Swap#6: wintervoornnimf

      8 Reacties op Swap#6: wintervoornnimf

Beerta-bakbeest van 37 cm

Dankzij Corona hebben we een succesrijke swap traditie opgebouwd. Onderstaand vind je de resultaten van, al weer. de 6e Hunzepalmer swap. Deze keer een nimf voor de wintervisserij op grote voorn. Maar liefst 10 Hunzepalmers hebben deel genomen aan deze swap. Hieronder vind je de de inzendingen plus de gebruikte materialen, zodat je ze zelf na kan binden.

Siebe Veenstra

Siebe Veenstra

Hook:Grub Wide #14
Bead :Gold 2.8 mm
Body : Dmc E130
Tail:Red Flos
Thorax: Zwarte Dubbing
Afgewerkt met rood binddraad
Drup UV

Rinaldo Collu

Rinaldo Collu (de MP76 nimf)

Haakje #14

rode cdc

koperdraad

Henk Visser

Henk Visser

Haak: wide gape #16

Binddraad: uni 6/0 zwart

Bead: 2,8 mm gold

Body: strengetje uit neon groene veter

Ribbing: dun koperdraad

Thorax: peacock dubbing green

Staart: crystal flash silver

 

Menno Siemensma

Menno Siemensma

haak #12-14 grub hook
(goud)fazantenstaartveer fibers -/+ 10
koperdraad dun
goudgele dubbing (evt met wat flash erin)
geel binddraad.
optioneel om dieper te vissen loodvrije verzwaring onder de dubbing.

Koperdraad vastzetten vanaf het oog naar achter, daarna de fazantenstaart fibers de punten 1cm naar voren over het oog heen uitstekend inbinden en samen met koperdraad naar achteren vastzetten tot in de bocht van de haak.
binddraad waxen, dubbing opzetten en vrij strak opzetten, taps toelaten nemen tot de laatste 2mm voor het oog, daar nog iets dikker opzetten om een thorax op te bouwen.
Dan ribben met het koperdraad terwijl je de fazantenfibers op de bovenkant houdt en zo een dekschildje maakt. Bij de 2mm waar de thorax is gemaakt, de fibers niet meer inbinden met het koper draad en daarmee een volle wikkeling maken voordat je het vastzet.
Dan de uitstekende puntjes van de fazantenfibers naar achter en beneden vastzetten en daarna de fibers vastgezet met het koperdraad over alles heen vastzetten bij het oog, vastzetten en aflakken.

Bert Dries

Bert Dries. Ik heb deze nimf eigenlijk op een te lichte haak gebonden (TMC 212Y #11 en eigenlijk een haak voor droge vliegen) maar de haakgrootte en vorm past mij wel.  Binddraad zwart, spaarzaam staartje van roestbruine fibers van een veer die qua kleur mooi past bij het koperdraad voor de ribbing en verzwaring, dubbing van  een grijze poes (Felis silvestris catus).

Binddraad opzetten en met wat lak verstevigen, spaarzaam staartje inbinden en ca. 10 cm koperdraad (de eerste paar millimeter druk ik plat met een tangetje zodat ie minder makkelijk verschuift. Dan met wat wax op de binddraad de dubbing spaarzaam aanbrengen en de hele haaksteel bedekken en het koperdraad gebruiken (tegendraads draaien!) als extra fixatie en als ribbing. Van het resterende koperdraad een kopje wikkelen (niet te dun, niet te dik) en het restant afknippen. Dan het kopje weer wat spaarzaam fixeren met het binddraad en nog iets wax en dubbing aanzetten (alweer spaarzaam!). Met een paar wikkelingen het koperdraadkopje licht bedekken (er mag wel iets koperdraad doorheen schijnen) en afbinden. De dubbing van het kopje wat uitkammen zodat het er wat warrig uitziet. Uiteraard nog wat lak op de knoop en klaar is de nimf.

Janny de Boer

Janny de Boer. De opdracht in deze wintervoorn vliegenswap was, bind een nimf om wintervoorn mee te vangen. Ik heb geen ervaring, en ben dan ook erg nieuwsgierig naar jullie winternimfen. Voor mij dé reden om mee te doen. YouTube volgend zijn er best veel mooie nimfen. Maar of ze het doen? De twijfel groeide gestaag. Daarom bestaat mijn deelname uit 2 nimfen.

De eerste is een basic nimf (rechts op de foto), maar gemaakt van simpele materialen. De haak, de bead, het binddraad en de UV lak komt uit een webshop.  De rest is gekregen of gevonden.

-Haak:   Grub #12

-Bead:   2,8 mm black

-Ribbing:  koperdraad  dun. Gebruikt voor verzwaring van de thorax en ribbing over het rugschildje. Van een spoel uit een gedemonteerde oude oplaadbare elektrische tandenborstel.

-Binddraad bruin uni 8/0

-Tail: fibers van ganzenveer. De gestreepte/gestippelde veertjes die ik vind langs de     waterkant.

-Fazant staartfibers.  Deze staartveren gekregen van een jager.

-Dubbing van hazenmasker.  Overgehouden van een aangereden haas. Gemengd met geel beige pluizen van een trui.

-2 druppels UV lak, maar dat mag ook weggelaten worden.

Bijzonderheden:

Deze nimf heeft achter de bead 10 wikkelingen koperdraad tot ter hoogte van de haakpunt en daarna terug, over de eerste laag wikkelen, tot aan de bead. Dan het binddraad opzetten en het koperdraad fixeren. Dit binddraad verder gebruiken voor deze vlieg. Van de fazantfibers, laat ik de puntjes over de bead steken en bind ze direct achter de bead in, om de pootjes te vormen. Neem 8 of 10 fibers, en splits deze direct even links en rechts van de bead na de eerste bindslag. Niet afknippen, en de fibers verder binden tot net voor de tail inzet. Ze vullen de oneffenheden mooi op. Deze fazantfibers vormen, na de dubbing wikkelingen van lijfje, het rugschildje en het thorax schildje. Dus heb je aan 10 fibers genoeg, en niet twee bosjes van 10 zoals je in veel filmpjes ziet.

De tweede (links op de foto) is een pheasant tail nimf variatie van het You Tube kanaal van Piotr Soltysik. De gebruikte materialen:

– Jighaak  #14

– Tungsten slotted bead, 3 mm kleur Copper

– Body yarn fluor pink. Kleur naar keuze is ook prima. Gebruik dit voor het vormen van een taps lijfje, en de butt.

– Binddraad, GSP wit.

– Tail, Coq de Leon.

– Ribbing, silver wire, small

– Body, 4 fazantfibers groen geverfd.

– Thorax, in gesplitste GSP spaarzaam spectra groen dubbing zetten en spinnen.

– Kraagje van spaarzaam CDC fibers (reststukjes CDC veertjes die overgebleven zijn van de droge vliegen) en spaarzaam squirl dubbing in gesplitste GSP zetten en spinnen. Lichtjes uitborstelen.

Onderaan deze gespinde materialen een klein beetje bindlak op de GSP draad. Dan de materialen inbinden en direct afknopen in een handeling.

De materialen voor de tweede nimf stammen uit webshop bestellingen uit het verleden. Ik verbeeld me dan dat de vliegen die hiermee gemaakt worden, vast beter vangen dan die met de basis materialen. Het is bij mij nog niet uitgekomen.

Maar ik hoop dat jullie, maar zeker ook de wintervoorn, er iets in zien.

Jan Albert Bleeker

Jan Albert Bleeker

Haak: TMC 113BLH #12
Binddraad : 8/0 zwart
Bead: ca. 3 mm gold
Body: pauwen fibers
Hackle: bruin hanenveer
Staartje: rode wol

Foeke Visser

Foeke Visser
De wintervoornvlieg op haakje 14 (links)
 • Binddraad Textreme Standaard, 02-Black, 8/0,
 • Een Poseidon Tungsten Beads Black, 3,3 mm,
 • Koperdraad, 1 mm,
 • Voor het lijfje, Textreme Cactus, 09-Olive, 8/0,
 • Blanke Vernis.
De wintervoornvlieg op haakje 16 (rechts)
 • Binddraad Textreme Standaard, 02-Black, 8/0,
 • Een Tungsten Beads Chartreuse 2,3 mm,
 • Voor achter het lijfje (haakbocht), rode wol, 3 mm,
 • Voor het lijfje, Pauwer fiber (Peacock strung),
 • Blanke Vernis,

Harald Sluiman

Harald Sluiman

Haak: heavyweight grub #14
Bead: 2.8 mm tungsten gold
Binddraad: 8/0 light cahill
Body: hares ear plus gold
Thorax: hares ear plus gold
Ribbing: rood koper draad
Staartje: coq de leon
Bijzonderheden: eenvoudig te binden nimfje. Alle kleuren kunnen. Thorax eventueel donkerder. maar ook gebruik van andere materialen geeft het net weer een andere uitstraling.

Marten Staal

Marten Staal

Haak: fulling mill FM12 70 #16
Kraal: 2.7 mm tungsten hot orange
Binddrad: uni 8/0 zwart
Staart: coq de Leon grizzle orange
Lijfje: hazenmasker dubbing mix van 7 verschillende kleuren
Ribbing: dun koperdraad
Thorax: peacock dubbing zwart

8 thoughts on “Swap#6: wintervoornnimf

 1. Foeke Visser

  Super gemaakte wintervoorn nimphjes. Iedereen bedankt. Marten bedankt voor het versturen en het gemaakte verhaal op de website.

 2. Menno Siemensma

  Leuke vliegen weer, ook mooie variatie, er zitten wat dieptebommetjes bij maar ook zoals die van Bert en mij, voor wat ondieper water. Allemaal ook goed na te maken, ook voor de mensen die nog niet zo lang binden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *