Westerwolde, 23-08-2020

      5 Reacties op Westerwolde, 23-08-2020

 

Zondag 23-08-2020, HunzePalmerdag………………

Wat zullen we doen dacht ik vroeg op de ochtend. Het was erg vroeg omdat ik op een of andere manier na 5.30 de slaap niet meer kon vatten. Die een of andere manier was, dat ik elke paar minuten een spookbeeld voor de ogen kreeg dat mijn spiksplinternieuwe waadpak veel te klein was, navelhoog en het kruis ergens vlak boven de knieën! Gisteren bij Fly-Supply (Lelystad) goed gepast, goed bevonden, afgerekend en is nu mijn’t. Ongetwijfeld een waanidee maar ik was er wel goed wakker door. En dan was daar nog het nadenken over de HP-visdag in Westerwolde. Gezien het vrij ongunstige weer en het feit dat ik gister de hele middag ook al aan de vliegvisserij had besteed deed mij dus twijfelen, wel gaan of niet gaan. Na eerst een lange vroege ochtendwandeling met de hond mijn nieuwe pak toch nog maar eens gepast en die zat………… als gegoten! Ondertussen was de ochtend ook ver genoeg gevorderd om richting Vlagtwedde te gaan want daar had ik ondertussen toch wel zin in gekregen. En Janny, die had ontzettend haar best gedaan om voor ons de stekken uit te zoeken en dat wil ik ook belonen. Dus snel nog wat broodjes naar binnen gewerkt, tegen de avond krijg ik pas weer iets te eten (!) en een grote thermosbeker cappuccino gemaakt zodat ik de dag wat dat betreft wel door zou komen.

Na exact een uur rijden parkeerde ik de auto bij de reeds aanwezigen en werd direct overvallen door Janny met de vraag wat ik wilde eten of drinken, er was keuze zat. Dikke shit, dat was ik helemaal vergeten, Janny heeft de catering altijd uitstekend voor elkaar maar ja, ik was al vol en voorzien. Stom, stom, stom Dries!

We waren met 5 vissers en dat viel me, gezien de weersverwachtingen nog best wel mee. Die eerste stek, bij de brug over de Ruiten Aa vlak boven (Renneborgweg en iets onderstrooms van!) Wollinghuizen was behoorlijk op de schop geweest. Een stuw was verdwenen en had plaats gemaakt voor een nieuwe vistrap en veel, zich nog te ontwikkelen, natuur. Het water zelf was behoorlijk troebel (bruin) en er zal ongetwijfeld wel grotere vis hebben gezeten maar wij merkten of zagen alleen maar van die hele kleine “zuigertjes” (en niet te vangen dus!). Daarom maar in colonne achter Janny aan naar een tweede stek.

Dat was wederom de Ruiten Aa, ergens tussen Rijsdam en Sellingerzwartveen maar ook nu aan de westkant van deze stroom (Bovendiepsterweg). Zo te zien had de natuur hier al duidelijk een tijdje zijn gang kunnen gaan. Maar…….., eerst de auto van Janny “deels plunderen” (nog hartelijk bedankt!) en pas daarna vissen. Slechts “deels” omdat ze voldoende had gemaakt c.q. had meegenomen voor een “foodfestival”! Zoals al gezegd, een heel mooie natuur met daarin een heel mooi stuk water. Al weg wandelend van de rest, een eigenaardige eigenschap die ik al heel lang heb, keek en viste ik op een paar plekjes. En ik zag ook wel wat grotere vis actief maar de vlagerige wind uit meerdere richtingen maakte het gooien nogal lastig. Een keer een aanbeet maar niks kunnen vangen maar wel in staat geweest en gigantische knoop in mijn leader te gooien. Denkend over wat te doen, de leader deels vervangen of alles uit de knoop halen, merkte ik dat het begon te regenen. Eerst nog zacht……., harder……., steeds harder. Ook steeds meer wind met steeds meer heuse stormvlagen. Ik op een run naar een grote en brede boom verderop waar ik kon schuilen voor de inmiddels hevige slagregens plus hevige wind en ik had mooi de tijd om de knoop te ontknopen. Na die heftige bui terug gelopen naar de rest om daar verder te vissen.Ik viste in ieder geval diep genoeg want ik ving eerst twee takken. Daarna nog twee aanbeten gemist, maar dan toch een redelijke ruiser weten te vangen, dat smaakt naar meer! Even later begon de regen. Eerst zacht maar steeds harder, de lucht werd alweer onheilspellend donker. Stoppen en een schuilplek zoeken dus en ik wilde snel de lijn binnenhalen maar die bleef ergens achter haken. Dit keer geen tak maar een mooie blankvoorn (wel reglementair gehaakt!). Na een korte fotoshoot ging de voorn snel terug in zijn natte element en wij snelden naar een droger plekje. Wel gezellig, met z’n allen schuilend achter wat struikjes en boompjes (uiteraard inclusief de 1 ½ meter regel).

Toen de harde regen en wind plaats maakte voor “een rustig motje” toch nog maar doorvissen. Na nog een tak binnen te hengelen en een nimfje kwijt hield ik het voor gezien. De rest viste wel door maar ik kom er liever later nog eens heel graag terug en dan onder betere weersomstandigheden. Werkelijk een prachtig gebied met (nu) weliswaar weinig vangen maar dat deed er even niet zoveel toe. De beleving en de omgeving vergoede dat, wat mij betreft, ruimschoots! O ja, ook nog meerdere keren een ijsvogel langs zien flitsen………., mooi toch?

B3s

5 thoughts on “Westerwolde, 23-08-2020

  1. Menno Siemensma

    Ja en waarempel ook niet eens een Hunzepalmer dag qua vangsten, al waren het geen tientallen, met dit soort weer is het al lastig genoeg om de vlieg ergens goed te krijgen. Dapper van wie aanwezig was en volgens mij ook wederom perfect verzorgd door Jannie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *