De vakantievlieg

      Geen reacties op De vakantievlieg

De kalendervlieg (Marten Staal)

Schietmot/ Sedge

Mijn best-vangende vlieg van de vakantie: tja daar moest ik even over nadenken, want de ervaring leert dat ik amper vis tijdens mijn vakantie en in de de zomer. Toch heb ik dit jaar een bijzondere vangst kunnen scoren. Eén van mijn gebonden vliegen is uitverkoren om op een nog uit te geven kalender voor 2023 te staan. De kalender wordt uitgeven voor en door de Facebook groep “Fly Tying For Beginners” waar ik lid van ben. Men kon foto’s insturen en de leden van de groep konden vervolgens de foto’s liken. De foto’s met de meeste likes zijn uitverkoren om geplaatst te worden als S(tep) B(y) S(tep). Tot mijn grote verbazing zat mijn foto van een droge schietmot/sedge erbij en werd ik gevraagd door de beheerder van de groep of ik 7 foto’s voor de SBS aan kon leveren. Hieronder de foto’s met een beschrijving:

Benodigdheden

 • droge vliegen haak #14
 • binddraad 8/0 rusty brown
 • droge vliegen dubbing dark tan
 • ree haar fluo yellow
 • polypropylene floating yarn tan
 • ree haar naturel
 • hazemasker dubbing

Bindraad opzetten

Mooi lijfje maken van de droge vliegen dubbing

Klein toefje fluo yellow ree haar stacken en inbinden

Toefje floating yarn inbinden

pluk naturel ree haar stacken en inbinden

Wat haar van de neusbrug van een hazenmasker halen en met deze dubbing de vleugel wat platter binden en het binddraad maskeren. Afbinden en de dubbing wat opruwen.

Witte marabou streamer met dumbbell eyes (Menno Siemensma)

Voor mij is een standaard wit marabou streamertje, of woolly bugger een van de beste vliegen om op roofvis te vissen, vooral die speldaas vreten. Zo ook in Canada waar we naast de zalm ook op de regenboog en bull trout visten in de rivieren en meer waar die in uit kwam.

Om in dat snelstromende water bij de uitstroom diep genoeg te komen had je echter wel wat gewicht nodig. Dit had ik in de vorm van flinke fluor gele dumbbell ogen gedaan, wat de vlieg ook nog een mooie jig actie geeft.

De betreffende vlieg zelf, na heel wat vissen te hebben gevangen, niet zo heel fraai meer…

Benodigdheden

 • streamer haak, met grote haakbocht, f314 #2-4 of vergelijkbaar iets.
 • binddraad 8/0 wit
 • witte marabou
 • Witte zachte hackle, schlappen bvb of flinke henhackle
 • ribbing nylon 20/00 of iets dergelijks
 • flash dubbing pearl kleur
 • dumbbell 3-4mm

Bind instructie is super simpel, eerst de dumbbell vastzetten op ongeveer 2 mm vanaf het haak oog.

Dan achterin een staartje van flinke bos maar niet te dikke marabou ongeveer 2 -3cm lang inbinden, kleur naar keuze maar wit werkt erg goed. restant als opbouw voor het lichaampje inbinden. Bij de staart ook een klein beetje flash dubbing of evt iets vergelijkbaars inbinden, wat ongeveer dezelfde lengte heeft als de staart. Daarna de ribbing inbinden, beetje secondelijm of lak daarop zodat die goed vast zit.

De hackle inbinden bij het dikke stuk, mag ook prima wat pluizige fibers nog houden maar meeste weghalen eerst. dan draad naar voren, hackle naar voren wikkelen in open slagen, zodat het niet te dik wordt. Daarna in de andere richting op de ribbing door de hackle wikkelen en vastzetten achter de dumbbell ogen.

Dan weer klein beetje flash inbinden zodat de fibers vrij naar achteren staan en bewegen kunnen.

Om het kopje af te maken kan je nog wat extra dubbing op je binddraad zetten, paar keer kruislings over de dumbbells heen wikkelen en 1 of 2 slagen ervoor maken, dan whip finishen en aflakken. Werkt ook prima licht verzwaard met wat loodvrije wikkelingen of een goudkopje etc als het water wat je wil bevissen niet hard stroomt of alleen wat dieper is.

De reden dat ik deze heb gekozen is dat ik mijn grootste 3 bull trouts waarvan de grootste 83cm en een hele mooie regenboog in 1 avond heb mogen vangen met deze vlieg. Maar ook voor baars, roofblei, snoekbaars en forel in het algemeen werkt de vlieg heel goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.