Swap: je best vangende zomervlieg 2020

      8 Reacties op Swap: je best vangende zomervlieg 2020

Door Corona zijn onze verenigingsbindactiviteiten omgezet naar swaps. Mooi thuis te doen en de deelnemers krijgen een leuke set verschillende vliegen retour. Na de voorjaarsvliegen-, baarsstreamer-, schietmot- en terrestrial-swap was het nu de beurt aan “je best vangende zomervlieg 2020”-swap. Hieronder de vliegen uit deze swap en een bijgevoegd verhaaltje over de gebonden vliegen.

Alexander Hendriks

Bijdrage Alexander Hendriks. Dit is dus de vlieg die voor mij de meeste vissen heeft opgeleverd. Door tijdgebrek vis ik de afgelopen jaren zelden, maar op vakantie nog wel. De laatste keer was in Tsjechië . Achter het huisje stroomde een klein beekje. Natuurlijk dezelfde avond van aankomst nog even proberen… Het beekje was aan beide zijden voorzien van bomen en struiken, wat mij wel goed uitkwam, want een vergunning was nog niet geregeld..,foei! Het eerste stukje is zeer ondiep, dus maar geen waadbroek aan. Werpen was onmogelijk, maar met wat hupjes en het wegschieten van de lijn ging het wel. Toch wat reacties op mijn vlieg, maar de vissen zijn schuw en trekken steeds verder van mij vandaan. Langzaam volg ik hun terwijl het water steeds dieper en kouder wordt. Plots lukt het om een kleine forel te vangen, yes!  Snel mijn telefoon uit mijn zak voor een foto.. , Dus niet, inmiddels stond ik veel te diep in het water en mijn telefoon gaf nog één flits terwijl het water eruit droop.  Grr, domme sukkel. Gsm stuk, portemonnee zeiknat, haastige spoed zelden goed…  Daarna drie dagen bezig geweest om een vergunning te regelen, erg lastig daar soms.  Maar een stuk verderop, zonder bomen, een aantal keer leuk gevangen. Op kleinere vliegen deden ze het niet goed, met grotere en donkere vliegen ving ik meer en grotere vissen. Op deze vlieg ving ik het vaakst. Lijkt een soort Palmer. Staartje, dubbing en een hackle, dat is alles. Simpel, maar het werkt.

 

Siebe Veenstra

Bijdrage Siebe Veenstra. Mijn Sawyer nymph. Frank Sawyer, de bekende River keeper van de rivier de Avonal, heeft die al veel eerder gebruikt voor een vlieg. Zoals bekend is hij de bedenker van de Pheasant Tail en de Killerbug, daarvoor heeft hij die naam bedacht. Overigens geheel terecht want deze nimf vangt als de beste. Zijn er meer, maar hou het bij deze. De Pheasant die jullie krijgen is uit een Pheasant tail en koperdraad gemaakt. Zoals deze ook ontworpen is. Deze nymph heeft vaak mijn dag gered vooral in wat helder water. Roodvoorns/voorns/baars zijn er verzot op; die bijzondere dagen als het even niet mee zit. Maar vergeet ze in de winter ook niet als zijvlieg dan wat minder verzwaring. Heeft mij eens verwonderd in Pieterburen jaren geleden, het zat maar niet mee. Op de Redtag, een goede nymph, af en toe wat tikken en daar bleef het bij, geel geprobeerd geen reactie je zag de vis wel draaien zat toen vaak in de kom grote voorns
vangen maar dat bleef uit deze keer, dacht voor jan lul zover gereden. Verschillende nympen geprobeerd, ving wel af en toe, het zal wel weer een dag zijn. Maar goed, terug naar de bomen, haventje, het zelfde tikken en verder niet, Het doosje door gespit en zie daar nog niet nat geweest de Sawyer nymp #12 en 10. De #10 er aangeknoopt en vissen, denk even kijken en
daarna naar huis. Werp onder de boom laten afzinken, wakertje in de gaten houden, kijk even
opzij, Meneer zei Moi ik ook Moi, kijk weer waker weg !! Haal de hengel op en zie daar een mooi vis. Dacht toeval …nou niet dus, heb de laatste uur scheel gevangen aan de Pheasant Tail. En deze toevalstreffers had ik wel eens af en toe. Ook in Kollum. Vanaf die dag heb ik er vaak wat van deze nymph in de doos , ’t is in de loop van de jaren vervangen door moderne en gekleurde nymphen . Maar heb ze weer in de doos ook de Killerbug, verschillende Pheasant rood
zowel binnen als buitenland. Het is nog steeds een nymph die vangt. Tegenwoordig zijn er varianten met kralen in alle kleuren, heb de dozen ook vol met ongeleide projectielen waar je denk van ??

Bert Dries

Bijdrage Bert Dries. Mijn best vangende vlieg in de zomer van 2020: Ondanks wat geouwehoer mijnerzijds tijden de bindavonden en op de HP-vismaatjes-appgroep vis en bind ik bijna altijd behoorlijk serieus en bijna altijd met een goeddoordachte persoonlijke gedachte erachter. Een persoonlijke gedachte omdat ik genoeg vissers en binders ken die er heel anders over denken! Afijn, al vissend wil ik; (A) daar graag een ontspannen gevoel aan overhouden en dat kan ik zeer goed in mijn eentje en, heel leuk in deze tijd, fijn coronaproof, (B) wil het graag naar mijn zin hebben en dat wordt voornamelijk bepaald door de omgeving waarin ik vis en (C) wil ik naar omstandigheden graag voldoende vangen. De belangrijkheid en volgorde van belangrijkheid van A, B en C kan wel eens wisselend zijn, al naar hoe mijn hoofd staat.

We gaan het dus hebben over mijn best vangende vlieg van afgelopen zomer. Daar kan ik kort over zijn want ik heb eigenlijk haast alleen maar op winde gevist in wel in het Lauwersmeer. Aangestoken door foto’s en verhalen van anderen probeer ik al 10 – 15 jaar daar ook eens succesvol in te zijn maar, tot dit jaar, altijd met belabberd weinig resultaat wat betreft vangsten. Oké, soms even een klein succesje maar vrijwel altijd gevolgd door een flink aantal uren en/of keren een dikke nul! Tot dit voorjaar dus.

Na de covid-19-lock-down kreeg ik het overdag dermate druk dat ik s ’avonds eigenlijk totaal geen zin had om me überhaupt nog ergens druk om te maken. Maar ja, na het eten moest ik toch de hond uitlaten, en dat doe ik soms graag bij het Lauwersmeer. En dan kan ik ook net zo goed even een vlieghengel meenemen. Je weet maar nooit toch? Het middelste strandje van het Robbengat (strand “kleine zwaan” direct na restaurant Meerzicht) was voor mijn combinatie het meest geëigend want die heeft een stukje kade waardoor de hond niet alsmaar het water in ging en er zodoende wat rustig viswater voor mij overbleef. En verdorie, zo nu en dan ving ik ook nog, niet veel maar toch! Ik ging daarom steeds vaker zonder hond om dan wat serieuzer te kunnen vissen, al wadend bij strand Zeearend (daar mogen geen honden komen) en/of langs de rietkanten ten zuidoosten van Suyderoogh. Soms een week niet maar soms ook 3 keer per week en alles daar tussenin. Soms met goede resultaten, soms redelijk en soms met mager of niks maar over het algemeen was ik zeer tevreden met de vangst en zeer zeker met de omgeving.

O, ja, ik moest het hebben over mijn windevlieg. Vriend Douwe v.d. G vertelde mij vaak genoeg over zijn gebruikte strategie, materialen en vliegen. (A) Vooral heel voorzichtig waden, (B) een lange knooploze leader en (C) wat grotere en daardoor opvallende vliegen. A was oké, van B en C week ik echter af. In de meimaand geld nog de regel dat je (kunst)aas niet langer mag zijn dan 2 ½ centimeter en dat zijn zijn vliegen al snel. Aangezien ik liever niet burgerlijk ongehoorzaam wil zijn en zeker ook geen zin heb in gedonder tijdens een eventuele controle voelde ik mij daarom genoodzaakt en ook prettiger om het met mijn veel kleinere vliegen (1 ½  tot dik 2 centimeter) te doen. Soms, heel soms, zag ik mooie windes zwemmen in ondiep water maar had ik het idee dat die nogal schrokken van het wegtrekkende streepje op het water dat een langzaam wegzinkende leader veroorzaakt (de laatste meter fluor carbon!). Daarom knupte ik een centimeter of 60 á 70 voor mijn “hoofdvlieg” een kleine maar goed verzwaard nimfje (dus wel met een knoop!) zodat dat “vervelende streepje” zo snel mogelijk weg was. Pas dan de vlieg met rukjes binnenvissen. In juni mag je weliswaar weer met grotere vliegen vissen maar toch bleef ik, mede door het succes daarvan, steeds hangen aan mijn kleinere vliegen. En de windes hingen regelmatig ook!

O, ja, ik moest het hebben over deze windevlieg. Plusminus haak 8 á 10 en op de kop gebonden (up-side-down). Deze vangt minder “vuil” en blijft niet zo snel ergens anders achter haken dan achter vis. En voor bij best belangrijk……….., ik vis graag met vliegen die qua bouw en kleur lijken op iets dat er werkelijk zou kunnen rondscharrelen. Ik weet niet of “fancy kleuren” meer of juist minder vangen maar ik (IK ) voel me er beter bij, bij mijn natuurlijke kleuren/vliegen, en daar gaat het mij om.

Met de haak ga ik eerst aan de slag. Ik heb in de loop van de tijd best wel veel maar vooral veel verschillende haken verzameld en daardoor eigenlijk nergens heel veel van. Soms te weinig dus! Daarom pak gewoon een haak waarvan ik denk dat deze redelijk passend is bij datgene wat ik wil maken. Omdat ik deze windevlieg op de kop wil vissen probeer ik eerst de haak een paar millimeter achter het oog wat naar binnen te buigen (richting haakpunt dus, richting een jig-haak) zodat het zwaartepunt iets verandert. Bij sommige haken lukte dat uitstekend maar anderen waren dermate hard dat ze knapten, dan maar beter niet buigen!

Ik begin te binden met de haak eerst normaal in de vise (haakpunt naar onderen). Over de hele steel wat spaarzaam binddraad en dan als verzwaring  2 loodvrije looddraadjes stijf naast elkaar bovenop de steel binden met wat spaarzaam langzaam drogend lijm. Belangrijk voordeel van dat langzaam drogende lijm is om ongewenst draaien later te voorkomen en om alles tijdens de rest van het binden nog enigszins te kunnen corrigeren (daarom dus beslist geen secondelijm!). Gedurende de eerstvolgende handelingen krijg je soms ietwat kleverige vingers maar dat is niet lastig genoeg om een al te belangrijk nadeel te noemen! Tijdens de rest van het binden vooraf aan elke handeling (!) ietwat lak toevoegen om “de duurzaamheid van de vlieg te bevorderen”. Het lichaam vorm ik door (uiteraard natuurlijke kleuren) bruine of groene maraboe, ik gebruik hierbij UV-maraboe. Dit UV-materiaal schijnt op zeeforel een positieve werking te hebben dus waarom zou dat bij andere vissen niet zo zijn (?). De maraboe achterin in binden en een zeer kort staartje overlaten, meer een voortzetting van het lichaam. De maraboe linksom om de steel wikkelen tot vlakbij het oog, en rechtsom (tegendraads) fixeren met het binddraad (ik wikkel rechtsom daarom gaat de maraboe linksom!). Dan draai ik de vise en de bovenkant van de vlieg wordt nu de onderkant. Enkele fibers toevoegen, dat mag van elke vogel zijn (wel richting de haakpunt!), om een soort van pootjes of begin van vleugelvorming te suggereren en als kopje wat dubbing in een iets andere kleur dan de gebruikte maraboe. Daarna afbinden en alles voorzichtig maar goed uitborstelen. Omdat het dus mijn bedoeling is dat de vlieg up-side-down gaat knip ik de onderste helft glad weg. Al deze bovenstaande materialen en handelingen moeten ervoor zorgen dat de beoogde onderkant minder weerstand heeft dan de beoogde bovenkant dus meer kans dat mijn vlieg inderdaad up-side down gaat zoals ik dat graag wil.

Ja…….….., dit is veruit beslist mijn best vangende vlieg van afgelopen jaar. Niet alleen omdat ik er circa 90 % van de tijd mee heb gevist en er daarom logischerwijs ook het meest mee heb gevangen maar vooral omdat ik per visminuut veel meer ving dan anders (en dan specifiek winde in het Lauwersmeer). Ja………..…, eigenlijk een heel lang verhaal voor een heel simpele vlieg. Maar zoals ik in het begin al vermelde, vis en bind ik bijna altijd met een behoorlijk serieuze en doordachte gedachte erachter en dat deel ik maar. Bij deze…………………..!

Nu maar hopen dat 2021 min of meer vergelijkbaar is met dit jaar anders kunnen al mijn goede gedachten, en ook dit hele epistel, zo de prullenbak in! Ook bij deze………………………!

 

Foeke Visser

Bijdrage Foeke Visser. Afgelopen zomer 2020 had ik wederom perfecte visdagen met goede vangsten. De vangsten waren hoofdzakelijk voorntjes, brasem, ruisvoorn, baarsjes, vlagzalm en forel, dit alles op een eenvoudig vliegje “de Pheasant Tail”.    Waar ik deze perfecte visdagen had, dat waren de Put van Nederhorst bij Joure en de rivier de Alme in Duitsland (Sauerland).

De Put van Nederhorst is een zandafgraving bij Joure. Een put, waar men kan zwemmen, duiken en uiteraard vissen. Karpervissers zijn er het meest, maar vliegvisverenigingen zoals de Pompemich vissen hier regelmatig. Meestal vanaf het strandje of vanuit een bellyboat of een rubberboot. In deze Put van Nederhorst heb je vaak leuke scholen witvis, die gretig op mijn aangeboden Pheasant Tail bijten. Zeker de moeite waard om dit als “de Hunzepalmer” te bezoeken.

Nadat Duitsland enigszins weer toeristen toeliet vanuit een soepeler Coronabeleid, ben ik toch nog even naar de plaats Buren geweest in de deelstaat Sauerland waar een mooie rivier loopt genaamd de Alme. Een rivier die stukken heeft waar je snel als langzaam stromend water hebt met een goed vlagzalm bestand. Grote van de vlagzalm daar is, 20-30 cm. Soms wel eens kleiner maar dat maakt mij niks uit, je vangt ze. Dit geldt ook voor de forel daar. Zeker de moeite waard om deze rivier te bezoeken en het is vanuit mijn woonplaats Dokkum in drie en een half uur te rijden.

Janny de Boer

Bijdrage Janny de Boer. Mijn best vangende vlieg van zomer 2020. Tja, wat kan ik daar van zeggen. Het is de voorkeur voor de manier van vissen die daarin bepalend is. Persoonlijk vind ik vissen met een droge vlieg of een emerger het mooist.

Droog. Het is de spanning, …… reactie van de vis, het “komen kijken”, of het eetbaar is. De kolk die je soms ziet, …… komt ie terug?….. of niet. Laat maar drijven, niks aan doen, en dan …..opeens, …..dan …… snapt ie toe.

Mijn favoriet is de Blackgnat (wel een beetje floatant aan doen), zowel droog gevist als net onder de wateroppervlakte doet hij het vaak goed. Maar ik vang er meest wat kleinere voorns mee. Soms laat ik dat zien via de groepsapp, maar nog vaker niet. Het zijn de kleintjes die ik vang……… Maar…………….. Mijn mooiste vangsten, heb ik “per ongeluk” gehaakt zou je kunnen zeggen.

De vliegen uit de volgende drie korte anekdotes zijn bijgesloten in deze vliegenswap, bij elkaar gebonden aan een stukje mono.

Ik had dit jaar Daddy long legs gebonden, en heb die op de flytying groepsapp getoond. Daar werd direct de opmerking gemaakt, dat de langpootmug grote voorn zou opleveren. Ik dacht, “ ze zeggen maar wat”. Aan de waterkant had ik al wat vliegen gewisseld, en tja, de mannen zeggen het, knoop die langpootmug er nu eens aan. Ik had er weinig geloof in, maar toch maar gedaan…. De vlieg moest even worden geparkeerd, want ik had mijn vliegenlijn wat in de war. De langpootmug werd net voor een groepje waterplanten op het water gedropt, en ik was aan het rommelen met de lijn. Opeens …. een plons, ….. de vlieg was weg, …… en mijn lijn. O Jee, …… Fish on. Een pracht ruisvoorn, van 25 cm. In mijn beleving zat ik nog in de voorbereiding, maar mijn dag kon niet meer stuk.

Een jaar daarvoor, had ik met een andere vlieg een soortgelijke ervaring. Ik had een klein zwart vliegje gemaakt, met een groene ribbing, stukje flashback, en een kleine zwarte hackle. Ik had de vlieg aan de lijn geknoopt, en liet hem voor mijn voeten in het water zakken, was bezig de lijn van de molen te halen, toen de punt van de vliegenlijn, met twee korte rukjes in de diepte verdween. Mijn hemel, dit kan toch niet, maar ik lande een ruisvoorn ter lengte van de kurk grip, inclusief molen van mijn hengel. Het gezegde dat je de meeste, in dit geval mooiste, vissen vlak voor je voeten vangt gaat zeker op.

En, in de vorige deelname aan de vliegen swap, heb ik een mier ingeleverd. Ik had daar al een briefje bij gedaan, en heb toen getwijfeld aan een verhaaltje. Dat verhaal wil ik jullie niet onthouden;

In die eerste zomer dat ik alleen ging vissen, had ik een mier gemaakt. YouTube had een mooi filmpje, en die heb ik van A tot Z gevolgd. De mier was gemaakt van zwarte foam, en zou volgens mij prachtig blijven drijven. Ik kom met mijn aandachtig gebonden mier in de vliegen doos bij mijn favoriete stek. Ik was al een eind langs het watertje gegaan, steeds een stukje verder. Aan de overkant een bos, achter me een perceel bieten. Het werd tijd voor mijn geheime wapen; de mier. Ik knoop de mier aan de tippet, en werp, de mier land even op het water…………………maar zakt weg naar de diepte. ……. Shit, shit, shit! Ik heb de smoor in, en flink ook. Maar wat kan ik doen. Niks. Laat maar liggen! Er gaat van alles door mijn hoofd. Wat een tijd verdaan aan die rot mier. Maar ik laat hem liggen. Dit wordt hem niet, stomme vlieg, troep! Na een paar minuten komt er opeens een tikje in de lijn, direct daarop nog een, dan loopt de lijn een stukje weg. Ik geef een klein tikje, er komt opeens actie in het water, en ik land een pracht vis.

En zo beleef ik elke keer weer iets anders aan de waterkant. Van gemiste aanbeten tot een langs flitsend ijsvogeltje. Een statige reebok op de andere oever, twee bokken die in een rivalen strijd gewikkeld zijn. Orchideeën langs de waterkant. Een visje die iets van de oppervlakte pakt, ik bedenk me niet, en presenteer daar direct de Blackgnat, visje stijgt, … pakt de vlieg, …ik heb hem. Een ree, die op 10 meter naast me uit de vezelhennep tevoorschijn komt, en een dag later een vos. Vezelhennep is ook een prachtig gewas om in te schuilen voor een flinke bui. Een tijgerspin in zijn web. En een grote roze spin die over het water kan lopen. Vliegvissen, …… ook als ik geblankt heb ……. heb ik weer heel veel moois gezien.

Als voorzetje voor een  mogelijke nieuwe swap : MATERIALEN heeft Janny de vliegen verpakt in een mooi parelmoer-kleurig zakje. Je kunt hier b.v. vleugeltjes uit knippen of dunne strookjes om als thorax schild te gebruiken. Verder vind je bosjes glitterdraad in diverse kleuren. Goed toe te passen als onverzwaarde ribbing of tags.

 

 

 

Harald Sluiman

Bijdrage Harald Sluiman. Grouse and orange spider. Weet niet of het mijn best vangende vlieg is maar wel een leuke manier om te vissen. Statisch, op stromend water, langzaam inhalend, als tweede vlieg boven een nimf, licht ingevet of met een (gedeeltelijk) ingevette leader. De mogelijkheden zijn veelzijdig. Heb er dit jaar in elk geval mijn mooiste vangsten op binnengehaald. Op de kleine beekjes in Denemarken heeft hij menig beekforel gehaakt en ook in Nederland was hij succesvol op ruisvoorn en zelfs winde. Nadeel is wel de duurzaamheid van de vlieg. Maar dat brengt je wel weer vaker achter de vise.

 

Marten Staal

Bijdrage Marten Staal. Ik ben altijd op zoek om iets (voor mij) nieuws te binden. Inspiratie vind ik op het wereldwijde web en de vele face book vliegbindgroepen waar ik in zit. Bovenstaand nimfje (N14, ik nummer mijn creaties) is eigenlijk geboren met de gedachte dat ik een licht nimfje wou binden omdat in de zomer de vis vaak hoger zit. Bovendien had ik nog prachtige turkey biots in de verzameling waar ik al een hele tijd niets mee had gedaan. Als extraatje had ik voor dit nimfje zelf een dubbing mix gemaakt in het daarvoor aangeschafte koffiemolentje. Die moest ook hoognodig in de praktijk worden getest. De dubbing mix bestaat uit hazenmasker in de kleur gold, ice dubbing gold en fibers van naturel CDC restjes wat ik voor dit doel altijd bewaar. Van de zomer heb ik de nimf er vaak aan geknoopt en er redelijk wat rietvoorn, blankvoor en baars opgevangen, veelal in de maat klein. De benodigdheden staan hieronder:

N14
Hook: fulling mill 31270 #16
Bead: 2.3 mm gold
Thread uni 8/0 yellow
Tail: antron yarn brown
Body: turkey biot quill BWO
Thorax: mixed dubbing hare’s mask gold, ice dub gold, cdc fibers natural
Legs: partridge grey

Nog een slag lichter is ook mogelijk (zie hieronder)

N13
Hook: fulling mill 31270 #18
Bead: 2 mm black
Thread uni 8/0 tan
Tail: partridge grey
Body: turkey biot quill rusty spinner
Thorax: peacock dubbing brown
Legs: partridge grey

8 thoughts on “Swap: je best vangende zomervlieg 2020

 1. Gerrit Boonstra

  Ben voor mn gevoel pas afgelopen week voor dit jaar weer begonnen met vissen, …heb het de laatste jaren wat laten versloffen, ….hetzelfde geldt wel een beetje voor het binden, nu en dan een opleving.
  Doe , of heb aan de swaps niet meegedaan, kon me er niet toe zetten.
  Mooi dat de verbinding tussen de hp’ers op deze manier, ivm de op afstand blijven van elkaar, toch wat wordt onderhouden !!!
  Waren/zijn mooie acties geweest, TOP !!!!
  (het is btw de Griffiths gnat op de foto van Janny m.i., niet black gnat)

 2. Janny De Boer

  Prachtig, al deze verhalen. Excuus voor de verwisseling van de Gnatten.
  En Marten, dank voor alle werk. Van het bedenken van de swap, tot het eind resultaat op de site en in de brievenbus.

 3. Foeke Visser

  Inderdaad, prachtige verhalen om te lezen en ook weer van te leren. Marten, zoals Janny al schreef, dank voor alle werk, aangaande de Swaps. Top.

 4. Marten Staal Auteur bericht

  Met heel veel plezier gedaan !!!! En het bedenken van een nieuwe swap doen we als bindwerkgroep (Bert, Siebe, Menno en ik zei de gek)

 5. Menno Siemensma

  Leuke verhalen inderdaad, ik heb deze keer door drukte even niet meegedaan, maar ik zou dan 2 vliegen kunnen insturen. De carpbol in wit (vuilwit na 3x gooien maar voor uit) en een klein zwart wit marabou streamertje dat al veel baars heeft opgeleverd dit jaar.

 6. Foeke Visser

  Was het vergeten te vermelden richting Janny. Wat super van je betreffende de toegestuurde materialen. Ga het zeker gebruiken. Top idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *