De goudfazant

      9 Reacties op De goudfazant

 

goudfazant (links vrouwtje, rechts mannetje)

De goudfazant (Chrysolophus pictus) komt van nature voor in bergachtige gebied van west China. De goudfazant staat op de internationale rode lijst van bedreigde diersoorten. Gelukkig laat de goudfazant zich goed kweken in gevangenschap en is in ons land een geliefde volière vogel. Op diverse plekken in de wereld is de goudfazant uitgezet in het wild, vermoedelijk voor de jacht. Het mannetje is heel erg kleurrijk in vergelijking met het vrouwtje. Ook bij onze “normale” fazant (ring neck pheasant) is dat het geval. Naast de normale fazant worden de veren van de nog kleurrijkere (mannetjes) goudfazant heel veel gebruikt in het vliegbinden. Vooral de klassieke zalmvliegen vindt je die veren vaak terug, zoals in de Durham ranger (zie hieronder). Maar ook in hedendaagse vliegen kunnen ze goed gebruikt worden.

Durham ranger (https://nwflytyer.wordpress.com/display-fly-gallery/durham-ranger_ff/)

https://www.featheremporium.com/Exotic-Feathers/pheasants/golden.html

Er zijn een zestal soorten veren van de goudfazant die worden gebruikt.

 • De staartveren, vaak gebruikt in “married-wings” voor full-dressed zalmvliegen.
 • De golden crest, de gouden veertjes op de achterkant van de kop van de fazant. Voor zalmvliegen zijn dit vaak een van de eerste of  laatste veertjes die men vastzet. Ze worden veel gebruikt als een staartje, of als omlijnende veer door de kromming die ze hebben. Voor veel ‘lochstyle’ natte vliegen voor forel worden ze ook gebruikt in de staart.
 • De tippet veren van nature natuurlijk fel oranje met 2 zwarte strepen. Vaak gebruikt als staartje of in vleugels.
 • Bronze neck, veren onder de tippet in metallic groen met een zwart randje. Deze worden ook veel voor staartjes gebruikt of als een vleugel.
 • De borst- en rugveren, deze lijken erg op de veren van een reiger die men gebruikte (mag nu niet meer verkocht worden) voor de bekende spey type zalmvliegen. Ze kenmerken zich door hele lange fibers die dun zijn verspreid over de veerstam. De fazanten borstveren hebben niet zo lange fibers als de reigerveren maar geven wel een vergelijkbaar effect. De borstveren zijn van nature donkerrood tot bruin. De veren op de rug zijn geel en meestal iets kleiner dan de borstveren. Ook de borst- en rugveren van de gewone fazant zijn goed als “spey-veren” te gebruiken. Daarnaast wordt de borstveer ook gebruikt in de General practitioner zalmvlieg, een bekende garnaal imitatie.Hieronder een paar voorbeelden van zalmvliegen met Goudfazantenveren:

  De spey vlieg ‘lady caroline’. De grijze langere fibers zijn originele reigerveer, de bruine hackle voorop is een goudfazant borstveer. Staartje is een gele rugveer.

  De ‘General practitioner’ zalmvlieg, bovenop zit wederom een borstveer en daaronder gelaagd zie je de oranje en zwartgebande tippet veren.

Boven: staart, Midden: links crest, rechts tippet. Onder vlnr: bronze neck, body, back (https://www.featheremporium.com/Exotic-Feathers/pheasants/golden.html)

Hieronder nog een aantal voorbeelden van vliegen waarin goudfazant veren zijn verwerkt.

Boven vlnr: black pennell (staart van tippet), silver invicta (staart van crest). Onder vlnr SF8 (underwing bronze neck en gele back) , SF10 (gele back en rode breast hackles, underwing van bronze neck).

Het gebruik van de verschillende soorten veren vraagt ook om uiteenlopende manieren om ze te gebruiken. De tippets zijn voor gebruik van staartjes vrij simpel in te zetten door een bosje fibers van een veer te trekken. Een crestveer als staartje is ook niet lastig, maar moet je wel zorgen dat de kromming in de veer mooi in lijn is het met de haak, ze hebben vaak de neiging te draaien door de ronde stam van de veer.
Borst en rugveren zijn vrij kort en breed maar ook vrij breekbaar. Je wil dus niet te veel kracht zetten of te vaak opnieuw starten met wikkelen van een veer.  Wat iets kan helpen is het vochtig maken van de stam voordat je hem inbindt, dit helpt dan om het wat minder breekbaar te maken maar in de tip van de veer blijft het een zwakke veer. De veer bind je eigenlijk altijd in bij de tip van de veer. Je vouwt dan de fibers naar de basis van de veer, het dikke gedeelte en je houdt dan een paar fibers en de tip over. Die bind je in en voor extra houvast vouw je die dan dubbel naar achteren en zet je die met je binddraad goed vast.
Het gebruik van de tippets en crestveren voor zalmvliegen is vaak heel specifiek voor de soort vlieg en de grootte van die vlieg.  Er zijn vaak 2 problemen voor het gebruik van deze veer. het eerste is dat ze vaak niet mooi plat zijn en er een slag in de veer zit. Dit kun je echter gemakkelijk oplossen door een ze in heet water te laten zitten en dan op een glasplaat of een groot glas te ‘plakken’ en zo te laten drogen.

De tippet en crest veer stam heeft een driehoekige doorsnee en dit zorgt voor een ander probleem bij het inbinden van de veer, zoals voor beide veren bij de Durham ranger te zien is bijvoorbeeld. De veer heeft daardoor sterk de neiging om opzij te draaien. Daarom worden de veren vaak geprepareerd voordat ze gebruikt worden door er een ‘voetje’ te creëren bij het punt waar je ze inbindt. Dit kan ook helpen bij het in binden van een staartje. Je gebruikt daarvoor een platte tang en plet daarmee een paar mm waar je de veer op inbindt. De vorm van de stam veranderd daardoor in een rechthoek of platte vorm. Voor een veer die als ‘topping’ gebruikt wordt, dus in de gehele lengte over een zalmvlieg heen ligt, maak je vooraan bij de veer een knik waardoor een paar mm uitsteekt en bij het inbinden zorgt dat de veer in de juiste positie blijft staan. Dit vergt enige oefening maar helpt erg veel.


Meet de veer eerst voor je vlieg, knip de stam af op de juiste lengte. Knijp dan de eerste 2-3mm plat, zorg dat de veer niet draait anders helpt het niet.

De ribbels helpen ook door het maken van een structuur in de stam wat helpt voor  gemakkelijker inbinden. 
Hier is het resultaat, een plat stukje wat je in kan binden, en de veer meteen in de juiste positie (min of meer) laat staan. Dit kun je altijd nog even finetunen.

Ook kun je een crest veer met te veel of te weinig kromming passend maken door middel van het maken van zachte inkepingen in de stam met je nagel. Daarmee kun je de kromming groter of kleiner maken. hieronder een goed voorbeeld hoe dit te doen.

Tot  slot
Dit is een heel korte introductie van de goudfazant en een paar technieken en toepassingen voor deze wonderlijke vogel en zijn veren en is zeker niet uitputtend. Vooral voor zalmvliegen kies je eigenlijk altijd een specifiek passende veer voor die vlieg, en wordt die ook als zodanig voorbereid voor een mooi resultaat.
Probeer dus eens wat anders dan een nimfje of een streamertje, ook al is het resultaat nog niet wat het zou moeten zijn, leer je daarmee wel immens veel van de technieken en gebruik van de juiste verhoudingen bij het zalmvlieg binden. Neem de tijd, zorg voor goede veren en bereid die goed voor, dat zal de helft al schelen in het maken van een mooie vlieg en schroom niet een video tig keer te stoppen en opnieuw te spelen om te zien hoe het moet 🙂

Menno Siemensma & Marten Staal

9 thoughts on “De goudfazant

 1. Janny De Boer

  Dank voor dit stuk informatie. Ik hoop dat het op de site blijft staan, zodat ik het nogmaals kan lezen,
  en de YouTube linkjes kan bekijken.

 2. Foeke Visser

  Menno en Marten, hartelijk dank voor deze info. Zou mooi zijn om een bindavond te houden puur voor de zalmvliegen, want dat spreekt me zeer aan.

  1. Menno Siemensma

   Kan zeker, en is ook al wel eens gedaan. Het is alleen niet voor iedereen, qua visserij of bindniveau (nog) qua moeilijkheid. Denk dat het handig is om een extra bindsessie dan te doen voor zalmvliegen specifiek.

   1. Gerrit Boonstra

    Opening Pandora’s box…….

    Op een haak, …enkel, double,treble? Waddington, intruder shank,tube fly???
    Featherwing, hairwing classic of modern, fulldressed ???
    Wat wil je ermee gaan doen ? Wegstoppen in een lijstje of wil je ermee gaan vissen ??

    Zei hij,…die zich hier wel eens mee bezig heeft gehouden,.. maar wat betreft het laatste item; -het ermee vissen,.. de laatste jaren zwaar verstek heeft laten gaan !!! ;-(

    En, voor zover ik me kan heugen is de Stoat’s Tail de enige “zalmvlieg” die ooit langs is gekomen op een reguliere bindavond,..kan me vergissen , want ook daar heb ik de laatste jaren vaker verstek laten gaan !!!!

    1. Menno Siemensma

     Voorzover ik weet inderdaad alleen de stoats tail, maar er zijn genoeg vrij simpele bindbare zalmvlieg patronen. Maar zelfs de klassieke patronen(niet allemaal) zijn redelijk te doen als je een beetje weet hoe te binden maar een goede vlieg binden hangt vooral af van 3 zaken, oefening, oefening en fatsoenlijke materialen. Matige goudfazant crest veren zul je, zonder voorbereiding geen mooie zalmvlieg van maken. Ik denk dat daarom een hair wing betere keuze is voor nu, aangezien die beter te vissen en te binden is. Vandaar was destijds deels ook de keuze voor de stoats tail gemaakt.
     Ik ben zelf een voorstander van de enkele haken of een shank/tube maar dubbel en trebles werken wel beter vooral voor atlantische zalm. (in Canada mag je alleen enkele haken met over het algemeen geen/platgedrukte weerhaak gebruiken)

 3. Jan de Beer

  Mooie site geworden dames en heren “Hunzepalmer”. “Beknopt overzicht ” is een mooi onderwerp van de site. Ga zo door!
  Groeten Jan de Beer.

  1. Menno Siemensma

   Fijn om te zien dat anderen ook de weg kunnen vinden, het is een leuk begin voor wie wat meer wil weten hoe en wat voor het binden van eigen vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *