Denemarken, herfst 2023 (deel II)

      2 Reacties op Denemarken, herfst 2023 (deel II)

Sea Trout Open Najaar 2023.

Eigenlijk wou ik weer eens een stukje schrijven over mijn favoriete en mooie zeeforelvisserij in Denemarken. De vis, het landschap boven en onder water en alles wat in mijn belevenis het zo mooi maakt. Zo’n 35 jaar geleden was mijn eerste visreisje naar DK en dat werd gelijk de opmaat om minimaal 2 keer per jaar heen te gaan. Was het in het begin al mooi als je een of misschien wel twee zeeforellen in vier dagen ving, gedurende de tijd werd dat als maar meer….., en groter. Niet omdat wij steeds beter werden maar omdat het bestand steeds beter werd. Ergens tussen de 1 en 5 werd tussen de 5 en 10, werd tussen de 10 en 15 en tenslotte om en de nabij 20 stuks…….. in 4 dagen! En dus ook steeds meer grote vis, regelmatig een 60’er. Maar ja, “what go’s up must go down”! Een jaar of 5 geleden kwam er een gestage kentering naar beneden in wat betreft aantallen en grote. Dit voorjaar “slechts” 5 stuks in 4 dagen. Zou het anders worden (?), je hoopt erop! Nou nee, dit keer weer 5 stuks maar nu had ik daar 6 dagen voor nodig. Helaas is het een tendens die ik ook van anderen aan de waterkant hoor, van Duitsers, Nederlanders, een Ier en uiteraard Denen zelf. Uitzonderingen of momenten kunnen uiteraard voorkomen maar als je naar het grote geheel kijkt ziet het er somber uit. Tijdens deze trip zat ik er al aan te denken om in de toekomst wat anders te gaan doen. Misschien weer naar de Eifel of Ardennen, de Grensmaas of Zeebaarzen in Zeeland? Gelukkig kwam er wel een grote stip aan de horizon. Van 2 Denen hoorde ik dat de vangsten terug liepen omdat de Oostzee vervuild werd door te veel nitraten uit de bio-industrie en dan met name in de Kleine Belt. En laat dat nu juist het gebied zijn waar ik mij de laatste 10 á 15 jaar op concentreer! Verder Noordelijker en elders op Funen schijnt het ook wel terug te lopen maar lang niet zo dramatisch. Kijk, dat geeft weer hoop voor de toekomst. Ik heb al weer zin in volgend jaar. Misschien nieuwe stekken alhoewel ik bijna overal rondom Funen, Tasinge en Langeland al wel eens ben geweest, vroeger. Dus waarschijnlijker en ook leuk; “oude stekken” herontdekken. En de Kleine Belt? Een beetje minder aandacht aan geven dus. Oké, toch nog even iets over deze (voorlopig) laatste trip.

Vismaat Harm en ik hebben samen 12 visdagen gemaakt, 10 stekken bevist (9 in de Kleine Belt!), een paar slechts bekeken (te troebel of te veel wind). En dat voor samen 9 vissen waarvan maar een maats. Een ander detail; 7 vissen kwamen van 7 verschillende stekken dus maar 2 van een (en binnen 10 minuten) wat er op zou kunnen duiden dat de scholen ook veel kleiner zijn geworden. Maar………………………, toch weer een zeer leuke reis gehad. Veel gevist, bruinvissen gezien, een met veel kabaal jagende zeehond, een aantal kraanvogels en dus toch wel wat gevangen. De wedstrijd (STO) waar we aan deelnamen gaf overigens het zelfde beeld als anders. Een kwart had in de 62 beschikbare visuren NIETS gevangen (ik 3 en Harm 4). DK, tot volgend jaar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 thoughts on “Denemarken, herfst 2023 (deel II)

  1. Menno Siemensma

    zoals ook al aangegeven lijkt het vooral in de aanwezigheid van zuurstof arm water geweest te zijn. gelukkig waren er op noordelijkere stekken boven de kleine belt wel wat vis te vangen. Maar het is wel een teken aan de wand dat niet alles perfect is nog. Al met al een moeilijke maar een goede trip om van te leren en de keuze voor trips dan in ieder geval richting Funen of noordelijker/oostelijker in te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.