thorax zelf. Vaak wordt er nog een laagje lak of UV hars over de wing case gelegd voor een natuurlijke glans-effect.

Vleugels (wings)

Hier kan men wel een heel boek aan wijden. Hieronder een kleine collectie met een voorbeeld en een link voor meer informatie.

Wally wing, een realistische vleugel uit een eendenflankveer voor m.n. de droge vlieg en in het bijzonder droge meivliegen. Hierbij wordt een flankveer op een eenvoudige manier gesplitst in 2 vleugels door de speciale manier van inbinden. Een instructief filmpje om wally wings te maken en nevenstaande vlieg is hier te volgen (klik hier) van The Feather Bender, Barry Ord Clarke.

 

https://news.orvis.com/fly-fishing/video-how-to-tie-a-catskills-style-march-brown-dry-fly

Catskill-style split wings, worden vaak gemaakt uit een flankveer van een mallard (wilde eend) of wood duck (Carolina eend). Catskill is een berggebied in de staat New York, Noord-Amerika, waar men een soort eigen stijl van vliegbinden heeft ontwikkeld. De veer wordt ingebonden en daarna in tweëen gesplits en d.m.v. achtjes vast gezet. Door hier te klikken (of de URL onderaan de foto hiernaast )  te gebruiken zie je een instructie filmpje voor dit type vleugels. Het lijkt ingewikkeld maar is prima na enige oefening te doen (oefening baart kunst, om er nog maar eens een cliché aan toe te voegen).

Split wings, kunnen van diverse veren gemaakt worden. CDC zie je vaak terug komen in deze vorm. Vaak worden de twee vleugels van elkaar gescheiden door fibers van een veer, foam of ander materiaal te gebruiken. Hier gebruikt men dezelfde techniek als bij de wing case/thorax shield. Klik hier voor een instructieve video van The Feather Bender, Barry Ord Clark. In deze video kun je ook nogmaals zien hoe je een wally wing maakt.

Wings van intacte veren. CDC kun je hier goed voor gebruiken (zie foto hierboven) maar ook kleine hanen hackles zijn hier geschikt voor . Je kunt ze vinden aan de bovenkant van een skin van een hanennek. Het voorbeeld hiernaast met vleugels van intackte hanen hackles is de Corrib Duckfly, een natte vlieg, gebonden door Davie Mcphaill. Wil je de bijbehorende video zien, klik dan hier.

Wet winged fly: Herman fly

Wings uit slagpennen. Veel klassieke droge en natte patroontjes zijn voorzien van vleugels afkomstig uit slagpennen van diverse vogels. Dit materiaal wordt wing slips genoemd. Het voordeel van deze wing slips is dat de fibers sterk aan elkaar gehecht zitten met de hooklets aan de barbules (zie part I). Het vereist enige oefening maar het is niet iets wat je niet zou kunnen leren. Bij natte vliegen wijzen de wings naar achteren, en meestal met de holle kant naar elkaar toe waardoor er een “slank” silhouet ontstaat, zoals te zien bij de Herman fly. Een duidelijke handleiding hoe dit te bewerkstelligen is hier te vinden.

Bij droge vliegen met vleugels uit wing slips staande vleugels uit elkaar, met de bolle kanten naar elkaar toe en omhoog gericht. Nevenstaande Yellow May, gebonden door Davie McPhaill is hier een voorbeeld van (voor de video klik hier). Een iet wat andere techniek maar met hetzelfde resultaat is in deze Step-By-Step te vinden.

Pootjes van fibers

Knotted pheasant tail fibers

De suggestie van pootjes aan een vlieg kan op een aantal manieren met veren worden bereikt. Fibers van een fazanten staartveer met knoopjes er in zien er behoorlijk realistisch uit als gelede insectenpootjes. Je kunt ze geknoopt kopen maar het is ook prima zelf te doen. Met behulp van een pincet kun je al een heel eind komen. Op internet zijn legio links te vinden. Klik hier voor een instructief filmpje van Svend Diesel.

Een andere suggestie van pootjes kan worden gewekt door een veer om de haaksteel te wikkelen (hackelen). De fibers aan de onderkant en zijkant suggereren op deze manier pootjes, fibers aan de bovenkant vleugels (zie hieronder bij hackles haan).

Een andere methode om bij nimfjes pootjes van fibers te kunnen maken is het gebruik van b.v. een patrijzenveertje. Je kunt fibers als een los bosje in binden . Een andere elegante manier is door de punt uit een veer te knippen en daarna een tiental fibers aan beide kanten van de stam te laten staan. Je houdt dan een V-vormige veer over. Door de fibers met de punt naar beneden-achter aan beide kanten in te binden krijg je een mooi “poterig” effect (zie foto’s hierboven).

Hackles.

Dan zijn we nu aangeland bij het voorste,  en voor dit verhaal het laatste gedeelte, van de vlieg: de hackles. Hoe bepaal je de grootte van de te gebruiken veer/hackle? Dat hangt natuurlijk heel erg van de te binden vlieg af. Voor droge vliegen is er een handig apparaatje op de markt, de zgn. hackle gauge en die is meestal gecombineerd met een hook gauge. Zo kun je de grootte van een haak bepalen en ook welke lengte van de fibers van een (hanen)hackle geschikt zijn voor welke haakmaat. Je beweegt de hackle met de stam tegen het pinnetje onder een hoek erlangs en de fibers gaan dan uit staan. Voor een instructief filmpje klik hier.

Inbinden van hanenhackles: in principe bind je die met de stam aan de onderkant in. Eerst worden de fluffy fibers verwijderd en vervolgens wordt het op lengte geknipte uiteinde van de stam ingebonden. Een optie is om de fibers van 1 kant gedeeltelijk of in zijn geheel te verwijderen. Probeer het en zie wat het effect is. Hieronder een 2 tal video’s over het inbinden van hanenhackles.

Inbinden van soft hackles. Soft hackles zijn b.v. hackles van hennen, patrijs, fazant, houtsnip, etc. Deze hackles worden over het algemeen met de punt in gebonden en naar de haakoog toe gewikkeld. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke tapse vorm. Je kunt de punt afknippen zodat je een een klein driehoekje overhoudt wat je inbindt (rechts op de foto). Of je bind de punt fibers in (links op de foto) en slaat ze al dan niet nog eens naar achter voor extra vastheid. het is vooral een kwestie van vaak doen zodat men ervaring krijgt. Op de site van globalflyfisher is hier ook nog een artikel aan gewijd (klik hier).

Veren terugbrengen in hun oorspronkelijke vorm. Vaak als men veren koopt in een pakje zitten ze er wat gevouwen in. de veren hebben niet meer hun mooi originele vorm. Er is een hele simpele en handige manier om ze terug te “shapen” en wel met stoom. Het handigst is om hiervoor een waterkoker te gebruiken en een pincet om brandplekken te voorkomen. Als je de veer enige seconden in de hete stoom houdt gaat hij uit zichzelf terug in zijn originele fraaie vorm. Om hiervan een voorbeeld te zien kun je hier klikken.

Het is weer een lang epistel geworden. Hopelijk heb je het met plezier gelezen en kun je er je voordeel mee doen.

 

Cheers, Marten

 

Handige youtube kanalen of sites om te volgen/checken:

Davie McPhaill https://www.youtube.com/user/DavieMcPhail

The Feather Bender https://www.youtube.com/channel/UCYb8DCVlYijoCYgvx_v2EuQ

Tim Flagler https://www.youtube.com/user/tightlinevideo

Globalflyfisher https://globalflyfisher.com/

4 thoughts on “Veren, een beknopt overzicht, part II: basis technieken

  1. Foeke Visser

    Zeker een heel mooi stuk geschreven, daarvoor dank Marten. Zoals Siebe het schrijft, uitvoerbare ideeën voor een nieuwe swap???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *