Gary Borger Uni-body Leader (variant)

      10 Reacties op Gary Borger Uni-body Leader (variant)

Over leaders valt heel veel te vertellen en te lezen. Veel geprobeerd en te veel geld aan uitgegeven; poly-leaders, getrokken (knooploze)leaders en zelf knopen volgens ingewikkelde formules. Sinds ik de simpele versie van de Gary Borger Uni-body Leader knoop en gebruik ben ik tot nieuwe inzichten gekomen en vind ik al dat leaderpraat maar gecompliceerd gedoe.

Gemak dient de mens, en dan maar af en toe wat minder perfect!

Maxima Chameleon Brown

Het principe van de Gary Borger Uni-body Leader is heel simpel. De basisleader bestaat uit een butt van 120cm 50/100 Maxima Chameleon Bruin, een overgang van 30cm 32/100 Maxima Chameleon Bruin en een tippet-ring van 3mm. Het is heel belangrijk om Maxima Chameleon Bruin te gebruiken, dit heeft de juiste stijfheid!

Aan de tippet-ring knoop je de tippet met een kunstaasknoop, KLAAR!

img_0471

Afhankelijk van de vlieg en de verwachte vis bepaal je uiteraard de dikte van de tippet. Gary Borger gebruikt soms een tussenstukje als de overgang te groot wordt, ik niet. Zelfs een punt van 12/100 met een droge vlieg slaat nog goed over, althans mij goed genoeg. Met deze leaderformule ben je super flexibel. Het enige wat je hoeft te doen is een paar basisleaders meenemen en aan de waterkant knoop je de tippet met een simpele kunstaasknoop aan de tippet-ring.

Voor Denemarken knoop ik een stuk tippet van 120cm 24/100 fluorocarbon aan de tippet-ring. Werpt en vist super én slaat mooi over, zelfs met onverzwaarde vliegen. Ik durf te beweren dat het met deze leader bijna onmogelijk is een windknoop te werpen.

Je kunt ook met 2 vliegen vissen door naast de tippet een stukje stijf nylon of fluorocarbon van 25cm aan de tippet ring te knopen. Het is wel handig om wat dikker nylon of fluorocarbon te gebruiken voor de topvlieg en de topvlieg niet te verzwaren. Kans op windknopen en tailing loops is nu uiteraard wel wat groter.

Hoe?

De handigste manier is om eerst het 50/100 aan het 32/100 te knopen met een bloedknoop als het nog op de klos zit. Daarna knip je het af, neem voor beide stukken 10cm extra. Ik maak een lus in het 50/100, zodat ik een lus in lus-verbinding aan de vliegenlijn heb. Uiteraard kun je ook een naaldknoop o.i.d. gebruiken. Vervolgens het stuk 32/100 met een kunstaasknoop aan de tippet-ring knopen.

Bloedknoop Bloedknoop

Tippet-ringLus in lusTippet2 tippetsZeeforel-leader met een onverzwaarde Kobberbassen #10 en een onverzwaarde polar-dub garnaal #6

Zeeforel-leader

 • Voor enkel-handig vissen op zalm heb je uiteraard een langere leader nodig, tenzij je ruimte achter je hebt. Hier staan wat simpele formules die goed werken:
 • Granbo Fly Fishing
 • Vind je de Gary Borger compromis-leader te simpel of voldoet ie niet dan is dit een tip:
 • Leadercalc

10 thoughts on “Gary Borger Uni-body Leader (variant)

 1. Marten Staal

  Mooi Eddie. Inderdaad rete-simpel. Ik zelf vis altijd met een getwijnde leader, maar dit is ook zeker het proberen waard. Bedankt

 2. alexander

  Ga ik zeker proberen , knoop ze ook altijd zelf, maar dan in drie diktes en zonder ringetje Regelmatig last van windknopen, vis daarom al nooit met dubbele vlieg. Zal dit eens proberen!

 3. Don

  Net als Marten gebruik ik standaard een getwijnde leader, maar wél met een 2 mm. micro tippet-ring.
  Kan zo lekker snel wisselen van puntdikte en/of puntlengte zonder in te boeten op de rest van de leader.

 4. Arnold Van Duijvendijk

  Ik ga dit ook proberen en hopelijk ben ik dan van die verrekte windknopen en derg. af.
  Bedankt voor de tip Eddie.

 5. Eddie Bouma Auteur bericht

  Ik heb ook wel windknopen hoor. Maar met een punt van niet te dun, stijf fluorocarbon in combinatie met de stijve Maxima zelden.
  En als je een windknoop werpt is het in de tippet, en die vervang je door het gebruik van een tippet-ring heel snel en makkelijk.

  Ik zal op de bindavond in november wel wat meenemen. Kan degene die het wil eerst ’s proberen of het bevalt.

 6. Gerrit Boonstra

  “windknopen” komen 9 op 10 van tailing loops, is vaak van te vroeg inzetten van voorwaartse worp of bij MIJ meestal in de afworp, van het volledig strekken van de arm die daardoor weer iets opveert, vooral als ik moe word. Is vaak te verhelpen door eerder af te stoppen, minder kracht te gebruiken of na afstoppen de tip van de hengel bij het volgen van de afworp IETS naar beneden te brengen, waardoor de bovenste loop wat meer ruimte krijgt om vrij over de onderste heen te lopen ipv hem te raken. Je ziet het gebeuren, niet doorgooien maar landen en asap de knoop eruit halen want die is dan vaak nog makkelijk te ontwarren, na de krachten die er op komen als je door blijft gooien, kan je het wel vergeten en moet je je punt vervangen.

 7. Gerrit Boonstra

  kan er ook een niet aangetrokken rapala lusknoopje gedemonstreerd worden ,mijnheer Bouma ? Heb ik al zo lang niet meer gebruikt dat ik het niet meer zeker weet hoe hem te leggen. bvdank, gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *