Denemarken, herfst 2023 (deel I)

      1 reactie op Denemarken, herfst 2023 (deel I)

Vanuit de vereniging was het toch gelukt om een paar gelijkgestemden bij elkaar te krijgen om een paar dagen te gaan vissen op zeeforel in Denemarken. De keuze was gevallen op het eiland Als omdat het dichtbij is en er wel goede stekken te vinden zijn. Pre-Corona waren we er ook al eens geweest met wisselend succes. Dus vol goede moed op vrijdag 29 september in alle vroegte op pad met 2 auto’s en 4 naar zeeforel smachtende mannen. Hamburg was deze keer geen al te groot file-probleem en om 10 uur ’s ochtends stonden we in het water op de eerste stek. Een prachtige locatie maar weinig teken van zeeforel-leven. Wel bruinvissen en andere vissers die geen geen goed nieuws hadden.

In de loop van de dag de nodige andere stekken afgevist zonder succes. Aan het eind van de middag hebben we ons tijdelijk onderkomen opgezocht: vakantiehuisje op een park aan de kust. Beetje klein maar wel mooi gelegen aan een stuk bevisbare kust. Al bijna traditiegetrouw pasta gegeten met Harjo’s fameuze pastasaus.

Zaterdag diverse stekken op Als bevist met nul vis-resultaat. Het enige resultaat wat is behaald, is dat er aardig wat kilometers zijn gereden. dertig minuten vissen, 30 minuten of meer verkassen in de auto naar een volgende stek. We zouden ons misschen af moeten vragen of dat nog wel verantwoord is in deze tijd. Maar die afweging moet ieder voor zichzelf maken. Het zeewater is nog (te) warm en later lezen we dat er veel nutrienten in de Oostzee zitten waardoor er veel algenbloei is met als gevolg weinig zuurstof in het water. Dat zou dus een verklaring kunnen zijn voor de tegenvallende resultaten. Het advies in de zomer is om niet overdag te vissen. Aangezien we qua watertemperatuur nog in “zomerse” condities vissen, besloten om vroeg te eten en met hoofdlampjes op ’s avonds bij het huisje te gaan vissen. Vanuit de schemering klinkt dan eindelijk het verlossende “vis!” uit Menno’s mond. Geen zeeforel maar een gul. Dondert niks, vis is vis!

Na rijp beraad zijn we zondag van Als afgegaan om het hogerop te gaan zoeken. In de buurt van Haderslev een eerste stek gekozen.

Prachtige kust, prachtige bruinvis die tot drie keer toe vlakbij ons hoorbaar kwam blazen, maar geen zeeforel. Maar weer in de auto om het nog noordelijker te gaan proberen. Aldaar bekenden van de NNVV tegen het lijf gelopen en die doen, overigens net als iedereen die we tegenkomen, hetzelfde: van stek naar stek crossen met zeer weinig resultaat. Na een heuse survivaltocht voor de ouderen onder ons (en daar schaar ik mijzelf ook al onder) besloten om op te splitsen. Harjo en Menno richting Kolding, Foeke en ik terug naar Als om bij het huisje het nog maar weer eens te proberen. Harjo en Menno bleken spekkoper te zijn en kregen een aantal zeeforellen aan de haak.

We zouden tot woensdag blijven, maar Foeke en ik besloten om maandag, na nog een ochtendsessie vissen, er de brui aan te geven. Gezamelijk nog een stek bevist op Als en daar afscheid van elkaar genomen. Harjo en Menno zijn weer richting Kolding vertrokken en hadden daar weer resultaat, waaronder een pracht-exemplaar.

Bert en kompaan Harm kwamen die maandagavond laat aan op Als om met het avontuur verder te gaan (zie deel II)

Marten Staal

1 thought on “Denemarken, herfst 2023 (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.