Swap #15.1: nimf voor de wintervisserij

      1 reactie op Swap #15.1: nimf voor de wintervisserij

Acht noeste Hunzepalmers hebben zich aangemeld voor swap met als thema “nimf voor de wintervisserij”. Het is weer een fantastische set geworden. Hieronder hun bijdrage.

Marten Staal

Haak: kamasan B110 #14

Kraal: 2.7 mm goud

Binddraad: uni 8/0 wine

Staart: hends uv-ice dubbing #10

Ribbing: medium wire black

Lijfje: punch needle left-overs groen (draad in stukjes van ca 1 cm geknipt en daarna in koffiemolen vermengd, zie foto hieronder)

Thorax: punch needle left-overs claret (zelfde als voor de groene variant)

Ruisvoorn, blankvoorn, kolblei en baars zijn er inmiddels mee gefopt

Jan Albert Bleeker

Haak: TMC 5262 #16

Staart en body: fazanten fibers

Ribbing en thorax: fijn koperdraad

Op de thorax grijze dubbing met een toefje rode dubbing

Harald Sluiman

Haak: grub #14

Kraal: 2.8 mm gold brass

Staart: floss hot orange

Lijfje: phaisant tail golden

Ribbing: koperdraad rood

Thorax: light nymph dubbing

Ben Koning

Haak: Hanak BL #14

Kraal: 2 mm tungsten rainbow

Draad: 6/0 olive

Lijfje: squirl dubbing olive

Thorax: fazant + glitter dubbing

Bert Dries

Een beetje een grotere winternimf voor de voorn maar dan “anders”. Omdat……….., ik meestal met 2 nimfen vis die qua grote/silhouet nogal mogen verschillen. De grootste verzwaard en de kleine onverzwaard er een centimeter of 40 achteraan bungelend. En gemakkelijk als ik ben, of lui (!), verwissel ik niet al te vaak. Zo vis ik in het koudere deel van het jaar eerst met de vliegen waarmee ik ook wel eens wat winde of baars probeer te vangen. Vaak vang ik daar ook gewoon aan maar dan wel vaak de grotere voorns en alle formaten baars. Maar om mij toch enigszins aan te passen en het werpt ook iets prettiger met mijn aftma 1 bind ik ze nu iets kleiner dan mijn zomervliegen maar toch nog groter dan de, door anderen, gemiddeld gebruikte winter-voorn-vliegen! Dus al jaren een combinatie van een grote en een kleine nimf. Hier “het recept” van een van mijn grotere winternimfen

Haak #8 (dit keer TMC 3769) maar ik ben niet zo haakvast, ik pak gewoon een die mij wel bevalt wat betreft vorm en formaat. De verzwaring is een centimeter of 4 van de dunne loodvrije “looddraad” die we jaren geleden kregen vanuit de vereniging. Deze vastzetten met binddraad, om de steel wikkelen en goed omwikkelen met datzelfde binddraad (ik gebruik uiterst dun maar ijzersterk spul dat geen kleur heeft en wegvalt in het gebruikte materiaal). Dan vanaf de haakbocht een gedubt lijfje indraaien, ongeveer ¾ van de steel (bij deze groenig met wat glitterigs erin). Als een soort potje/vleugelaanzet, of iets anders wat er voor door moet gaan, aan beide zijden 2 stukjes tinsel (heb ik afgekeken van Amerikaanse droge (!!!) vliegen)! Dan een donker gedubt kopje opdraaien tot de haakoog. Afbinden en het kopje met een soort borstel even “opruwen” en klaar is Kees.

Menno Siemensma

Haak: #12-14 standaard nimf haak
thorax opbouw: medium of dun loodvrij looddraad 8-10 slagen
lichaam: 6-8 pheasant tail fibers
Rib: goud of zilver
thorax: fluor groen draad/wol/dubbing
dekschild restant pheasant tail fibers
binddraad: bruin/donker gekleurd

Loodraad op haak zetten, hou 1,5mm over bij oog. Zet vast met binddraad en evt wat lak of lijm.
Binddraad naar haakbocht, net boven de weerhaak, bind de ribbing in, daarna de pheasant tail fibers, klein staartje maken van 3-4mm max. Wikkel de fibers tot aan het lood, laatste slag vastzetten met de restjes naar boven, wikkel ribbing andere richting in 3-4 wikkelingen. Zet vast en knip ribbing eraf, zet je fluor groene materiaal op de thorax, zodat het lood bedekt is, maar niet te dik, vastzetten voor het lood bij het oog, dan laatste stap is het dekschildje vast te zetten, let hierbij op dat je zoveel mogelijk de fibers naast elkaar en strak over de thorax vastzet. Whip finish en drupje lak op binddraad.

Foeke Visser

  • Haakmaat 12#, barbless
  • Beadhead, 3 mm, goud
  • Crèmekleur, Uni-Tread 6/0 binddraad voor het lichaampje
  • Staart van fazantveer
  • Body van Glass Body Rib, rood, 1 mm
  • Thorax van  Micro Chenille Chatreuse (FB-350345)van A. Jensen
  • Afbinden met Fluo Chatreuse 3/0 binddraad

Door het rode lichaam en lichtgroene hackle, trigger je de wintervoorn of brasem.

Henk Visser

Haak: A&M Scud / Grub #14

Binddraad: Uni tread 8/0 olive

Kopje: Tungsten gold 3mm

Staart: Fluo groen en A&M UV-Thin

Body: 2 strengetjes Pea cock herl

Ribbing: Uni-French oval XS gold

Hackle: Suprime dubbing UV black gebonden in een dubbing loop.

1 thought on “Swap #15.1: nimf voor de wintervisserij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.