De HnM Nimf

      5 Reacties op De HnM Nimf

HnMNimf01De Hoeft Niet Moeilijk Nimf is denk ik beter bekend als IJsselnimf of fluo-nimf. Het stelt niks voor maar het is mijn favoriete winde-nimf. Op stromend water vis ik de laatste jaren alleen nog maar met de HnM op winde, de vlieg waar ik ooit ook mee begon.

HnMNimf06Voor mij is de HnM de vlieg waar ik vertrouwen in heb en één die het altijd doet, áls ze het doen. Geen poespas, zelfs geen subtiele ribbing.

Ik bind ze in 3 kleuren; niet verzwaard in geel, met 10 wikkelingen verzwaring in scarlet en met 20 wikkelingen verzwaring in magenta, zo houd ik ze goed uit elkaar. Voor karper gebruik ik ze ook, dan wit en olive; beide niet verzwaard.

Als haak gebruik ik de TMC102Y waarvan ik de weerhaak platknijp. Het is een haak voor droge vliegen en dus dundradig, hierdoor kun je ze onverzwaard ‘hoog’ vissen, zeker met wat GINK op de leader en/of vlieg. Handig, want na de paai zijn ze, als het weer het toelaat vaak aan het zonnebaden in het oppervlak. De haak is zwart en alleen verkrijgbaar in oneven maten, voor winde gebruik ik #9. Die ‘Y’ staat trouwens voor Yamame, een Japanse forel die nogal selectief is. En Japanners zijn niet dom! Voor anderen is het misschien onzin, voor mij geeft juist die zwarte haak meer vertrouwen en daar begint het mee.

Bindinstructie

• Weerhaak platknijpen
• Haak in de vice
• Al dan niet verzwaring wikkelingen aanbrengen
• Binddraad opzetten tot de haakpunt
• Chenille inbinden en goed vastzetten tot 2-3 mm voor het haakoog
• Chenille om de haak wikkelen (ik doe 6x met deze haak) tot 2-3 mm voor het haakoog
• Chenille vastzetten
• 2 pauwenfibers inbinden
• Bindgaren doorwikkelen tot het haakoog
• Kopje maken van de pauwenfibers
• Afbindknoop en viss’n!

HnMNimf02HnMNimf05HnMNimf03HnMNimf04

 

5 thoughts on “De HnM Nimf

  1. Eddie Auteur bericht

    Ik was in de veronderstelling dat je lood had vervangen door verzwaring in bovenstaand artikel………. ik was het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *