Hieronder de 7 bijdrages aan de winde vlieg swap. Het is weer een prachtige set geworden waarbij op valt dat zwart en rood veel voorkomen. Alle swappers ontzettend bedankt voor jullie noeste arbeid en hopelijk vangen de vliegen veel vis.
Bert Dries
Dit keer de “Stoats-tail-windevlieg”. Alweer een windevlieg en dan een waar je ook in april en mei mag vissen (dus kleiner dan 2 ½ cm) . Ik had tot nu toe slechts 2 types in m’n bescheiden windebox en daar kan wel een andere bij dacht ik al een tijd. Een zwaarder type maar wel zo gebonden dat ie ook in laag water te gebruiken is. In mijn gedachten kwam ik uit bij mijn eerste zeeforelvlieg (voor DK) maar dan in een winde-uitvoering. Up-side-down gebonden zodat er niet te gemakkelijk “vuil” haakt en qua grote en kleuren richting mijn (of de) gebruikelijke windevliegen. Een stoats tail windevlieg dus.
De oorspronkelijke stoats tail salmon fly is (de benaming zegt het al) een Engelse zalmvlieg maar ook later aangepast voor de Engelse zeeforel. Ik dacht toen, een dikke 30 jaar geleden, waarom ook niet voor Deense zeeforel en heb daar de eerste jaren relatief goed aan gevangen. Net als iedereen weinig maar ik ving! Een korte omschrijving; gele staart, zeer slanke zwarte body, zilver ribbing en een zwarte hackle voorin
Van die klassieke (zalm) uitvoering blijft nu weinig over maar het lijkt er wel enigszins op en ik denk dat ik hier wel blij van wordt!
Haakgrote #8, mag ook een slag groter zijn! Een rood staartje. Een volle en donkere body, daaronder een verzwaring met loodvrij lood die daarna als ribbing naar voren word gebruikt. Als“wing”zwarte kalfstail. Een contrasterende kleur dubbing als kopje.
Harald Sluiman
Peter Schuilenberg
Foeke Visser
Henk Visser
Onderstaand de materiaal lijst en bindwijze van mijn windevlieg.
· Hook, A&M Barbless wet #10
· Thread, Veevus Brown 8/0
· Ribbing, small copper wire
· Weight, 10 turns copper wire
· Tail: Red wool en pheasant tail
· Body, Peacock herl
· Hackle, Grizzly natural
10 slagen koperdraad op de haak 5 cm uit laten steken waar later de ribbing van wordt gemaakt.
Binddraad opzetten daarna plukje rode wol inbinden als staartje, daarboven op een aantal pheasant tail fibers inbinden waarbij lengte tussen het puntje van de staart en het oogje van de haak niet meer mag zijn dan 2,5 cm.
3 strengetjes peacock herl inbinden en naar voren draaien tot 5 mm voor de haakoog. Ribbing in tegen gestelde richting naar voren binden.
Hackle inbinden en 3 slagen maken en de vlieg afbinden.
Jan Albert Bleeker
Marten Staal
Super mooie vliegen. 👍
Goed bezig mannen, hopelijk kunnen we ze snel in actie zien als de windes er wel zijn. Zal niet lang meer duren gok ik.
Zag de 1e winde gevangen in de Hunze al voorbij komen