Binddraad, een beknopt overzicht

      2 Reacties op Binddraad, een beknopt overzicht

Binddraad “regenboog”

Binddraad, net als de haak, één van de belangrijkste materialen voor het binden van vliegen. Tegenwoordig is er zo veel keuze op de markt in dikte, kleur en materiaal in vergelijking met vroeger toen er alleen zijde werd gebruikt. Maar wat moet je gebruiken? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt er van af wat je wilt binden. Je kunt je voorstellen dat je een ander binddraad nodig hebt voor een streamer met veel bucktail op een #6/0 haak dan voor een klein droog vliegje op een #20 haak. Hieronder een poging om te beschrijven wat er zo al op de markt.

https://www.flytyer.com/deciphering-thread-size/

Er zijn twee benamingen voor de dikte van het draad, het “aught” en “denier”. Het oude “aught” systeem is in de dertiger jaren van de vorige eeuw geintroduceerd door Danville. De dikte van de draad wordt in nullen (aught’s of naught’s) weer gegeven. Des te meer nullen des te dunner het draad. Om het wat gemakkelijker te maken wordt “00000000” draad geschreven als 8/0 (eight aught). Het “denier” systeem is wat duidelijker gedefinieerd: 1 denier komt overeen met een draad van 9000 m lengte die precies 1 gram weegt. Maar beide systemen zeggen niks over de sterkte. Dat hangt dus ook van het gebruikte materiaal af. Sommige merken geven beide classificaties weer op het klosje. De trekkracht wordt eigenlijk nooit vermeld.

Nylon Op nylon gebaseerd draad heeft een zekere rek wat speling geeft voordat het breekt. Door het elastiek effect pakt het sommige materialen beter op de haak. Geverfd komen fluoriserende kleuren komen goed tot hun recht op nylon draad. Polyester Op polyester gebaseerd draad geeft, doordat er geen rek in zit, meer controle dan op nylon gebaseerd draad. Kevlar Draad van kevlar is sterk en wordt meestal als 3/0 verkocht en dus gebruikt voor groot werk. GSP GSP ( gel spun polyethylene) is vergelijkbaar qua sterkte met kevlar maar is veel dunner te verkrijgen. Het is wat gladder dan nylon of polyester draden en daarom wat lastiger om te verwerken. Dyneema is een bekend GSP product.  Silk Silk (zijde) wordt als primair binddraad niet veel meer gebruikt, maar er zijn een aantal traditionele vliegen waar het nog voor wordt gebruikt. Voornamelijk zalmvliegen en een aantal soorten spiders.

https://www.theflyfishingforum.com/forums/general-fly-tying-discussions/670863-ought-converted-denier.html

Binddraad komt in een aantal configuraties: plat, getwijnd, gesponnen. Plat draad is “floss-achtig” doordat de fibers van het draad parallel aan elkaar liggen en komt in allerlei variaties van niet tot getwijnd. Getwijnd draad is weer plat te krijgen door het met de bobbin holder te “onttwijnen” en plat draad is rond te krijgen door het te draaien. Het ene soort draad laat zich makkelijker splitsen dan de ander. Plat draad geeft mooie gladde vlakke windsels, gedraaid draad wat dikker en minder glad. Er zijn diverse filmpjes hierover op het wereldwijde web te vinden (bv in the riffle). Veel merken leveren hun binddraad in een versie met en zonder wax. Het loont overigens altijd de moeite om je binddraad extra met fly tyers wax in te waxen. Het geeft meer grip op het in te binden materiaal.

Wat zou je moeten hebben als beginnend vliegbinder? Toen ik begon had ik een klosje UNI 6/0 zwart binddraad wat ik vaak stuk trok. Toen dat stuk trekken minder werd, en ik kleinere vliegen ging binden, ben ik overgegaan op UNI 8/0 draad. Dat gebruik ik nu eigenlijk als standaard voor mijn bind-range (#18 – #6). Voor de beginner zou ik gaan voor 6/0 of te wel 140 denier in zwart. Als je er ook een klosje wit bij koopt en je hebt watervaste stiften in allerlei kleuren dan kom je volgens mij een heel eind. Het witte draad kun je kleuren met de stiften vlak voordat je de vlieg af bindt. Ga je wat kleiner binden dan is 8/0 of 70 denier goed. Voor streamers 3/0 of 210 of 280 denier.

Dat het ene draad niet met de andere te vergelijken is, heb je denk ik na het lezen van dit stuk al wel door. Diverse mensen hebben  een en ander nauwkeurig uit gezocht. Een aanrader voor wat verdieping in deze materie is dit artikel op de site van de globalflyfisher.com. Wil je een uitgebreide tabel waarin meer dan 100 verschillende binddraden worden vergeleken op merk, product, dikte in aught, denier en gemeten dikte, treksterkte, of het plat te maken is, of het te splitsen is en gladheid dan is dit artikel van dezelfde site (globalflyfisher.com) een must.

 

Marten Staal

Links en bronnen

Choosing the Right Thread

 

https://globalflyfisher.com/tie-better/fly-tying-thread-blues

https://globalflyfisher.com/tie-better/fly-tying-thread-table

https://globalflyfisher.com/tie-better/fly-tying-thread-charts

https://www.theessentialfly.com/blog/fly-tying-threads-size-comparison-charts.html

http://intheriffle.com/fishing-videos/fly-tying-tips-tricks/fly-tying-thread-comparison/

A Threaded Discussion: Video

 

2 thoughts on “Binddraad, een beknopt overzicht

 1. Gerrit Boonstra

  Goed bezig heren,
  tav binddraad zou ik vooral als beginner vooral die sterkte vergelijking chart goed doornemen.
  De diktes per merk maken nl behoorlijke verschillen door evenals de sterktes, …..even de gsp daarbuiten gelaten, want die zijn qua sterkte/dikte niet te vergelijken met de “standaard” binddraad.
  Bovendien is dat spul voor “werkhanden” bijna niet te gebruiken ,tenzij je m constant opdraaid tot een gesponnen draad,daar anders die super dunne vezeltjes wel een heel pluizig draadje geven wat zeker bij de whipfinish voor de nodige problemen gaat zorgen .
  Prijstechnisch zijn de Uni 8/0 en 6/0 draad een mooi , redelijk sterke tov zn dikte, gegeven, 200 yards op een klosje waar de meeste merken maar 100 hebben, om over de gsp’s maar niet te spreken met ca 50 yrd tegen de dubbele prijs.
  Heb wat Danville 6/0 flymaster in gebruik, net als Uni 8/0 70 denier dik, op zich mooi spul om mee te werken, maar bij lange na niet de sterkte van de uni 8/0, maar eveneens wel 200 y op een klosje. Ik ga het niet weer kopen als ik erdoorheen ben, t zijn de hele mooie fluor kleuren, prachtig voor buttjes en accenten/koppen op vliegen, maar als standaard binddraad voor de gehele vlieg mij te breukgevoelig,

  Wederom: ……mijn mening, ….behoeft weer geen navolging, maar doe er je voordeel mee om een goede keuze te maken, want je kan je geld maar 1x uitgeven.

  Nogmaals, heren van het bestuur, mooie bronnen van informatie voor de beginnende vliegbinder….Chapeau!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *