Swap #14: garnaal

      2 Reacties op Swap #14: garnaal

Hieronder de bijdrages van de garnalen swap. Het is een prachtige set geworden. Als ik een zeeforel zou zijn dan wist ik het wel: heerlijke hapjes! Grote dank aan alle deelnemers!

Jan Albert Bleeker

– MV 610 Shrimp Hook #8

– Uni Tread 6/0 Olive

– Ribbing Uni-Mylar 1/16 #10 Red/Green

– Hackle Hen Grizzly Hackle

– Body Semperfli Quick Dub Dark Olive

Marten Staal

Hook: A&M saltwater #6

Thread: uni 8/0 tan

Eyes: melted mono + uv resin + black marker

Antenna/feelers: egyptian goose flank + sybai baitfish dubbing salmon

Body: sybai baitfish dubbing tan

Legs: egypyian goose flank

Ribbing: medium mylar pearl

“Tail”: chain beads 2 mm

Menno Siemensma

Benodigdheden:

F314 of equivalente haak
6/0 bruin draad
Loodvrij draad dun
Bruine dubbing + bruine spectra dubbing
doorzichtig of bruin scudback
Dun nylon voor ribbing
Rubber legs (bruin of iets in die trant, evt fazantenstaart pootjes ook mogelijk)
Nylon oogjes
2 fazantenstaart fibers voor de voelsprieten
2x stukje (kunst) bont, konijn of nerts, afgeknipt op maat qua haar
Uitgebreide SBS:http://hunzepalmer.nl/new/?p=5172

Beknopte bindinstructie:

Lood(vrij) draad opzetten, 15 slagen, klein bolletje dubbing met 1,5mm ruimte tussen lood en bolletje bij de haakbocht. De bont stripjes, ogen en voelsprieten achter elkaar inbinden, voor oogjes en voelsprieten haak even op de kop in de vise of vice draaien. Scudback rond kantje aan knippen en 4mm uit laten steken tussen de oogjes en vast zetten, naar de haakbocht klappen en knoopje in het nylon maken, dan inbinden zodat het niet los kan schieten.
Vlieg weer op de ‘normale’ wijze in de vice zetten, de pootjes 1 voor 1 inbinden, zorgen dat ze gelijkmatig achteruit steken. Daarna vanaf achter naar oog van de haak dubbing aanbrengen, tussen de pootjes door en dikker bij begin, langzaam aftaperen richting oog qua dikte. 2 wikkelingen van nylon maken, VOOR je het de scudback naar voren klapt, dan achter de pootjes beginnen met ribbing van 1-1,5mm en zo’n 5 x. Scudback iets voor het oog afbinden, dan nylon vast zetten ONDER de scudback, die kan je naar achteren klappen en dan whipfinish, staartje knippen in restant scudback, evt als optie flex UV over dekschildje doen voor extra bescherming.

Foeke Visser

* Haak, Wet/Nymph #6,
* Bruin binddraad, F17 6/0 van Veevus,
* Body van 02-Drak/Blue Brill UV, 5 mm,
* Short Pink-White/Long Black van FUR (Elberse),
* Christal Flash Pearl, voor wat glittering,
* Dekschild, Shrimp Shell Gen 2, Brown-Tan/Medium 35×11,5 mm
* BUG OFF Bond, voor het afwerken van het garnaaltje.

Bert Dries

Een garnaalimitatie dus. Voor zover ik weet heb ik al meerder garnaalimitaties ingeleverd en allen gebaseerd op mijn DK vliegen. Nog een keer zoiets vond ik wat overdreven en wachtte totdat ik de juiste ingeving kreeg. Afgelopen zaterdag, tijdens een feestje, kregen we het over “overstappen op een vliegveld-perikelen”, en viel het woord “Bahama’s”. BINGO. In c.q. op de Bahama’s visten we onder meer maar veelal met gotcha’s op (alweer onder meer!) bonefish en alhoewel deze vlieg naar mijn bescheiden mening nauwelijks op een garnaal lijkt gaat ie er toch voor door! Al googelend zag ik nog wat voorbeelden voorbijkomen die iets beter in de buurt kwamen maar dan de oogjes helemaal op de verkeerde plaats. Ik besloot mijn eigen versie te maken voor deze swap.

Als haak Tiemco TMC 811 S # 4. Een sterke haak die veel wordt gebruikt voor deze tropische krachtpatsers. Daarop, in deze bepaalde volgorde (!), kant en klare transparant red oogjes (duurder dan D.I.Y. maar wel veel beter haha!), mylar-tube (zilver), kettingoogjes, craft fur (tan) plus een paar “flash-fibers”. Tijdens en na elke handeling goed lak gebruiken! Als binddraad gebruikte ik een licht lila draad van onbekende oorsprong!

Eerst de haak in de vice met de haakpunt naar beneden en binddraad opzetten tot iets in de haakbocht. Dan de (kant en klare) oogjes en deze zo inzetten dat ze iets naar onderen staan (maar als ie klaar is iets naar boven), het binddraad vlak daarachter houden. Een centimeter of 4 mylar-tube, waarvan ongeveer de helft uitgerafeld, vanaf de haakoog over de steel schuiven tot het binddraad en met een paar wikkelingen fixeren. Het gerafelde gedeelte moet iets van poten en/of antennes voorstellen. Het binddraad afknippen en opnieuw opzetten bij de haakoog. De mylar-tube straktrekken en vastzetten en dan ook nog de 2 kettingoogjes op de bovenkant van de steel, zo’n 2 á 3 m.m. van het oog. Deze zorgen samen met de rest van het materiaal dat je “up-side-down” vist en als je de vlieg laat rusten op het zand de haak “niet begraaft”. Dan draaien we de haak in de vice en de bovenkant wordt de onderkant. Een toefje craft fur maken met bovenaan wat “flashfibers” en deze fixeren tussen de haakoog en de kettingoogjes. Nogmaals, regelmatig voldoende lak gebruiken! Eigenlijk is ie dan al klaar maar pas als alles goed droog is op de onderkant(!) nog een laag Sally Hansen Hard as Nails gebruiken. Dit speciaal voor tropisch gebruik want de vlieg wordt over scherp koraalzand getrokken wat elke vlieg kan ruïneren. Voor onze omstandigheden hoeft dat niet maar het mag uiteraard wel.

Op een Deense site zag ik dat ze deze vlieg ook voor zeeforel gebruiken maar ik denk dat een baars er ook wel voor gaat. En, ik kan er een heel lang verhaal over houden hoe, wat, waar en waarom maar dat kan ik beter eens doen op een bindavond!

Henk Visser

2 thoughts on “Swap #14: garnaal

 1. Foeke Visser

  Mijn materialen die ik heb gebruikt voor deze swap 14 “Garnaal”

  * Haak, Wet/Nymph #6,
  * Bruin binddraad, F17 6/0 van Veevus,
  * Body van 02-Drak/Blue Brill UV, 5 mm,
  * Short Pink-White/Long Black van FUR (Elberse),
  * Christal Flash Pearl, voor wat glittering,
  * Dekschild, Shrimp Shell Gen 2, Brown-Tan/Medium 35×11,5 mm
  * BUG OFF Bond, voor het afwerken van het garnaaltje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.